Look up

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Katsoin vähän aikaa sitten melkeinpä joukkohysteriaa aiheuttaneen Look up -videon. Videossa katsojia kehotetaan katsomaan puhelimiensa sijasta toisiaan silmiin ja juttelemaan ihmisille ryhmäkeskustelujen sijaan niin sanotussa oikeassa elämässä.

Videossa kerrotaan rakkaustarina miehestä ja naisesta, jotka kohtaavat yllättäen kadulla, ja heidän tulevaisuutensa punoutuu yhteen. Videon lopussa näytetään, mitä olisi tapahtunut, jos mies olisi katsonut sen sijaan puhelintaan.

Videossa on tärkeä sanoma, ja se on kuvattu kauniisti. Silti en ole videon kanssa täysin samaa mieltä.

Tietysti on erittäin tärkeää, että ihmiset kohtaavat toisiaan kasvotusten eivätkä ruudun välityksellä. Sosiaalinen media pitää meidät yhteyksissä koko ajan, halusimme sitä tai emme. ”We’re surrounded by children, who since they were born, watch us living like robots and think it’s the norm”, videolla sanotaan.

Mutta niin kuin kaikkia asioita, tätäkin on katsottava siltä toiselta kannalta.

Näin vähän aikaa sitten kuvan, jossa oli nuoria taidegalleriassa, ja kaikki katsoivat maalausten sijaan puhelimiaan. Ennen kun luin kuvan kommentit, olin surullinen, koska kuva näytti päällepäin juuri siltä, että nuoret laiminlöisivät kauniita taideteoksia.

Joku kommentoija tiesi tarkalleen, miltä kuva näytti, mutta käski ajatella sitä eri kantilta: entä jos nuoret olivat luokkaretkellä ja etsivät tietoa maalauksista? Ehkä he yrittivät tehdä samanlaista selontekoa maalauksesta kuin minä tästä kyseisestä kuvasta ja oppivat ymmärtämään sitä paremmin.

Katsoin kuvaa uudestaan, ja kiinnitin huomiota heidän kasvoihinsa. He olivat innoissaan. He näyttivät kiinnostuneilta. He eivät olisi näyttäneet siltä, jos he olisivat tuijottaneet puhelimiensa sovellusvalikkoja tai jutelleet turhanpäiväisyyksiä chatissa. Selitys näytti sopivan kuvaan paremmin kuin se, etteivät nuoret olleet kiinnostuneita taiteesta.

En voi puolustella mitenkään sitä, etteivätkö nykyihmiset olisi liian sidottuja älylaitteisiinsa, mutta kehottaisin tuomitsijoita noudattamaan itse omaa neuvoaan ja katsomaan silmiin ennen kuin paheksuvat toisia ihmisiä kännykkäriippuvuudesta.

Katsokaa heidän ilmeitään. Katsokaa heitä silmiin, ja miettikää sen jälkeen, onko puhelin heidän kädessään sillä hetkellä turha. Puhelin saattaa yhtä hyvin sokeuttaa käyttäjänsä lisäksi myös ulkopuolisen henkilön.