Blogit

Helsingin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni –toimituksen blogi.

Kuluttaminen piristää

Blogit Megafoni 24.11.2009 17:03
Heta Lampinen
Heta Lampinen - avatar

Joulumusiikki raikuu käytävillä, hyllyt täyttyvät joulutilpehööristä ja suklaatkin ilmestyivät kauppoihin jo lokakuun puolella. Pelkkä ajatuskin saa hymyn värähtämään huulilleni.

Marras-joulukuu on vuoden pimeintä aikaa. Kaamos painaa päälle eikä luntakaan enää näy. En siis tiedä piristävämpää ajatusta kuin joulun odotus.

Joulu on alkanut menettää uskonnollisen merkityksensä. Juhla on saanut kaupallisia vaikutteita valtameren takaa, samoin kuin monet muut perinteiset juhlat. Itse olen yleensä kaupallistamista vastaan, mutta joulussa teen poikkeuksen. Nyt myös muutkin kuin kristityt ovat löytäneet juhlan omakseen. Minulle joulu merkitsee lähinnä yhdessäoloa ja välittämistä – uskonnollinen puoli on jäänyt varjoon. Voin tyytyväisenä mennä muslimiystäväni kanssa ostamaan joulutorttuaineksia kaupasta ilman, että näen siinä minkäänlaista ristiriitaa.

Mielestäni kaupallisen joulun mukana tulleet lisät ovat vain positiivisia. Näin saamme lisää väriä vuoden synkimpään aikaan.

Ei yltiöpäinen kulutus tietenkään ikinä ole hyvä juttu. Mutta pystyykö kukaan rehelllisesti sanomaan, etteikö nauttisi edes hiukan siitä tunteesta, kun voi ostaa jotain jouluun liittyvää? Oli se sitten läjä suklaata itselleen, kauan toivottu lomamatka perheen kesken tai villalankaa lähimmäiselle tuleviin villasukkiin.