Maapallo ja sen asukkaat törmäyskurssilla

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Sikojen imago on nyt huulilla. Maa- ja metsätalousministeriön tukema possupedia -sivusto avattiin hiljattain sianlihan kulutuksen edistämiseksi. Hankkeeseen annettiin 257 000 euroa. Samaan aikaan enemmän kasvisruokaa kouluihin vaativa sivusto Valitse Vege sai ympäristöministeriöltä vain 10 000 euroa, vaikka aihe on juuri nyt tärkeä ympäristöongelmien vuoksi. Myös eläinaktivistit tekevät samaan aikaan työtä, ilmaiseksi, jotta eläinten olot paranisivat. Miksi valtio ei halua panostaa eettisyyteen?

Oikeutta Eläimille -järjestö toi esiin sikojen oikeat elinolot viime viikolla Sikatehtaat -kampanjallaan. Miksi maa- ja metsätalousministeriö haluaa tukea sianlihan kulutusta vielä lisää, vaikka keskustelua pitäisi herättää siitä, onko oikein pitää eläimiä pelkkinä tuotantoyksikköinä? Tehotuotanto on tuomittavaa sekä eläinten huonojen elinolojen että ympäristöpäästöjen takia.

Ilmastonmuutoksen torjumisen sijasta valtio siis päättää tukea sivustoa, jossa kannustetaan lihan syöntiin. Paras ilmastotekohan tunnetusti olisi juuri jättää se sika pois lautaselta.

Miten ihmisten asenteet ympäristöön ja eläimiin saataisiin muuttumaan? Itse näen vastauksen tulevissa sukupolvissa. Koulutuksen avulla lapset ja nuoret voitaisiin saada kunnioittamaan maailmaa missä he elävät ja sen asukkaita. Kouluissa kuitenkin tunnutaan vain välttelevän tällaisia aiheita. Pitäessäni esitelmää kasvissyönnistä ei muita nuoria tuntunut aihe kiinnostavan, joku jopa nauroi. Fakta kuitenkin on, että maapallo ei kestä kulutustamme. Miksi kouluissa ei opeteta arvostamaan luontoa ja eläimiä? Miksi koulu ei kannusta ekologisiin päätöksiin ja keskustelemaan asioiden eettisyydestä? Opetussuunnitelmassa kuitenkin lukee, että nuoria pitäisi opastaa kestävään kehitykseen. Tämä ei kuitenkaan toteudu.

Asenteet kasvissyöntiin ovat huonot. Vähän aikaa sitten Helsingin Sanomissa olleessa artikkelissa nuoret eivät toivoneet kasvisruuan lisääntyvän koulussa. Se nyt ei ole niinkään ihme, sillä koulun kasvisruoka on mautonta ja harvoin vaihtelevaa, koska siihen ei panosteta tarpeeksi. Tämä myös tukee ajatusta siitä, että koulu ei kannusta kestävään kehitykseen ja eettisyyteen.

Hyvästi maailma. Luultavasti jo omana elinaikanani tulen näkemään ilmastonmuutoksen seuraukset. Jos oma valtiomme ei halua panostaa ympäristöömme, eikä edes tulevaan sukupolveen, tulevaisuutemme näyttää synkältä.