Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Lukio kannustaa lintsaamaan!

Joonatan Malinen
Blogit Megafoni 8.10.2010 12:54

Kuka työnantaja sallisi työntekijänsä ottaa viikon omaa lomaa joka kuukausi? Lukiolaiselta oman loman ottaminen onnistuu helposti ilman seuraamuksia, sillä joissakin lukioissa sallitaan kolme selvittämätöntä poissaoloa jokaista kurssia kohden. Viiden viikon jakson aikana kurssissa on yhteensä 15 opetuskertaa, eli poissaoloja sallitaan kokonainen viikko jaksoa kohden.

Käyn aikuislukiota, jossa kolme poissaoloa muodostaa neljänneksen koko kurssin opetuksesta. Jos saan sairaslomaa, pitää minun olla paikalla vieläkin harvemmin.

Rehtorini mukaan aikuislukiossa on ymmärrettävää, että aina ei pääse paikalle esimerkiksi työvuoron tai lapsen sairastumisen takia.

Luvalliset poissaolot ovat kaunis ajatus, mutta olen huomannut, että niitä käytetään usein hyväksi. Kukapa ei hyödyntäisi sitä, että voi jäädä kotiin, jos ei jaksa tai huvita mennä kouluun.

Jos on mennyt lukioon, pitäisi tietää, että paikalla ollaan, vaikkei aina huvittaisikaan. Työnantaja ei hyväksy selvittämättömiä poissaoloja, miksi siis lukion pitäisi?

Joonatan Malinen

Keskustelu

”Työnantaja ei hyväksy selvittämättömiä poissaoloja, miksi siis lukion pitäisi?”

Koska teet työtä (=opiskelet) itsellesi, vertaudut paremmin yrittäjään kuin työntekijään. Jatka tuota ajatusrataa, niin kyllä asia selviää…

Periaatteessahan se menee niin, että jos lähtee läsnäolopakolliseen kouluun, niin siellä pitäisi sitten myös olla myös niinä huonoina päivinäkin.

Kokonaan toinen asia sitten on, pitääkö lukiokurssien olla läsnäolopakollisia – lukujärjestykseen kursille X varatun ajan voisi käyttää ehkä paremmin kurssin Y parissa, mikäli X:sssä ei ohjausta tarvitse.

Opiskelen ammattikorkeakoulussa, meillä tosin on läsnäolopakko useimmilla kursseilla. Kirjoituksesi herätti toisen ajatuksen: Työnantajani hyväksyy sairaspoissaoloni, koska näytän lääkäristä saamani todistuksen, mutta kouluni ei anna sairaslomaa.
Käytännössä tämä tarkoitti esimerkiksi sitä, että valmistautuessani erääseen leikkaukseen ja sen myötä kahden viikon sairaslomaan, minun piti tehdä kaikki tuon sairasajan tehtävät ennakkoon. Työmäärä oli aivan hullu, kun vielä samaan aikaan oli työvuoroja. Vielä kaksi tuntia ennen leikkausta aamukuudelta lähettelin viimeisiä palautuksia. Miksei koulusta voi saada sairaslomaa? Kukaan opettaja ei tietenkään käskenyt minua tunneille istumaan, mutta kaikki tehtävät oli pakko tehdä. Töistä minä olisin saanut sairaslomaa ja joku muu olisi tehnyt minun työni. En tarkoita, että minun ei tarvitsisi tehdä mitään tehtäviä, täytyyhän opettajilla olla jotain, minkä mukaan kurssi arvostellaan, mutta sitä kertyy muutenkin. Jotain helpotusta voisi olla.

Opiskelu on urakkatyötä. Tutkintoa ei saa siitä, että on koulussa kirjoilla tietyn ajan, vaan siitä, että kerää tietyn määrän opintopisteitä. Jos on sairaslomalla, pitää opintopisteet kerätä joskus muulloin. Jos helpotusta haluaa, on syytä vähentää niitä töitä.

Jollakin sitä on elettävä. Eli siis vaihtoehdoiksi jäisi opiskeluajan venyttäminen. Se tuskin on kenenkään etu?

Koulu ja työpaikka voidaan monesti rinnastaa.

Sairausloman hyväksyminen koulussa siten, että kurssi, jolta on sairauden takia pois, kuitenkin hyväksyttäisiin, ei kuitenkaan ole rinnasteinen palkalliselle sairauslomalle. Koulussa ollaan oppimassa – ja jos et ole oppimassa, etkä pysty todentamaan osaamistasi, et saa kurssia suoritetuksi. Näin ainakin teoriassa.

Lintsaamisen määrä riippuu lukiolaisen motivaatiosta ja tietysti myös lukiosta. Aikuis- ja iltalukioita käydään yleensä työn ohessa, joten poissaoloja varmaan kertyy. Ei muuta elämää voi aina pysäyttää.

Kaksi omaa lastani opiskelee pienessä maaseutulukiossa. Kolmen vuoden aikana kertyneiden kokemusten – ei yksin omieni vaan monien muidenkin vanhempien – perusteella olen täysin päinvastaista mieltä kuin blogin kirjoittaja Joonatan Mallinen. Otsikon yleistys on yliampuva ja harhaanjohtava.

Tämä meidän pikkulukio onnistuu esimerkillisellä (suorastaan merkillisellä) tavalla kasvattamaan murkkuikäisistä kaikenkieltäjistä vastuullisia ja yritteliäitä opiskelijoita, jotka pääsääntöisesti suorittavat yo-tutkinnon normaalissa kolmen vuoden ajassa. Ei välttämättä parhain arvosanoin, mutta suorittavat kuitenkin. Miltei kaikki halukkaan pääsevät sisään (peruskoulun päättötodistuksen keskiarvoraja 7.0, puhumalla pääsee heikommallakin keskiarvolla) . Lintsaaminen on vähäistä, kurinpidollisia toimia ei juurikaan tarvita. Työilmapiiri on hyvä, niin opettajien kuin opiskelijoidenkin keskuudessa.

Olen 2-vuotiaan lapsen nuori yksinhuoltajaäiti, käyn päivälukiota ja todellakin, selvittämättömiä poissaoloja saa olla viikon verran jaksossa. Mutta koulussani selvittämättömät poissaolot alentavat arvosanaa, selvitetyt eivät. Esimerkiksi yhden jakson aikana jouduin olemaan yhteensä jopa 12 päivää pois koulusta omien ja lapsen sairasteluiden vuoksi. Hyväksytäänhän työelämässäkin jonkin verran sairauspoissaoloja omalla ilmoituksella, ainakin osassa työpaikoissa. Omasta mielestäni olisi turhauttavaa ja aiheuttaisi suunnatonta vaivaa joka kerta kun on flunssa tai vaikkapa oksennustauti, lähteä pyörällä kipeän lapsen kanssa monen kilometrin päähän terveyskeskukseen hakemaan sairaslomalappua, jos lääkärille ei tarvetta olisi. Lisäksi sairauslomalapun saa flunssan takia yleensä kahdeksi päiväksi kerrallaan, joten terveyskeskuksessa saisi mahdollisesti käydä useaan otteeseen yhden sairausjakson vuoksi.

Tietysti osa lukiolaisista käyttää nämä sallitut poissaolot hyväkseen lintsaamalla, mutta omasta oppimisesta se on pois, ei muiden. Ja sen sairauslomalapunkin saa hankittua melko heppoisin perustein, joten luulenpa ettei tämä poissaolojen selvityspakko lintsaamista vähentäisi.

Espoonlahden lukiossa ei opettajia nämä poissaolot pahemmin näytä kiinnostavan, eikä niillä tunnu olevan vaikutusta kurssin läpipääsyynkään – vain kokeet ratkaisevat. 25 selvittämätöntä poissaoloa pojallamme saldona koko lukuvuodelta tähän mennessä, eikä kukaan ole reagoinut mitenkään. Eli opettajat jaksavat kyllä raportoida poissaoloja Wilmaan, mutta eivät edellytä niiden selvittämistä.

Tästähän oppilaat tykkäävät ja pitävät omia lomia solkenaan. Meidän perheen hunsvotti on mainostanut suorittavansa lukion ”rimaa hipoen”-taktiikalla ja keskiarvo onkin kutosen kieppeillä (1. vuosi). Kun asenne on noin välinpitämättömän röyhkeä eikä motivointipuheet ole auttaneet, olemme tarkoituksella jättäneet kuittaamatta hänen poissaolonsa, että koulu myös antaisi painetta hänelle. Mutta näköjään turha toivo tämän koulun osalta. Tiukkaa tekee lukion suorittaminen tätä menoa…

Näitä luetaan juuri nyt