Kuninkaantekijä Soini

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Eduskuntavaalien lähestyessä aloitetaan arvailu seuraavan hallituksen kokoonpanosta, niin myös tällä kertaa. Kuninkaantekijäksi on nousemassa Timo Soini, joka voi päättää kenen kanssa Perussuomalaiset menevät hallitukseen.

Paljon on vettä virranut Espoonjoessa, sillä edeltävissä vaaleissa Perussuomalaisilla ei ollut minkäänlaista toivoa päästä leikkimään muiden puolueiden kanssa. Nyt se saa sanella kenen kanssa se leikkii ja millä säännöillä.

Perussuomalaisten nousu pudottaa kaksi puoluetta hallituksen ulkopuolelle – Vihreät ja RKP:n. Vihreiden läsnäolo ydinvoimalahallituksessa ei saanut heidän äänestäjien säteilemään ilosta, eikä Vihreiden vaatima energiaveron korotus lämmitä äänestäjiä talvipakkasilla. Ei ole muutenkaan helppoa uskotella VR:ää odottavalle cityvihreälle että ilmasto lämpenee koko ajan. Parempi onni seuraavissa (kesä)vaaleissa?

RKP on pystynyt kameleontin tavoin sopeutumaan mihin tahansa väriympäristöön, oli kyseessä sitten punamulta-, sateenkaari- tai porvariväritys. Mutta pystyvätkö Freudenthalin seuraajat sopeutumaan perussuomalaisten sinivalkoiseen aatemaailmaan? Kovasti he ainakin yrittävät, sillä varapuheenjohtaja Nils Torvalds ehdotteli jo pakkoruotsin poistamista – pystyisivätkö kristillisteokraatit luopumaan Raamatusta?

Sitten onkin aika valita ne suuret leikkikaverit – kaikki kolme suurta puoluetta ovat menettämässä äänestäjiä ja kansanedustajia, joten Soinilla on vapaat kädet leikkikavereidensa suhteen. SDP aloitti ensimmäisenä flirttailun Perussuomalaisten kanssa.

Opportunisesti SDP päätti kritisoida Kreikalle ja Irlannille annettavia lainoja – syynä oli se että SDP ei ollut hallituksessa. Ja tätä mieltä on puolueen entinen ulkoministeri. Jos tämä ei ole populismia, niin mikä sitten? ”Maassa maan tavalla”-lausahdus olisi muutama vuosi sitten tuomittu rasistisena populismina, mutta nyt se on täysin hyväksyttävä tapa olla muodikkaasti ”maahanmuuttokriittinen”. Vielä ehdotus pakkoruotsista luopumisesta ja hallituspaikka on varma. Toisin tämän jälkeen erot SDP:n ja Perussuomalaisten välillä olisi laskettavissa yhden käden sormilla.

Suurten puolueiden määrä kasvoi ja koko pieneni. Tämän takia hallitukseen tarvitaan yksi suuri puolue enemmän – siispä Keskusta tai Kokoomus karsitaan oppositioon. On vaikea sanoa kumpi häiritsee Soinia enemmän – Keskustan korruptio vai Kokoomuksen kansainvälisyys.

Moni on jo nyt muodostanut mielipiteensä Perussuomalaisten valtaannoususta: ”On hyvä että kolme suurta saavat ajateltavaa”. Toki tämä on hyvä asia, mutta me emme ole vielä nähneet seurauksia – seuraava hallitus voi yhtä hyvin muuttaa Suomen maaseutusosialismiksi á la Pol Pot, katolilais-helluntailaiseksi teokratiaksi tai vaikkapa republikaaniseksi länsimaaksi.

Tai sitten kolme suurta menevät kylmänviileästi yhteishallitukseen ja kaikki jatkuu niin kuin aina ennenkin. Äänestäjillä ei ole tämän jälkeen enää illuusiota siitä, että he voisivat ilmaista tyytymättömyyttään politiikan tilaan äänestämällä perussuomalaisia.