Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Livekeikkojen ikärajat yllyttävät rikoksiin!

Taru Tiililä
Blogit Megafoni 25.5.2010 17:12

Rakastan livemusiikkia, mutta en käy keikoilla juuri koskaan.

Hyvät artistit ja bändit keikkailevat sopivina ajankohtina sopivissa paikoissa, mutta joku rahanahne viinatrokari on mennyt lätkäisemään lähes jokaisen kiinnostavan nimen konserttitietoihin K-18-merkinnän.

Jos olet alaikäinen ja haluat nauttia lempibändeistäsi livenä, niiden täytyy täsmätä tapahtumanjärjestäjien käsitykseen Suomen 0-17-vuotiaiden musiikkimausta eli olla joko japanilaisia, valtavirtaa tai lapsille suunnattuja. Muuten asiat muuttuvat hankalammiksi.

Yksi mahdollisuus on lainata samannäköisen kaverin tai sisaruksen henkilöllisyystodistusta ja yrittää sillä sisään.

Jos samannäköisiä ei löydy, voi väärentää syntymäajan mopokorttiin, passiin tai kuvalliseen kelakorttiin, iskeä portsarin tai muusikon itsellensä, voittaa geenilotossa todellista ikää vanhemman ulkonäön, soluttautua roudareiden sekaan, murtautua keikkapaikalle tai sulkea itsensä yhteen soittimien kuljetuslaatikoista ja tulla kannetuksi sisään.

Eikä tavoitteena ole edes vuosisadan pankkiryöstö, vaan kylmät väreet selkäpiissä, ihana kutittelu vatsanpohjassa, painottomuuden tunne, tässä-ja-nyt musiikki – syystä tai toisesta alaikäisiltä kielletty.

En ole varma, pitäisikö puhua ikäsyrjinnästä vai musiikkimakusyrjinnästä.

Täytyy opetella rakastamaan Frööbelin Palikoita uudelleen.

Taru Tiililä

Keskustelu

Ymmärrän näkökantasi, koska itseänikin ärsyttää ikärajalliset keikat.
Mutta ymmärrän myös suomalaisia ravintoloitsijoita, jotka saavat elantonsa myymällä viinaa. Pienemmät yhtyeet ikävä kyllä esiintyvät yleensä klubeilla, eikä klubin liiketoiminta olisi kannattavaa, jos siellä ei myytäisi alkoholia. Ja keikkatulot ovat tietenkin mukava, kenties välttämätön, lisä yrityksen talouden kannalta.

Joskus (ainakin Helsingistä) löytyy keikkoja, joille pääsevät myös alle 18-vuotiaat. Silloin tosin he maksavat täyden hinnan, mutta heille ei ole mitään palveluja, ei saa ostaa anniskelupuolelta juotavaa tai edes pääse mihinkään istumaan (esim Nosturia ei voi juuri tämän ’rahat pois nuorilta’ -meiningin takia suositella). Ei ole hyvä tämäkään.

Minulla kyllä jo ikä riittää, mutta suurempi este livekeikoilla käymiseen ovat älyttömät soittoaikataulut. Alkoholinmyynnin takia soitto alkaa edelleen liian myöhään, vaikka joku paikka on pikkuisen antanutkin tästä periksi. Ottaa päähän, että alkoholi näyttää olevan joka paikassa se tärkein asia.

Tarulle ja muille nuorille toivotan monia hyviä kesäfestareita tulevana kesänä – sinne pääsee alaikäisenäkin ihan laillisesti!

Onneksi suurin osa kesän festareista on ikärajattomia, sinne paikkaamaan vuoden aikana näkemättä jääneet keikat :)

Näitä luetaan juuri nyt