Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Kuka puhuisi rakkaudesta?

Anniina Rintala
Blogit Megafoni 8.5.2012 19:21

Muutama kuukausi sitten mediassa pyöri kaksi isoa uutista. Tampereella paljastui, että  salsaopettajat olivat käyttäneet hyväksi useita alaikäisiä tyttöjä. Myöhemmin kävi ilmi, että poliisi oli aloittanut tutkinnan satojen tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, joissa tekijät olivat houkutelleet uhreja luokseen netin välityksellä.

Kysyin seitsenluokkalaiselta siskoltani, miten heidän koulussaan on käsitelty näitä uutisoituja tapauksia. Suurin osa hyväksikäytetyistä tytöistähän oli juuri yläkouluikäisiä. ”Ai hä? Ei mitenkään”, kuului vastaus.

Seksuaalisuuden henkisestä ulottuvuudesta ja sen merkityksestä hyvinvoinnille puhutaan edelleen hyvin vähän. Kun itse olin neljä vuotta sitten peruskoulussa, terveystiedon tunneilla harjoiteltiin kondomin asettamista, ja sukupuolitauteja tenttattiin taulukosta. Kohokohta oli se, kun opettaja sanoi, että ennen kuin harrastaa seksiä, täytyy olla tunne siitä, että on hyvä olla toisen edessä alasti. Tuosta olisin kuullut mielelläni lisää.

Eräs seksuaaliterapeutti totesi, että rakkaus tuntuu olevan jonkinlainen tabu seksuaalikasvatuksessa. Koulukirjoissa on kyllä kappaleita, joissa aihetta käsitellään, mutta syvempää keskustelua rakkaudesta ja turvallisuudentunteesta käydään harvoin. Kirjojen tekstit ovat yleisellä tasolla jaarittelua, eikä kukaan puhu tosielämässä kirjojen ilmaisemalla tavalla.

Ehkä samasta syystä ruotsalaisen RFSU – järjestön seksuaalikasvatusvideosta nousi kohu. Videossa käsitellään kyllä suorapuheisesti seksiä ja seksuaalisuutta, mutta se on kuitenkin tekniikkapainotteinen.

Uskon, että oma sukupolveni on ensimmäinen, joka on kohdannut suuren nettiahdistelijoiden aallon. Keskustelin siskoni kanssa tapauksesta, joka on käynyt lähes kaikille tuntemillemme tytöille. Messenger-chattiohjelmassa huomaa saaneensa ystäväpyynnön tuntemattomasto osoitteesta. Hyväksyttyään ystäväpyynnön henkilö voi käydä keskustelua pyynnön lähettäjän kanssa. Niinpä ruudulle ilmestyy webkameran välityksellä kuvaa itseään tyydyttävästä henkilöstä. Tällaiset tapaukset hämmentävät käsitystä siitä, mistä seksissä ja intimiiydessä on oikeasti kyse: rakkaudesta, välittämisestä ja hellyydestä.

Anniina Rintala

Keskustelu

Valitettavasti taitaa kuitenkin olla niin, että se rakkaus on mieli mielen konstruktio. Siis mitä on rakkaus? Eiköhän se todellinen ”rakkaus” lähde kuitenkin biologiasta ja fyysisestä atraktiivisuudesta. Monet meistä suggestoivat mielensä ”rakastamaan” aviopuolisoaan, vaikka todellisuudessa haluavat muita, joihin tuntee enämmän fyysistä vetovoimaa. Juuri tästä mielen konstruktiosta rakkaus siis voi olla aivan mitä tahansa esim rakkautta puihin, autoihin, digitaalisiin laitteisiin , Jumalaan. Mutta voiko rakkaus koskaan kohdistua meihin vapaina yksilöinä?

Mielenkiintoisen näkemyksen rakkauden luonteesta on esittänyt filosofi Jean-Paul Sartre, jonka mukaan dyadiseen rakkaussuhteeseen liittyy monia perustavanlaatuisia.

Mielestäni rakkauden sijaan pitäisi enemmän puhua toisen ihmisen kunnioittamisesta, sitoutumisesta ja oman elämän teloksesta, johon ei kuulu esim nettiahdistelu eikä esiteinien vokottelu.

Aihe on vaikea, koska rakkaudesta puhuminen seksuaalikasvatuksessa tuo helposti esiin vanhan ajatuksen seksuaalisen nautinnon syntisyydestä. ”Tosi rakkaus odottaa” ja niin edelleen. Ehkä olisi parempi puhua lähimmäisenrakkaudesta, niin epämuodikas kuin tuo termi onkin. Seksikumppanin ei ole pakko olla se Ainoa Oikea Suuri Rakkaus tai edes seurustelukumppani, mutta hänestä on välitettävä ihmisenä ja häntä on kunnioitettava. Myös minulla itselläni on oikeus tulla kunnioitetuksi ja kohdelluksi arvokkaana lähimmäisenä — silloinkin, kun molemmat tiedämme, ettemme enää aamiaisen jälkeen tapaa.

Rakkaus on vaikeasti määriteltävissä. Mutta se mitä yleensä rakkaudeksi kutsumme auttaa ehkäisemään muutamia nuorten seksikokeiluissa esiintyviä ongelmia. Rakastunut ehkä ottaa huomioon partnerinsa tunteet eikä ole niin altis retostelemaan suureen ääneen kokemuksellaan. Lisäksi rakkaus auttaa yrittämään uudestaan sen nolon pieleen menneen ensimmäisen räpellyksen jälkeen. Kun jaksetaan yrittää uudestaan niin lopulta voidaan saavuttaa se piste jossa molemmat nauttivat eikä kummalekaan jää epäonnistunut tai hyväksikäytetty olo.

Näin ainakin silloin, kun minä olin nuori. Ehkäpä nuoret naiset ovat vahvempia, itsevarmempia ja tuntevat itsensä paremmin nykyään. Varmaa on vain, että me miehet olemme nuorena samanlaisia tolloja kuin aina ennenkin.

Näitä luetaan juuri nyt