Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Kuka pelkää Venäjää?

Nuutti Sinisalo
Blogit Megafoni 27.2.2012 14:52

Miksi meillä on puolustusvoimat? Jotta suomalaiset miehet pysyisivät terveinä pidempään? Jotta suomalaisen kynnys tappamiseen olisi matalampi?

 Armeijasta pääsevät tutut ja ystävät palaavat siviiliin suunnilleen samankokoisina ja näköisinä. Kokemukset armeijasta laitoksena ovat olleet melko huonoja.

 On huvittavaa, että armeijan olemassaoloa perustellaan sillä mahdollisuudella, että Venäjä hyökkää Suomeen. Toisaalta puolustusvoimat yrittää antaa tietoa Venäjästä, vähentäen näin suomalaisten harhaluuloja Venäjään liittyen.

 Kaikki eivät ilmeisesti pidä Venäjää hyvänä naapurina. Monilla netin keskustelupalstoilla mietitään onko Suomella mahdollisuus torjua hyökkäys idästä päin. Tämä puheenaihe tuntuu yhdistävän niin 13-vuotiasta kuin 70 vuotta sitten koulunsa käyneitä mummoja ja pappoja. Neuvostoliitto on hajonnut vuonna 1991 ja suuren sodan uhka on hälvennyt. Ovatko tälläiset Venäjän vastaiset puheet jo hieman vanhentuneita?

 Pelot johtuvat yleensä tiedon puutteesta tai sen huonosta laadusta. Minusta tämän hetkinen Putinin vastustus kertoo siitä, että suuri osa venäläisistä haluaa muutosta mahtailevaan korruptoituneeseen maahansa.

 Ennen Georgian sotaa ilmestyneessä Markku Salomaan artikkelissa: Ökyrikas Venäjä aseistautuu (Suomen Kuvalehti, 9/2007), kerrotaan kuinka Venäjä lisää pelottavuutta armeijan koulutuksilla ja uusilla aseilla. Kuitenkin korruptio ja inflaatio syövät ikävästi uusien tappovälineiden kehittelyä. Venäjän armeija on miesmäärältään suuri, mutta kun kutsuntojen aika tulee, käyttävät perheet viimeisetkin rahansa lääkärintodistuksiin, jotta armeijan voisi välttää. Valtion lupauksista huolimatta, ei upseerin palkalla vieläkään elä. Sotilailla on aseita, mutta ei rahaa ruokaan.

 Olen varma, ettei moni suomalainen kunnolla tiedä, millainen maa nyky-Venäjä on. En tiedä minäkään. Venäjän valtavalle maaperälle mahtuu niin paljon erilaisia etnisiä vähemmistöjä, että raja hämärtyy – kuka oikeastaan on venäläinen? Loppujen lopuksi Suomen ja Venäjän välille piirretystä rajasta huolimatta, rajan takana on varmasti samanlaisia ihmisiä, samanlaisilla heikkouksilla ja vahvuuksilla, kuin täälläkin.

 Venäjällä on tällä hetkellä paljon ongelmia, joihin mielestäni jopa suomalaisilla on oikeus ottaa kantaa, kuten kultuurivähemmistöjen ”venäläistäminen”, korruptio, köyhien köyhistyminen ja rikkaiden rikastuminen sekä ympäristöongelmat. Venäjän talous on täynnä haasteita. Mittavat öljy- ja kaasuvarat aiheuttavat myös omalta osaltaan edellämainittuja ongelmia, ja Venäjällä liiketoiminta uudistuu hitaasti tuoreempaan suuntaan.

 Kaksi koiraa ystävystyvät, kun niitä taluttaa samassa hihnassa ja onneksi vanha koira voi oppia myös uusia temppuja. Yhteistyö ihmisten välillä olisi tärkeää, jotta suomalaiset pääsisivät Venäjä -peloistaan. Venäläiset muodostavat Suomen suurimman maahanmuuttajavähemmistön. Ehkä yhteisöllisyys venäläisten kanssa Suomessa, kunnon opetus kouluissa Venäjään liittyen, käyden läpi myös arvoisan naapurimme kulttuuria ja viikon oppilasvaihdot, lisäisivät ymmärrystä ja yhteistyötä.

 Ehkä myös puolustusvoimat, joka ei tunnu täyttävän tehtäviään Suomen yleiskunnon ylläpitäjänä, tekisi itsensä näin turhaksi ja maailma olisi asteen rauhallisempi paikka. Vaikka moni upseeri menettäisi työpaikkansa ja lentäjiä ja palomeihiä jäisi kouluttamatta, he voisivat kouluttaa itsensä Venäjän-asiantuntijoiksi. Näin myös poliisi, joka vastaa myös Suomen turvallisuudesta, saisi lisää rahaa, jolla porskuttaa. Paras puolustus on olla puolustautumatta lainkaan ja lisätä ymmärrystä, yhteistyötä ja avunantoa.

 

Lisätietoa Venäjän aiheuttamasta vaarasta saa puolustusvoimien selonteosta: Haasteiden Venäjä

Suomen Kuvalehden artikkeli: Ökyrikas Venäjä aseistautuu  

 

Nuutti Sinisalo

Keskustelu

Penttijuhani ja kumppanit ovat oikealla asialla. Nämä nuoret miehet pitää laittaa oikeisiin töihin kuten Nallekin ehdotti. Kirjoitus ei kuulu laatulehteen.

Voi voi sentään. Venäjä ja Putinin Venäjä ovat kaksi eri asiaa.

Putinin Venäjältä puuttuu riippumaton oikeuslaitos, vapaa lehdistö ja vapaat…rehelliset vaalit! Siellä myös vallitsee kaiken kattava korruptio ja poliittinen murhakulttuuri. (Nykyään ei murhista enää uskalleta kertoa).

Sellaisen (kehitys)-maan naapuriksi meidät on kohtalo määrännyt ja sitten joku pikkupoika tulee ehdottamaan että ollaan vaan onnellisia ja rauhallisia. Työnnetään päät pensaaseen ja uskotaan että huolet ovat väistyneet. Samaa ”ruususen unta” nukkuu myös osa poliitikoistamme, vaikkei se uutta ole…samaa asiaa päivitteli jo marsalkka Mannerheim aikoinaan.

Miten niin kaikki kärsivät armeijassa? Minusta siellä oli ihan mukavaa, kovakuntoinen ja motivoitunut porukka, opimme kaikkea kivaa räjäyttelystä kätköjen tekoon, radiotoimintaa, metsissä piileskelyä, aseitten käyttöä ja miinoitusta, oli valovahvistimet ja laserkiikarit ja untuvamakuupussit. Sai vielä 20 vuotiaana koltiaisena johtaa omavastuullisesti 160 hengen komppaniaa, missä muualla annetaisiin moinen vastuu? Nämä ”armeija tylsistää” marisijat ovat huonokuntoisia pulloharteisia nössöjä, joista ei ole miesten hommiin eli ryssiä lahtaamaan, kun tarvis tulee. Mutta ei hätää, kyllä teitäkin tarvitaan sitten aikanaan miinanraivaukseen, joskin lankun päälle tarvitaan aina pari kolme pipertäjää hyppimän.

Ruotsihan käytännössä on lakkauttanut armeijansa, sehän on tuollainen ”sotilaallinen tyhjiö” nykyisin.

Se lienee syy miksi Suomea ollaan ajamassa NATO:on tietyissä piireissä, puskurivaltioksi Venäjää varten, Ruotsin takia.Omat rantaruotsalaisemme ovat myös pahimpia ns ryssäpelkojen lietsojia.

Suomen pitää pysyä vankasti puolueettomana ja rakentaa yhä paremmat suhteet Venäjän kanssa, ei se ole mikään uhka enää Suomelle, Ja tänäpäivänä tuntuu myös, että aika harva olisi enää valmis tarttumaan aseisiin puolustaakseen Dragsvikia…

”On huvittavaa, että armeijan olemassaoloa perustellaan sillä mahdollisuudella, että Venäjä hyökkää Suomeen.”

Voi kuinka huvittavaa olisikaan, jos tekstin nuori kirjoittaja saisi kokea miehitetyssä maassa saman kohtelun kuin tshetsheenit kansansa alistamisen yhteydessä. Aivan ratkiriemukasta olisi katsella, miten omonit kohtelisivat tätä pikku valopäätä jos hän keksisi alkaa valistaa näitä omilla mielipiteillään.

”Voi kuinka huvittavaa olisikaan, jos tekstin nuori kirjoittaja saisi kokea miehitetyssä maassa saman kohtelun kuin tshetsheenit kansansa alistamisen yhteydessä. ”

Tätä ei sitten pidä lukea niin, että Maksumies ”toivoo” tankkeja kadulle.

Si vis pacem, para bellum.

”Yliluutnantti latelee tyhjänpäiväisyyksiä. En ole kuullut enkä lukenut mitä rantaruotsalaiset puhuvat, mutta yliluutnantti ilmeisesti lukee heidän ajatuksiaan ja kertoo niitä sitten totuuksina.

Tahdon vielä huomauttaa että jos Suomea uhattaisiin, suomalaiset sotilaat puolustaisivat kyllä myös niitä paikkoja joilla on ”vasenkätiset” nimet. Taitaa res.ylil. ollakin napattu vain nimimerkiksi.

Suomi ei ole puolueeton ollut enää pitkään aikaan. Myös nykyisten suhteiden parantaminen Venäjään tästä eteenpäin onnistuu enää vain pokkuroimalla.

Asuuko herra yliluutnantti jossain kaukana tietoyhteiskunnan ulkopuolella? Vai onko korvien välissä jonkinlainen sensuuri?

Suomen kustannustehokkain puolustus on sissisodankäynnin pelote. Vietnamin sodasta lähtien ovat suurvallat kyllä onnistuneet valtaamaan maan, mutta sen pitäminen on ollut mahdotonta nykyaikaisen sissisodankäynnin takia.

Paras puolustuksemme on siis mahdollisimman tehokkaan sissisodankäynnin koulutuksen saanut kansa, jolla on valmiiksi aseistusta kotonaan ja armeija jolla on tarpeeksi hajautetut ase/räjähdekätköt niin että niitä ei voi kerralla tuhota. Siinä on aika vaikea tehdä yllätyshyökkäystä.

Palkka-armeija, vain muutamat varuskunnat ja keskitetyt asevarastot ovat helppoa saalista ohjusiskuille, kun ottaa huomioon että esimerkiksi muutamassa selonteossa Venäjä on arvioinut voivansa käyttää peräti pieniä ydinlatauksia ensi-iskuihin, koska NATO:n Afganistanissa käyttämät suurimmat pommit ovat vastanneet jo pienen ydinpommin tehoa, joten Venäjä arvoi että tuollaisenkaan käytöstä ei enää nousisi kauheaa kansainvälistä hälyä.

Sissisodankäynti on halpaa, sen tarvitsema kalusto ei ole uhka Venäjälle, toisin kun jotkut Hornet hankinnat. Eli tällainen puolustuspolitiikka kertoisi selkeästi että meitä ei kiinnosta hyökätä minnekään, mutta jos joku tulee tänne väkisin niin ei tule olemaan kivaa eikä halpaa.

Jotkut kommentoijat jo viittasivat vanhaan viisauteen: ”Jokaisessa maassa on armeija. Ellei se ole oma, se on naapurimaan armeija.” Valitettavasti tämä pitää paikkansa vielä nykyaikanakin. Suomen armeija on olemassa maamme puolustusta varten.

Intissä kasvatetaan sotilaita, joten ei se mikään leikkikoulu tai mukava kesäleiri pidä ollakaan. Pullamössöporukka on tietenkin kovilla, mutta jokainen, jolla on edes kohtuullinen fyysinen kunto, kyllä pärjää.

Nuoruuden idealismi on joskus hyväksi, mutta luulenpa, että kun jutun kirjoittajalle alkaa kertyä lisää vuosia mittariin ja elämän kovuus tulee tutuksi, tuo idealismi kummasti hiipuu.

Nykyään meillä on hyvät välit niin Venäjän kuin muidenkin naapurimaiden kanssa, mutta vastuutonta on kuvitella, että tilanne olisi aina samanlainen. Ihmiset johtavat valtioita ja ihmisen mieli on ailahtelevainen. Siksi Suomikin tarvitsee kunnollisen armeijan.

Valtiomme rahakirstun vartijat ovat lähteneet vastuuttomalle tielle supistaessaan armeijan määrärähoja likimain holtittomasti. Kriisitilanteen sattuessa olisimme pian yhtälailla housut kintuissa kuin viime sodan kynnyksellä.

Ihmettelen, että arvostettu Suomen Kuvalehti julkaisee jatkuvasti tällä palstalla samantyyppisiä ja lapsellisia kolumneja. Suomiko tässä varustautuu?

Suomessa ajetaan alas varuskuntia ja tehdään Itä-Suomi tyhjiöksi. Samaan aikaan helsinkiläisnuori utopioi, että pannaan loputkin sotilaita ja palomiehiä myöten yhteistyötä rakentamaan.

Kaipaan todella realistisia kolumneja, historiansa tuntevia ja laajemmin maailmaa näkeviä.

Taitaa olla Suomen Kuvalehden toimituksen hauskanpitoa ja suurta huumoria tämän kaltaiset jutut. Etsitään vain Megafonista aina kaikkein tyhmin ja provosoivin kirjoitus, sitten odotellaan kun me lukijat tulemme heristämään sormea. Ja kyllähän meillä toimituksessa on taas kivaa.

Eihän tässä huumorissa sinänsä mitään vikaa ole. Mutta harmittaa vietävästi se kun tarjolla olisi varmasti myös älykkäitäkin nuorten tekemiä juttuja, sekä kosolti uusia ajatuksia. Mitä jos etsittäisiin niitä välillä?

”Nuorten Ääni -toimituksen blogi on täynnä tuoreita näkökulmia ja kärkkäitä mielipiteitä polttaviin aiheisiin.” Hyvä ja hienosti provosoiva kirjoitus. Kommenteista huomaa senkin, että kun argumentit loppuvat, käydään kiinni henkilöön (ja SK:n toimitukseen). Monet näyttävät kaivautuneen entistä syvemmälle poteroihinsa.

Piristävää lukea nuorten tekstejä.

Mutta ilmeisesti ihmisen veren hajun odotukseen voi addiktoitua. Tarkoitan körmyjen kommenttien ohella HS:n ”online” seurantaa Mäntsälän kapinasta.

Ajattelevat lehdessä nurin kurin. Sisällissodan dementoima kulttuurikäsitys. Pitää muka kulkea niin yhtä jalkaa ettei veljestä tule vihollista.

Ihan pimeää, täällä läntisen ajattelun peräsuolessa.

Huumoriahan sen täytyy olla jos armeijaa selvästi vain toisen käden tietojen varassa tunteva nuori mies kirjoittaa maanpuolustuksen suuntaviivat uusiksi. Kusiaispesän potkimiseen rinnastettava provoaminen voi sekin mennä överiksi ja juuri sitä tässä käsittääkseni on eniten kritisoitu. Kritiikin luontainen seuraaja on itsekritiikki, jonka harjoittamiseen on nyt mainio tilaisuus kun megafonilaisten taustaryhmäkin on ilmeisimmin päättänyt ryhtyä kirjoittelemaan.

Vastaan nyt ties monennenko kerran niille nimimerkeille, jotka luulevat sissiarmeijan oleva ratkaisu, kun puolustetaan modernia ja kehittynyttä valtiota.
Sillä ei ole ennaltaehkäisevää vaikutusta. Sissisota on ajankohtaista vasta kun maa on jo pääosin miehitetty.

Toinen jatkuvasti luultu inte on, että meitä ei mikään eikä kukaan koskaan uhkaa ja siksi voimme radikaalisti vähentää puolustusvoimia. Sen väitteen päässä on yksipuolinen aseriisinta.

Toivoisin, että tämän kolumnin kirjoittaneella nuorukaisella olisi aikaa ja kielitaitoa lukea ajatuksella yllä mainitsemani linkki Putinin asevarusteluagendasta. Se on 19 sivua pitkä ja vaatii hieman keskittymistä.

Historiallinen kokemus osoittaa, että kun suurvalta on heikkoudentilansa aikana menettänyt alueita tai vaikutusvaltaa, se pyrkii vahvistuttuaan revanssiin. Venäjän suhtautuminen esim. Baltian maihin ei ole ollut omiaan hälventämään tällaisia pelkoja. Toki Suomen asema on parempi, sillä pystyimme säilyttämään omaperäisen yhteiskuntajärjestelmämme myös kylmän sodan vuosina. Puolustussuunnittelussa on kuitenkin varauduttava myös sellaisiin uhkakuviin, jotka eivät ole poliittisen kehityksen valossa todennäköisiä, jos ne kuitenkin ovat teknisesti mahdollisia. Politiikan jyrkätkin muutokset ovat nimittäin mahdollisia, sen on historia osoittanut.

Olen keskustellut lukuisten eri kansallisuuksia edustavuen henkiløiden kanssa.
Kukaan muun kuin Venalainen ei ole tokaissut etta Suomeste voisi tehda hyvan kesamøkkialueen, sopiva paikka ”datschoille”.
Jos venalaisen kanssa keskustelee, sielta løytyy helposti kuvatun kaltainen asenne.

Tosin kasitykseni mukaan suurimman riskit aiheuttavat:
1. virheellinen paatøs liittya ainoana pohjoismaana euroon ja sitten virheellisesti tukea miljardeilla euroilla kaytannøssa maksukyvytønta maata.
2. Tiettyn tyyppinen maahanmuutto

Kummastakaan asiasta ei voi syyttaa Venejaa.

Evp. suomalaisena toimittajana, jonka NL:n lähetystön protesti ja Supon eli sisäministeriön ja PlM:n maanpetokselliset ”turvallisuusteatterit” poistivat sekä Suomesta että ammatista, pakottivat jopa poteroon, haluaisin huomauttaa – täätä poteroni pohjalta – ettei omana aikanani mitään tällaisia heppoisuuksia painettu lehtiin. Ei niissä ollut tilaa sellaisille. Tämän viimeisen ”Sinisalon” tekstejä paremmatkin yritykset voivat tulla takaisin merkinnälllä: ”P##kaa! Kaikki uusiksi!”

Mutta eilen syntyneiltä tai viime viikon sateen mukana maahan saapuneilta ei nyt voi paljoa vaatia, ei tänään, kun blokit ovat avoimina ja näpäysten määrän diktatuuri hallitsee niitä. Mutta silti. Eikö mitään parempaa ole tarjolla? Jos ei, parasta häipyä maasta, panna Seutulan lentoaseman lähtötiskille kyltti: Viimeistä lähtijää pyydetään sammuttamaan valot! Vanha vitsi, mutta ilmeisen ajankohtainen – jos jotain valoa siellä vielä on.

Ei kaikki tieto pelkoa poista tai edes vähennä. Kirjoittajalla on erittäin naivi asenne!

Esimerkki: jos pelkäät naapurin räyskyttävää rakkia, joka juoksentelee välistä vapaana, ei pelko kyllä vähene, kun kuulet miten se oli purrut omistajan tytärtä ja kolmea muuta naapuria, vaikka itse isännän kanssa aina nätisti olisikin. Tai ota sitten se naapuriston huumehörhö. Ehkä opit tuntemaan sitä ja juttelette mukavia, mutta katoaako kaikki pelkosi sillä – jos kuitenkin tiedät miten se oli höyryissä hoidellut muutamankin entisen tutun teholle.

Toivottavasti tämä ei kuvaa todellista Venäjää. Mutta on siellä todella paljon pelottavia asioita, joista ei mieluusti paljon lisää edes kuulisi!

Kylläpä oli mommentti. Kukaan ei pysty ennustamaan Venäjän kehitystä. On pidettävä vakuutus ja tarvittaessa maksettava siitä lisää. Putin on Suomen ystävä ja ennustettavissa, mutta hän ei ole ikuinen.
Zirinovski on myös ehdolla vaaleissa.

Naiivin reipas kannanotto Nuutti Sinisalolta, tällaisiakin näkökantoja tarvitaan koska asioita on hyvä miettiä ja ymmärtää eri näkökulmista. Toisaaltaan me suomalaiset olemme joutuneet kokemaan kovia Venäjän ja varsinkin sitä seuranneen Stalin-julmuri Neuvostoliiton taholta. Ne kokemukset ovat jättäneet parantumattomat henkiset haavat vanhemmalle sotiin joutuneelle ikäluokalle.

Jos Putin-Venäjä toimisi uhkaamatta ketään noudattaen kansainvälisiä sopimuksia avoimesti, ja siten markkinoisi omaa mahdollista paremmuuttaan, se varmaan saisi vähän enemmän myös sympatiaa osakseen. Mutta Venäjän nykyistä brutaalia politiikkaa ja fasisminkaltaista yltiöisänmaallisuutta ei tuskin monikaan jaksa ymmärtää lännessä, koska se henkii samaa valloitushaluista ja herraskansavalheellista ideologiaa, kuin Hitlerin Saksa aikoinaan.

Putin voisi ottaa esimerkkiä presidentti Barack Obamasta, joka totesi USA:n olevan valmis johtamaan ja puolustamaan demokratiaa, mutta ei pakolla vaan esimerkillä, jota muut ovat halukkaita seuraamaan. Siinäpä vissi ero. Ei määräileminen ja uhkailu tuo sympatiaa muiden kuin toisten epädemokraattisten hallitsijoiden taholta. Ja onneksi heitä on vain kourallinen.

Näyttää siltä, että Alexander Stubb tulee valituksi kokoomuksen puheenjohtajaksi ja pääministeriksi, mikä voi avata hänelle ”kuningastien” myös seuraavien vaalien voittajaksi. Stubb julisti myös vahvasti ajatusta Natoon liittymisen päättämisen tarpeesta kokoomuksen näkökulmana seuraavalla vaalikaudella. Rohkeaa puhetta rohkealta mieheltä, mikä voi aiheuttaa aikanaan joutumisen jopa Linnaan.

Näitä luetaan juuri nyt