Meidän pitäisi syödä vähemmän lihaa

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Lihan pois jättäminen ei ollut minulle vaikeaa, sillä en ole ikinä välittänyt lihasta kovin paljoa. Katsoin YouTubesta videon, jota kaverini suositteli, koska hän tiesi, että haluan lopettaa lihansyönnin. Sen videon jälkeen en ole syönyt lihaa kuin kerran. Aina kun näen jonkun syövän lihaa, mietin, tietääkö hän, mitä suuhunsa oikein pistää. Tietääkö hän, mitä eläin on kokenut?

Tuntuu pahalta, että me tapamme toisia olentoja, jotta itse voisimme syödä mielestämme parempaa ruokaa. Miksi?

Lihaa syödään usein liikaa suhteessa omaan hyvinvointiin ja ympäristön kantokykyyn.
Lihaa syödään usein liikaa suhteessa omaan hyvinvointiin ja ympäristön kantokykyyn.

On tutkittu, että liika lihansyönti on huonoksi terveydelle. Siitä seuraa esimerkiksi ylipainoa, sydänongelmia ja suolistosyöpää. Lihan vähentäminen on terveydelle hyväksi kaikin puolin. En silti usko, että lihansyöntiä tullaan lopettamaan kokonaan tulevaisuudessa. Toivon kuitenkin, että sitä tullaan vähentämään.

Kun mietitään syyllisiä ilmastonmuutokseen, ensimmäisenä tulee mieleen tehtaiden savupiiput ja liikenne. Myös lihan tehotuotanto vaikuttaa ilmastoon – ja lisää vielä lisäksi nälänhätää. Joka seitsemäs ihminen maapallolla kärsii nälästä. Maailmassa olisi jopa kaksi kertaa enemmän ruokaa, jos kaikki tuotettu ruoka käytettäisiin ihmisten ravinnoksi.

Lihasta luopuminen voi olla vaikeaa. Aloittelevien kasvissyöjien pitäisi aina muistaa tutkia erilaisia vaihtoehtoja, joilla he voivat korvata lihatuotteet. Minä en sitä älynnyt tehdä. Aluksi oli vaikeaa, kun kotona ei ollut valmista ruokaa, enkä tiennyt, mitä voisin syödä. Aina kun käyn mummilla kylässä, hän puhuu minulle siitä, miten en saa tarpeeksi proteiinia ja rautaa, koska en syö lihaa. Hän on sanonut, että minun pitäisi syödä lihaa. Mutta miksi söisin lihaa jos en ole ikinä pitänyt sitä hyvänä vaihtoehtona? Ymmärrän kuitenkin, miksi hän sanoo niin. Hän on varmaankin vain huolissaan minusta – todennäköisesti turhaan.

Lihan voi korvata esimerkiksi Härkiksellä, joka on tehty härkäpavuista, mutta tuntuu ja näyttää lihalta.  Myös nyhtökaura ja soija ovat hyviä korvikkeita lihalle. Niistä on helppo valmistaa ruokaa, joka maistuu hyvältä. Proteiinia saa, jos ruoka sisältää palkokasveja sekä täysjyväviljaa, kuten papuja, linssejä tai herneitä. Myös erilaiset pähkinät ovat hyvä lisä ruokavalioon. Ne antavat proteiinia ja makua ruokaan.

Kasvisruokavaliosta saa helposti monipuolisen.
Kasvisruokavaliosta saa helposti monipuolisen.

On hyvä hyödyntää erilaisia raaka-aineita monipuolisesti. Kasvisten lisäksi kannattaa päivittäin syödä täysjyväviljavalmisteita, kuten perunaa, juureksia, palkokasveja, pähkinöitä,hedelmiä marjoja ja myös kasvirasvaa.

Näin voi pitää eläinten ja ympäristön lisäksi huolta myös omasta hyvinvoinnistaan.