Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Made in China

Kari Keskitalo
Blogit Megafoni 20.7.2009 17:21

Vaatteet ovat jokapäiväinen asia, mutta mitä me tosiasiassa tiedämme niistä?

Lukiessamme pesuohjetta huomaamme, kuinka lappu pursuaa logoja ja kuinka tuotetta ei saa kuivata kuivausrummussa tai pestä yli 40 celsiusasteessa. Loppujen lopuksi emme tiedä tosiasiassa tuotteesta juurikaan mitään, paitsi tietysti mistä se on tehty! Eikö ostajilla olisi oikeus tietää onko paidan, hupparin tai pipon tehnyt alipalkattu aasialainen vai keskipalkkattu eurooppalainen?

Pari kuukautta sitten tarkoituksenani oli etsiä tietoa suurilta vaatejäteiltä, että minne heidän vaatteensa menevät jos he eivät saa kaupattua niitä? H&M:än kohdalla puhelu ohjautui suoraan pr-vastaavalle, joka hetkeäkään miettimättä sanoi myyvänsä kaikki vaatteet. Lapsityövoimaa käsittelevässäkin kysymyksessä vastaukseksi tuli nopea ”Ei!”. Gina Tricotilla käytiin samat aiheet moneen otteeseen läpi ja vieläpä englanniksi! Joka kerralla oli sama juttu ”Odotas yhdistän Monicalle…Lisalle…Evallle jne.” En tiedä oliko se taktikoitua mutta kukaan ei tiennyt asioista joista olisin halunnut tietää. Suomeksi jokainen puhelimeen vastannut tyttö oli kuin tyhmä blondi!

Kari Keskitalo

Keskustelu

Kuvaamiasi kyselyitä tehdään varmaan paljon. Mutta vastausta et saa , paitsi niitä blondi-vastauksia, ennen kuin firma jää ns. rysän päältä kiinni. Rysä tässä tapauksessa on mies tai blondi videokameran kanssa kiinalaisessa lapsityöläisiä kuhisevassa tehtaassa. Jos vielä video saadaan juutuubiin tai suurelle TV-kanavalle lähetykseen, on seurauksena katumusharjoituksia ja tietämättömyyden vakuutteluja.

Mielenkiintoista pohdintaa ja oikeastaan hyvä kysymys tuo ”Eikö ostajilla olisi oikeus tietää onko paidan, hupparin tai pipon tehnyt alipalkattu aasialainen vai keskipalkkattu eurooppalainen?”.

Tuli mieleen dokkari jossa puhuttiin Walmartista. Dokkarissa pohdittiin mm. sitä onko lapsityövoima eettisesti väärin. Walmarttiahan syytetään esim. lapsityövoimasta ja siksi usea yhdysvaltalainen boikotoikin heitä. Tosin yksi Walmartin edustaja argumentoi jännällä tavalla. Meni jotenkin näin: ”Teollisen vallankumouksen aikana pari sataa vuotta sitten me länsimaalaiset käytimme lapsityövoimaa ja se oli hyväksyttyä ja tärkeää kehityksemme kannalta. Ellemme olisi käyttäneet sitä niin emme olisi välttämättä koskaa teollistuneet niin hyvin kuin teollistuimme silloin aikanaa. Eikö teistä ole tyhmää ja tekopyhää ensin itse kehitty lapsityövoimalla ja sitten myöhemmin kieltää se kolmannelta maailmalta joka on nyt kehityksen tarpeessa?”

Siinä pohdittavaa..

Näitä luetaan juuri nyt