Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Kyseenalaistatko Kontula-kuvasi?

Reeta Niemonen
Blogit Megafoni 26.10.2012 13:15

Kontulassa asuva ystäväni ei uskalla liikkua asuinalueellaan pimeällä. Ostarilla muutama juopunut mies on pari kertaa lähtenyt jahtaamaan häntä. En yllättynyt, kun kuulin tämän. Kyllähän minä Kontulan tiesin: Helsingin kieltämättä huonomaineisin lähiö tunnetaan lähinnä 14 baaristaan, huumeidenkäyttäjistä ja puukotustapauksista.

Vaikka tarkemmin ajatellen, olisihan minun pitänyt yllättyä. Tämä on kuitenkin Suomi. Miten se voi olla mahdollista, että täällä edes on noin turvaton paikka?

Kiinnostun asiasta niin, että päätän jututtaa muutamia Helsingin kunnallispoliitikkoja. Heidän pitäisi osata kertoa Kontulasta enemmän.

Keskustelussa on kuitenkin vaikea päästä alkuun. Päättäjät nimittäin todella inhoavat Kontula-stereotypioita. Jopa siinä määrin, etten voi kysyä edes Kontulan turvattomuudesta ilman, että se kuitataan ennakkoluuloisuudella.
”Kontula on ihan tavallinen kaupunginosa”, minulle sanotaan korostetun hitaasti. ”Siellä on Tiimari, K-market, S-market, R-kioski… ”

Ystäväni on mukana, ja hän kertoo takaa-ajotarinansa eräälle Kontulassa asuvalle poliitikolle. Sekään ei auta.
”Niin, ja niillä kaikilla takaa-ajajilla oli varmaan Kontulan urheiluseuran pusakka päällä, vai mitä?” valtuutettu naureskelee, ”kyllä teissäkin näyttää tuo Kontulan huono maine istuvan tiukassa.”

Selvä, olin varustautunut siihen, että kuvani Kontulan kauheuksista voi olla hieman liioiteltu. Mutta poliitikkojen käsitys koko alueesta on täysin päinvastainen: kaikki on hyvin ja turvallisuuskin parantumassa.

Mielipiteensä poliitikot perustavat usein kontulalaisten itsensä tekemiin aloitteisiin ja yhteydenottoihin. Kontulassa on nimittäin paljon niin sanottua ”lähidemokratiaa”, jossa tavalliset, aktiiviset kansalaiset ajavat kotipaikkansa asioita.

Parhaimmillaan kaupungin päättäjät ja erilaiset paikallisemmat toimijat saavat näiden aktiivien kautta niin hyvin tietoa alueen tilasta, että voivat keskittää omaa huomiotaan muihin asioihin.

Tai pahimmillaan. Ongelmia tulee nimittäin siinä vaiheessa, kun sananvalta lähidemokratiassa jää muutamien aktiivien käsiin, mutta kaupungin hankkeissa ja päättävissä elimissä uskotaan edelleen sen edustavan alueen yleistä mielipidettä. Jotkut asiantuntijat kertovat, että Kontulassakin lähidemokratiaa harrastavat melko harvat, ja kaikkia ryhmiä, kuten maahanmuuttajia tai vaikkapa nuoria miehiä, ei tahdota tavoittaa juuri ollenkaan.

Mutta mitä poliitikot itse tietävät Kontulasta? Mikä siellä esimerkiksi sitten on niin kauhean hyvin?
”No, siellä on hirveän hyvä ruokapaikka”, toteaa eräs kaupunginvaltuutettu, ”sellainen kuin Helmi Grilli.”

Ota tästä nyt sitten selvä. Minulla ei ole muita vaihtoehtoja kuin istahtaa metroon. Tavalliset ihmiset Kontulassa taitavat olla itse ainoita, jotka oikeasti tietävät, millaista siellä on.

Perillä tunnen itseni ihan turistiksi. Ensimmäinen ihminen, jonka tapaan, on metron uloskäynnin edessä lastenvaunuja lykkivä nainen. Kaksi pientä lasta taapertaa hänen molemmilla puolillaan. Naisen mielestä Kontula on aika tavallinen alue, jossa ei ole myöskään ongelmia. Eihän alue ole erityisen vaarallinenkaan. Ainakaan, jos siellä ei liiku pimeällä.

Mutta eihän siitä ole kuin pari viikkoa, kun luin, että Kontulan ostarilla tapahtui puukotus keskellä päivää. Vilkaisen pieniä lapsia huolissani.
”Niin no joo, onhan täällä niitä puukotuksia”, nainen kohauttaa olkiaan. Hän on tottunut. Hän ei ole muuttanut pitkään aikaan, eikä osaisi kuvitella asuvansa missään muualla.

Nuorisotalon edestä löydän kaksi nuorta tyttöä, jotka puhuvat mielellään Kontulan ongelmista. Ja niiden poistamisesta: nuorten mielestä se olisi helppoa. Kontulasta tulisi miellyttävä ja hyvä paikka asua, jos baarit vain poistettaisiin ostarilta, sillä kaikki Kontulan ongelmat, huonoa mainetta myöten, johtuvat nuorten mukaan niistä.

Nuorten käsityksen mukaan poliitikot eivät kuitenkaan juuri huomioi Kontulaa, eikä ongelmille tapahdu mitään. Mutta nämä nuoret eivät harrastakaan lähidemokratiaa.

Turistina uudessa ympäristössä liikkuminen on väsyttävää. Nälkäkin on jo. Kun asiaa on ihan kuntatasolta kehoitettu, päätän siis saman tien antaa mahdollisuuden myös Helmi Grillille.

Ikkunapöydästäni käsin, lasin läpi Kontula näyttää todellakin aika kesyltä. Alan pikku hiljaa uskoa, ettei se pure.

Ehkä kaikkien meidän kannattaisi käydä Kontulassa katsomassa, millaista siellä oikeasti on. Pieni turismi voisi elvyttää mukavasti ostaria – mutta ennen kaikkea se tekisi hyvää niin meille omahyväisille omistusasuntoasujille kuin myös hieman yksipuoliseen Kontula-kuvaan tuudittautuneille päättäjille.

Paikallisten tuntemuksia Kontulan turvallisuudesta ja poliitikkojen mielipiteitä Kontula-aiheesta lisää Nuorten Ääni -toimituksen A-studiolle tekemässä insertissä.

Aiemmin tekstissä ollut virheellinen tieto siitä, että Kontula olisi Helsingin suurin lähiö poistettu 29.10.

Reeta Niemonen

Keskustelu

Demarien politiikan tulosta tämäkin eli oma vastuu siirretään muille. Todellinen muutos tapahtuu, kun vaikkapa kerrostaloissa järjestäydytään nollatoleranssilla ja perustetaan järjestyskaarteja. Mutta kukapa uskaltaa, kun puuttuminen rähinöintiin tulkitaan ihmisoikeusloukkaukseksi ja puuttujan pahoinpitely jos todistajia edes löytyy, on esillä oikeudessa parin vuoden kuluttua ja sakkoja huumehörhölle korkeintaan. Haukkukaa liberaalit ain neukkuja ja pohjoisinta Koreaa, mutte ei niissä hypelty miten sattuu ja auktoriteetti oli olemassa. Kokoomusnuorillekaan ei käy mikään esivalta, vaan vapaus rosvota ja olla maksamatta veroja. Huonolta näytää tulevaisuus.

Useimpien puolueiden ihannealue. S-market. K-market ja R-kioski. Ei poliisivalvontaa, rikollisten tuomiot täysin nimellisiä. Varkaus on vain näpistys josta ei mitään seuraa vaikka jäisi kiinni 100 kertaa vuodessa. Liike-elämä hoitaa järjestystä omissa tiloissaan yksityisesti muuten viidakko on vapaa.

Kontulako Helsingin suurin lähiö? Olisi ehkä kannattanut tsekata faktat. Nopea tarkistus osoitti, että Vuosaaressa on n. kolme kertaa enemmän asukkaita (n. 36 000) kuin Kontulassa (n. 12 000). Vaikka veikkaisin, että Vuosaari on suurin, en nyt mene ilman tarkempaa perehtymistä niin väittämään. Missään tapauksessa Kontula ei kuitenkaan ole suurin.

Suomen Kuvalehden päätoimittajalle esittäisin kysymyksen: miksi lehti julkaisee perusteettoman ilman oikeita taustafaktoja olevan jutun joka vaikuttaa n. 12.000 hengen asuntojen hintaan ja näin ollen koko heidän varallisuuteensa. Tekisikö Suomen Kuvalehti saman tempun Leppävaaran tai Kivenlahden asukkaille?

Tekstissä ollut virheellinen tieto siitä, että Kontula olisi yhä Helsingin suurin lähiö, on nyt poistettu.
Lukijoille kiitokset tarkkaavaisuudesta!

Poistit Reeta sitten kommenttini, jossa kerroin todistelusi pelkästään tunnepitoisiksi. Suosittelen sinulle journalistin koulutusta, koska tiedonhankintasi perustuu kuvitelmiin ja ennakkoluuloihin. Ennakkoluuloilla ei pitkään pötkitä. Siksi viittaukseni päätoimittajaan.

Tekoprosessi ei ole lähde. Sen tietää oikea journalisti.

ps. olisi ihan kiva, jos nämä Kontulapuutaheinää artikkelit joskus loppuisivat. Helppohan niitä on tehdä, kun vain hihasta vetelee satuilu-uhkia. Oikeitakin tilastoja rikosten määristä löytyy, jos viitsii etsiä.

Poistit Reeta sitten kommenttini, jossa kerroin todistelusi pelkästään tunnepitoisiksi. Suosittelen sinulle journalistin koulutusta, koska tiedonhankintasi perustuu kuvitelmiin ja ennakkoluuloihin. Ennakkoluuloilla ei pitkään pötkitä. Siksi viittaukseni päätoimittajaan.

Tekoprosessi ei ole lähde. Sen tietää oikea journalisti.

ps. olisi ihan kiva, jos nämä Kontulapuutaheinää artikkelit joskus loppuisivat. Helppohan niitä on tehdä, kun vain hihasta vetelee satuilu-uhkia. Oikeitakin tilastoja rikosten määristä löytyy, jos viitsii etsiä.

”ennen kaikkea se tekisi hyvää niin meille omahyväisille omistusasuntoasujille”

Uudestaan tähän kommentti sen poistamasi tilalle. Kontulassa on ihan yhtä paljon omistusasuntoja kuin Helsingin muissakin lähiöissä.

Tämä fakta vie artikkelilta pohjan. Vain luuloissa, harhoissa ja mielipiteissä kontulalaiset ovat hörhöjä. Toimittajan pitäisi ottaa asioista selvää eikä lisätä muille ihmisille vahingollisia luuloja ja harhoja.

”lähiö tunnetaan lähinnä 14 baaristaan,”

Tuossa oli jutun ainoa faktanumero. Nyt kysyisin tapiolalaiselta Reetalta laskeeko hän nämäkin kapakoiksi:

Marian konditorian kahvila, Kontumarketin kahvio, Ravintola Wing Wah, McDonald`s, Pizza Taxi, Kontulan Pizza & Kebab, Kontulan Hot Pizza, Paussi Kebab Pizza, El Halal, Kontulan Katukeittiö ja Cafe Kontula.

Ja heti tippui baarien määrä kummasti. Tietoa löytyy ihan netistä, jos haluaa sitä hakea. Siellä näkyy ostoskeskuksessa toimivan 85-yrittäjää. Kiitos vain heidänkin puolestaan, että tapiolalaistoimittaja päätti yksisilmäisesti ja tarkoitushakuisesti leimata koko ostoskeskuksen isoksi kapakaksi.

Hyvä Suomen Kuvalehti! Hienoa työtä.

Hei AnteroZ!

Kontulalaisten arviot alueen kokonaisbaarimäärästä vaihtelivat 13 ja 15 välillä riippuen alueen rajauksesta. Kontulasta löytyvät ainakin seuraavat baarit: Aapelin Baari, Cafe London Pub, Club Kondis, Himabaari, Kontu Krouvi, Paris Pub, Pub 94, Wanha Rouva, Mopobaari, Pub Kippari, Restobar Déjà vu ja Ravintola Wenla.

Hyvää syksynjatkoa!
Reeta Niemonen

Eli oikea määrä oli 12? Toimittaja ei saa erehtyä väitteissään. Toimittaja ei kerro arvioita vaan faktoja. Eikä miltä mun kavereilta tuntuu ku kävelee ostarilla. Se on höpöä, jota ei saisi oikeat tiedotusvälineet julkaista.

Suomen rumimmassa ostarissa eli Tapiolan kymmenen kertaa jatketussa sekasikiössä on laskelmieni mukaan 15 kapakkaa (olen yleisönosastokirjoittaja – en toimittaja). Ja kaiken lisäksi maksulliset parkkipaikat. Onneksi saatte sinne kohta metron. Voitte urbaanijuntit ajella edes takaisin ja haukkua toisianne, kun kerran valitsit haukkumisen toimittajan tieksesi.

Täältä etäämmältä katseltuna tuo mollaaminen näyttää kovin infantiililtä, epäkypsältä ja huvittavalta. Tästä annan kunnian Tapiolan lyseosi opettajille, jotka ovat nostaneet itsetuntosi tasolle, jota sen ei pitäisi olla. No, elämä opettaa, Reeta.

Loppu jäi näköjään pois: Täältä etäämmältä katseltuna tuo mollaamisesi näyttää kovin infantiililtä, epäkypsältä ja huvittavalta. Tästä annan kunnian Tapiolan lyseosi opettajille, jotka ovat nostaneet itsetuntosi tasolle, jota sen ei pitäisi olla. No, elämä opettaa, Reeta.

Näitä luetaan juuri nyt