Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Lärvikirja vastaan oikea elämä

Omar Fasolah
Blogit Megafoni 18.2.2010 18:17

Tuttuni kertoi, että häntä harmittaa, kun ihmiset eivät enää onnittele syntymäpäivien johdosta muualla kuin Facebookissa. Syntymäpäivämuistamisten unohtamisestakaan ei ole vaaraa, sillä palvelu muistuttaa aina tulevista juhlan aiheista muutamaa päivää varsinaista h-hetkeä aikaisemmin.

Kirjoitin sunnuntaina kaverilleni syntymäpäiväonnittelut Facebookiin, mutta syynä oli se, ettemme voineet tavata, koska ei ollut koulupäivä. Muuten onnittelen aina kasvokkain, kun vain siihen on mahdollisuus.

Miksi kanssaihmisiään, joita näkee lähes päivittäin koulussa tai työpaikalla, ei voisi onnitella kasvokkain?

Facebook on muuttanut sosiaalista käyttäytymistämme. Lapsien syntymät, pullan leipomiset, elokuvissa käymiset, koulupäivät, ostokset tai työpäivän kömmähdykset voi lukea lärvikirjan seiniltä. Mielipiteitä ei ole pakko perustella, kun voi vain painaa ”liity”-painiketta ilman, että kukaan kysyy miksi. Turhat testit ja niiden hölmöt vastaukset täyttävät päivän. Kaveripyyntöjä laitetaan vähemmän tutuille ja ne tietenkin hyväksytään.

Millaista elämä olisi ilman sosiaalisia medioita? Ihmisten syntymäpäiviä ei välttämättä edes muistettaisi saati niistä onniteltaisi.

Koska Facebook tuskin minnekään lähiaikoina häviää, voisi sitä käyttää siltana oikean elämän ja netin välillä. Vaikkapa niin, että lunttaa kaverin merkkipäivän naamakirjasta, mutta onnittelee oikeassa elämässä kasvokkain.

Se tuntuu jopa aika luontevalta.

Omar Fasolah

Keskustelu

Olet oikeassa, että facebookin myötä sosiaalinen elämämme on enemmän netissä. Se myös helpottaa nykyajan kiireisen ihmisen elämää.
Minäkään en näe naamakirjassa onnittelemista kovinkaan aidoksi, mutta on myös paljon ihmisiä, keitä näkee oikeassa elämässä vain kerran vuodessa. Facebook on hyvä väylä pitää heihin yhteyttä.
Mutta siinä olen samaa mieltä, että sosiaalinen elämämme on pelottavasti siirtymässä facebookiin.

Näitä luetaan juuri nyt