Kuka puhuisi rakkaudesta?

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Muutama kuukausi sitten mediassa pyöri kaksi isoa uutista. Tampereella paljastui, että  salsaopettajat olivat käyttäneet hyväksi useita alaikäisiä tyttöjä. Myöhemmin kävi ilmi, että poliisi oli aloittanut tutkinnan satojen tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, joissa tekijät olivat houkutelleet uhreja luokseen netin välityksellä.

Kysyin seitsenluokkalaiselta siskoltani, miten heidän koulussaan on käsitelty näitä uutisoituja tapauksia. Suurin osa hyväksikäytetyistä tytöistähän oli juuri yläkouluikäisiä. ”Ai hä? Ei mitenkään”, kuului vastaus.

Seksuaalisuuden henkisestä ulottuvuudesta ja sen merkityksestä hyvinvoinnille puhutaan edelleen hyvin vähän. Kun itse olin neljä vuotta sitten peruskoulussa, terveystiedon tunneilla harjoiteltiin kondomin asettamista, ja sukupuolitauteja tenttattiin taulukosta. Kohokohta oli se, kun opettaja sanoi, että ennen kuin harrastaa seksiä, täytyy olla tunne siitä, että on hyvä olla toisen edessä alasti. Tuosta olisin kuullut mielelläni lisää.

Eräs seksuaaliterapeutti totesi, että rakkaus tuntuu olevan jonkinlainen tabu seksuaalikasvatuksessa. Koulukirjoissa on kyllä kappaleita, joissa aihetta käsitellään, mutta syvempää keskustelua rakkaudesta ja turvallisuudentunteesta käydään harvoin. Kirjojen tekstit ovat yleisellä tasolla jaarittelua, eikä kukaan puhu tosielämässä kirjojen ilmaisemalla tavalla.

Ehkä samasta syystä ruotsalaisen RFSU – järjestön seksuaalikasvatusvideosta nousi kohu. Videossa käsitellään kyllä suorapuheisesti seksiä ja seksuaalisuutta, mutta se on kuitenkin tekniikkapainotteinen.

Uskon, että oma sukupolveni on ensimmäinen, joka on kohdannut suuren nettiahdistelijoiden aallon. Keskustelin siskoni kanssa tapauksesta, joka on käynyt lähes kaikille tuntemillemme tytöille. Messenger-chattiohjelmassa huomaa saaneensa ystäväpyynnön tuntemattomasto osoitteesta. Hyväksyttyään ystäväpyynnön henkilö voi käydä keskustelua pyynnön lähettäjän kanssa. Niinpä ruudulle ilmestyy webkameran välityksellä kuvaa itseään tyydyttävästä henkilöstä. Tällaiset tapaukset hämmentävät käsitystä siitä, mistä seksissä ja intimiiydessä on oikeasti kyse: rakkaudesta, välittämisestä ja hellyydestä.