Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Kunnioitus vaatii hierarkiaa

Megafoni
Blogit Megafoni 13.1.2015 20:12

Vaativatko kohteliaisuus ja kunnioitus hierarkiaa?

Jäin pohtimaan tätä kysymystä, kun kävin syksyllä Japanissa. Ennen matkaa tiesin, että Japanissa on erilainen tapa- ja käyttäytymiskulttuuri kuin Suomessa. Tutkin ennen lähtöäni netissä maan kulttuurisia käyttäytymissääntöjä, sillä pelkäsin, että loukkaisin matkallani vahingossa jotakuta.

Kun saavuin Japaniin, tiesin, että siellä kaikki ovat paljon kohteliaampia kuin Suomessa. Se myös näkyi: Ostaessani lippua kassatäti otti rahat ja antoi lipun molempia käsiä käyttäen ja kumartaen. Junassa konduktööri kumarsi vaunuun astuessaan ja lähtiessään. Kaupassa ja ravintoloissa työntekijät kumartelivat koko ajan. Itsekin aloin huomaamattani kumarrella noin viiden asteen kulmassa pari kertaa peräkkäin. Eikö olekin mahtava tapa?

Japanilaiset matkailijat tuovat tapojaan mukanaan myös Suomeen. Pari vuotta sitten keväällä pyörin Kolmen sepän patsaan ympäristössä, kun huomasin eksyneeltä näyttävän pariskunnan, jonka päättelin olevan Japanista. Lähestyin heitä ja kysyin englanniksi, tarvitsevatko he apua. He etsivät hotelliaan Kluuvissa, ja opastin heidät sinne. He kiittivät ja kumartelivat, ja minä kumartelin mukana. Olin jo lähdössä, kun he pyysivät minut takaisin ja antoivat minulle pienen lahjan: postikortin ja kuulakärkikynän. Kiittelimme ja kumartelimme vielä pari kertaa.

Japanilaisten kohteliaisuus johtuu osittain Japanin voimakkaasta hierarkiasta, johon Suomen Tokion-suurlähetystön mukaan kuuluvat arvojärjestys ja vanhemmuus. Mitä korkea-arvoisempi ihminen edessäsi on, sitä suurempi on kumarruskulma häneen päin kumarrettaessa, ja ylempiarvoinen tekee kumarruksen puolestaan pienemmällä kulmalla. Ulkomaalaisten suhteen tapa on joustava.

Suomessa tällaisiin kunnianosoituksiin ei olla totuttu. Esimerkiksi opettajia kutsutaan etunimellä tai opeksi, mikä poikkeaa Japanin lisäksi myös monista länsimaista. Suomessa on totuttu, että kaikki ovat samanarvoisia, joten japanilaiset käytöstavat eivät toimisi hyvin täällä.

Onhan paikan antaminen eläkeläisille ja raskaana oleville naisille itsestäänselvyys Suomessakin, mutta kassatätien kumartelu todettaisiin varmaankin loukkaavaksi.

 

Megafoni

Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Keskustelu

Jos ja kun on Japanissa, maan tapaa voi kunnioittaa, ellei ole sinne mennyt pohjoismaisen sinä-sosialismin ta muun tasa-arvon lähettilläänä. Mutta mm. Suomessa voisi tarjota kättä, sanoa jotakin sopivaa. Eri maissa ja kulttuureissa tulisi noudattaa niiden tapoja, ellei se ole jokin käytännön mahdottomuus.

Tuon Charlie Hebdon kannesssa ollut hra Houllebeck muuten rakensi siihen , että ”auktoriteettiin,” hänen jutussaan Islamiin ”alistuminen” on Euroopan tulevaisuus. Kirja nyt oli osin satiiri.

Kunnioitus vaatii hierarkiaa, on totta. Meillä on tasapäistetty peruskoulusta lähtien koko kansa. Kaikkia saa sinutella hei’hitellä.
Armejasta poistettiin tervehtimissääntö varuskunnan ulkopuolella jo ajat sitten, joka piti yllä tiettyä huomaavaisuutta yleisesti.
Ovien avaus vanhemmille ja muukin kohteliaisuus sekä toisen huomioon ottaminen on heikoilla. Oma minä on vahvoilla.
Kannattaisi joskus pysähtyä miettimään tälläisenkö itsekeskeisen yhteiskunnan me haluamme jättää jälkikasvulle!
Politiikoilla tuntuu olevan huoli enemmän pienten vähemmistöjen oikeuksista kuin suuren enemmistön hyvinvoinnista

Näitä luetaan juuri nyt