Lääkäriin pääsee vain valehtelemalla

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Olen onnekseni pysynyt melko terveenä elämäni ajan. Pienenä korvatulehdukset ja erinäiset pöpöt vaivasivat, mutta moneen vuoteen en ole lääkärin hoitoa tarvinnut. Vuoden jatkuneet nivelkipuni äityivät viikonlopun aikana niin pahaksi, että päätin kerrankin hyödyntää kunnallista terveydenhoitoa. Ajan varaaminen ei ollutkaan niin yksinkertaista kuin kuvittelin.

Soittaessani terveyskeskukseen uskoin ihan tosissani, että saisin ajan parin viikon sisään, ehkäpä jopa samalle viikolle. Yllätyin, kun liian monen ”odottakaa hetki, olette linjalla”-hokeman ja kaikkien lääkäreiden vapaiden aikojen tutkimisen jälkeen kuulin, että vasta kuukauden päästä olisi mahdollisuus päästä vastaanotolle.

Terveyskeskuksilla on toki velvollisuus antaa aika päivystykseen, mikäli kivut tai muut vaivat vaikeuttavat arkea. Puhelimeen vastannut terveydenhoitaja oli kuitenkin koulutettu varsin ovelaksi. Hoitaja ei kysynyt: ”onko sulla kovat kivut?” vaan: ”ei sulla varmaan mitään hengenhätää ole?”. Moinen kiero kysymys, joka ei edes kuulostanut kysymykseltä, laittoi luun kurkkuun. Enhän ole tähän kuitenkaan kuolemassa, enkä myöskään halua viedä aikaa joltain, joka sitä enemmän tarvitsee.

Helsingissä paikalliset erot terveydenhuollossa ovat valtavat, sillä toisaalla ajan saa samalle päivälle ja ihan sille tutulle omalääkärille ja toisaalla saa särkylääkkeen voimalla selvitä vähän pidempään. Lähiterveysasemani ei ole koskaan kuulunut ensimmäisenä mainittuun iloiseen joukkoon, sillä kahdeksan lääkäriä ei mitenkään kata kaikkien asuinalueeni asukkaiden tarpeita.

Ennen kuin ratkaisu ongelmaan keksitään, kannattaa julmasti valehdella puhelimeen ja itkien valittaa kipuja, mikäli omasta terveyskeskuksesta ei muuten saa hoitoa. Myötäilemällä luurin toisessa päässä olijaa saa olla kipujensa kanssa yksin ainakin sen kuukauden verran.

Koska en itse, harmi kyllä, ymmärtänyt liioitella vaivaani, saan taas ensi maanantaina aloittaa puhelinrumban uudelleen, silloin pitäisi uuden lääkärin astua remmiin. Voin vain kuvitella, miten kuumana linjat silloin käyvät…