Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Kuluttaminen piristää

Heta Lampinen
Blogit Megafoni 24.11.2009 17:03

Joulumusiikki raikuu käytävillä, hyllyt täyttyvät joulutilpehööristä ja suklaatkin ilmestyivät kauppoihin jo lokakuun puolella. Pelkkä ajatuskin saa hymyn värähtämään huulilleni.

Marras-joulukuu on vuoden pimeintä aikaa. Kaamos painaa päälle eikä luntakaan enää näy. En siis tiedä piristävämpää ajatusta kuin joulun odotus.

Joulu on alkanut menettää uskonnollisen merkityksensä. Juhla on saanut kaupallisia vaikutteita valtameren takaa, samoin kuin monet muut perinteiset juhlat. Itse olen yleensä kaupallistamista vastaan, mutta joulussa teen poikkeuksen. Nyt myös muutkin kuin kristityt ovat löytäneet juhlan omakseen. Minulle joulu merkitsee lähinnä yhdessäoloa ja välittämistä – uskonnollinen puoli on jäänyt varjoon. Voin tyytyväisenä mennä muslimiystäväni kanssa ostamaan joulutorttuaineksia kaupasta ilman, että näen siinä minkäänlaista ristiriitaa.

Mielestäni kaupallisen joulun mukana tulleet lisät ovat vain positiivisia. Näin saamme lisää väriä vuoden synkimpään aikaan.

Ei yltiöpäinen kulutus tietenkään ikinä ole hyvä juttu. Mutta pystyykö kukaan rehelllisesti sanomaan, etteikö nauttisi edes hiukan siitä tunteesta, kun voi ostaa jotain jouluun liittyvää? Oli se sitten läjä suklaata itselleen, kauan toivottu lomamatka perheen kesken tai villalankaa lähimmäiselle tuleviin villasukkiin.

Heta Lampinen

Keskustelu

En näe mitään tarvetta joulun antaa oikeutusta ihmisille ostaa tarpeetonta. Tietynlaiset nautintoaineet eivät silti mielestäni ole tarpeettomia. Glögi ja suklaa ovat näitä. Itse en ajatellut antaa joulupyhille enempää arvoa kuin muille päiville vuoden sisällä. Nautin tasaisesti.

Kirjoitus hyvästä ja monia askarruttavasta asiasta, hyvä!

Jokavuotinen joulu on kuin toistuva ensirakastelu. Kamala tohina, hermot melkein riekaleina. Tulisi jo, tulisi jo! Kun sitten on ’tilanne paalla’, on mielentila etta tassako se sitten olikin. Aikuisilla ’taas kerran’, lapsilla pettymys ehka toisenlainen. Uudet lelut tai mita on saatu, ovat menettaneet viehatyksensa, osa jo rikottu. Jouluruokia on syoty liian kanssa, lapset vinkuvat nakkeja ja muussia. Yritellaan kuitenkin viela vakisin nostatella juhlamielta.
Aikuiset tuntevat syyllisyytta siita etteivat ehka tehneet ’tarpeeksi’ jotta mainosmiesten hokema ’anna lapsellesi hyva joulu’ olisi toteutunut. Myos mielen pohjalla kaihertaa mahdollisesti velaksi tai ainakin yli varojen vietetty joulu. Maksun aika tulee.
Mikali muistan oikein, joulun aikaan on oikein selva piikki lisaantyneen perhevakivallan kohdalla. Tama poliisin tilastojen mukaan. Se siita rauhan juhlasta.

Mielestani erinomaista joulun lukemista olisi tohtori Konrad Lorenzin kirja Kahdeksan kuolemansyntia. Sielta viides luku: Tunteiden lampokuolema.

No, ensirakastelaua vastaan ei ainakaan minulla ole mitaan. Ei edes toistuvaa…

Näitä luetaan juuri nyt