Kuka pelkää Venäjää?

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Miksi meillä on puolustusvoimat? Jotta suomalaiset miehet pysyisivät terveinä pidempään? Jotta suomalaisen kynnys tappamiseen olisi matalampi?

 Armeijasta pääsevät tutut ja ystävät palaavat siviiliin suunnilleen samankokoisina ja näköisinä. Kokemukset armeijasta laitoksena ovat olleet melko huonoja.

 On huvittavaa, että armeijan olemassaoloa perustellaan sillä mahdollisuudella, että Venäjä hyökkää Suomeen. Toisaalta puolustusvoimat yrittää antaa tietoa Venäjästä, vähentäen näin suomalaisten harhaluuloja Venäjään liittyen.

 Kaikki eivät ilmeisesti pidä Venäjää hyvänä naapurina. Monilla netin keskustelupalstoilla mietitään onko Suomella mahdollisuus torjua hyökkäys idästä päin. Tämä puheenaihe tuntuu yhdistävän niin 13-vuotiasta kuin 70 vuotta sitten koulunsa käyneitä mummoja ja pappoja. Neuvostoliitto on hajonnut vuonna 1991 ja suuren sodan uhka on hälvennyt. Ovatko tälläiset Venäjän vastaiset puheet jo hieman vanhentuneita?

 Pelot johtuvat yleensä tiedon puutteesta tai sen huonosta laadusta. Minusta tämän hetkinen Putinin vastustus kertoo siitä, että suuri osa venäläisistä haluaa muutosta mahtailevaan korruptoituneeseen maahansa.

 Ennen Georgian sotaa ilmestyneessä Markku Salomaan artikkelissa: Ökyrikas Venäjä aseistautuu (Suomen Kuvalehti, 9/2007), kerrotaan kuinka Venäjä lisää pelottavuutta armeijan koulutuksilla ja uusilla aseilla. Kuitenkin korruptio ja inflaatio syövät ikävästi uusien tappovälineiden kehittelyä. Venäjän armeija on miesmäärältään suuri, mutta kun kutsuntojen aika tulee, käyttävät perheet viimeisetkin rahansa lääkärintodistuksiin, jotta armeijan voisi välttää. Valtion lupauksista huolimatta, ei upseerin palkalla vieläkään elä. Sotilailla on aseita, mutta ei rahaa ruokaan.

 Olen varma, ettei moni suomalainen kunnolla tiedä, millainen maa nyky-Venäjä on. En tiedä minäkään. Venäjän valtavalle maaperälle mahtuu niin paljon erilaisia etnisiä vähemmistöjä, että raja hämärtyy – kuka oikeastaan on venäläinen? Loppujen lopuksi Suomen ja Venäjän välille piirretystä rajasta huolimatta, rajan takana on varmasti samanlaisia ihmisiä, samanlaisilla heikkouksilla ja vahvuuksilla, kuin täälläkin.

 Venäjällä on tällä hetkellä paljon ongelmia, joihin mielestäni jopa suomalaisilla on oikeus ottaa kantaa, kuten kultuurivähemmistöjen ”venäläistäminen”, korruptio, köyhien köyhistyminen ja rikkaiden rikastuminen sekä ympäristöongelmat. Venäjän talous on täynnä haasteita. Mittavat öljy- ja kaasuvarat aiheuttavat myös omalta osaltaan edellämainittuja ongelmia, ja Venäjällä liiketoiminta uudistuu hitaasti tuoreempaan suuntaan.

 Kaksi koiraa ystävystyvät, kun niitä taluttaa samassa hihnassa ja onneksi vanha koira voi oppia myös uusia temppuja. Yhteistyö ihmisten välillä olisi tärkeää, jotta suomalaiset pääsisivät Venäjä -peloistaan. Venäläiset muodostavat Suomen suurimman maahanmuuttajavähemmistön. Ehkä yhteisöllisyys venäläisten kanssa Suomessa, kunnon opetus kouluissa Venäjään liittyen, käyden läpi myös arvoisan naapurimme kulttuuria ja viikon oppilasvaihdot, lisäisivät ymmärrystä ja yhteistyötä.

 Ehkä myös puolustusvoimat, joka ei tunnu täyttävän tehtäviään Suomen yleiskunnon ylläpitäjänä, tekisi itsensä näin turhaksi ja maailma olisi asteen rauhallisempi paikka. Vaikka moni upseeri menettäisi työpaikkansa ja lentäjiä ja palomeihiä jäisi kouluttamatta, he voisivat kouluttaa itsensä Venäjän-asiantuntijoiksi. Näin myös poliisi, joka vastaa myös Suomen turvallisuudesta, saisi lisää rahaa, jolla porskuttaa. Paras puolustus on olla puolustautumatta lainkaan ja lisätä ymmärrystä, yhteistyötä ja avunantoa.

 

Lisätietoa Venäjän aiheuttamasta vaarasta saa puolustusvoimien selonteosta: Haasteiden Venäjä

Suomen Kuvalehden artikkeli: Ökyrikas Venäjä aseistautuu