Liikunnan ilon rajat

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Vanha ala-asteen ystäväni oli harrastanut jääkiekkoa vuosia.

Hän kävi harjoituksissa viidesti viikossa, treenasi kotona ja vapaa-ajalla, juoksi ja kävi salilla. Lätkä oli intohimo, jotain, mitä oli erittäin hauskaa pelata. Hän ei koskaan ollut haaveillut kiekonpeluusta ammatikseen, hän halusi vain harrastaa ja pitää hauskaa. Viiden vuoden harrastamisen jälkeen hän putosi joukkueesta, koska ei täyttänyt valmentajan taito- ja kuntovaatimuksia. Sen jälkeen hän ei ole harrastanut liikuntaa lainkaan.

Liikunta on parhaimmillaan erittäin hauska ja sosiaalinen tapa rentoutua ja päästä hetkeksi irti arjesta, mutta jos lapselle opetetaan pienestä pitäen kehittymisen pakko, kilpailumenestyksen ja muiden päihittämisen tärkeys, mihin jää hauskanpito? Vastoinkäymisten ja suorituspaineiden alla usko omaan lajiin alkaa rapista, kasvaa vastenmielisyys treeneissä käymistä kohtaan ja pikkuhiljaa liikunta ylipäätään alkaa tuntua hirviöltä. Näin kävi ala-asteen ystävälleni.

Oman lajini telinevoimistelun piirissä tämä ”kehity tai karsiudu” -ajatustapa on voimissaan. Lasten ja nuorten epäinhimillinen hirmuharjoittaminen kilpailuja ja edustustilaisuuksia varten ei ole mitenkään uusi juttu. Jos ei pärjää, saa varmasti kuulla siitä. Monet kerrat treeneihin tullessani olen törmännyt alle 13-vuotiaisiin tyttöihin, joiden voimistelutrikoot ovat märät, eivät hiestä vaan kyynelistä.

Minulla on käynyt tuuri. Harrastan telinevoimistelua seurassa, jonka jäsenyyden edellytyksenä ei ole kilpailuihin osallistuminen ja niissä menestyminen. Peräänkuuluttaisin vastaavanlaisia, aatteellisella pohjalla toimivia liikuntaseuroja kilpailuseurojen rinnalle. Yleisesti kilpaurheilulajeina pidettyjen lajien seurat voisivat ottaa katalogiinsa kilpailuttoman joukkueen vaihtoehdon. Eikö näin saataisi varmistettua mielekäs, rento ja hauskanpitolähtöinen liikuntaharrastus myös niille, jotka eivät tähtää korkeammalle, nopeammin ja voimakkaammin?