Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Kuka päättää mielipiteistä?

Robert Sundman
Blogit Megafoni 30.6.2009 14:26

Eräs ystäväni erosi hiljattain puolueesta, johonka liittyminen oli alun perin vanhempien idea.

Oikeastaan, kaikki muut puolueet leimattiin vääränlaisiksi ja tähän puolueeseen liittyminen oli ainoa oikea vaihtoehto. Jos siis halusi olla poliittisesti aktiivinen nuori.

Eroaminen on ollut vaikeata. Kaikki on pitänyt salata vanhemmilta. Puolueen äänenkannattajan tilauksen loppumista on pitänyt piilotella. Toiseen puolueeseen liittyminen aiheuttaisi pilkkanimityksiä ja perheen sisäisiä riitoja.

Vanhemmilla on vanhempien oikeudet, mutta eikö toisen mielipiteisiin puuttuminen ole väärin? Eikö meillä ole täysi mielipiteenvapaus, iästä riippumatta?

Robert Sundman

Keskustelu

Toisaalta, vanhemmat päättävät usein myös lastensa uskonnon ja liittävät hänet kirkon jäseneksi jo muutaman viikon herkässä iässä. Kai siitä eroaminen on vastaava juttu; Suomessa ihmisillä tuppaa olemaan vahvemmat mielipiteet politiikasta kuin uskonasioista.

Olen joskus miettinyt miltä Suomen uskontokartta näyttäisi, jos kirkkoon liittyminen tapahtui vasta konfirmaation yhteydessä (jota edeltävällä rippileirillä käsiteltäisiin eri uskontoja tasapuolisesti; mikä olisi ihmisen persoonaan oikea). Kirkkohan on, loppujen lopuksi, vain yhdistys joka tarjoaa samanhenkisille ihmisille toimintaa; kirkkoon kuuluminen tai siihen kuulumattomuus ei kerro mitään ihmisen pitämistä uskomuksista (monet suomalaiset luterilaiset uskovat reinkarnaatioon), vaikka tietenkin korrelaatio ja kausaliteetti.

Mielipiteen vapaus iästä riippumatta, kuka puhuu hölmöjä. Lapset kapinoivat aina vanhempiaan vastaan ja jos lapsen mielipiteitä ohjaillaan vastuu suunnasta on vanhemmilla, siis kasvatusvastuu.
Suomessa on unohdettu vapaan kasvatuksen aiheuttamat virheet. Vanhempien tulee hellittää lapsesta kun tämä on aikuinen.

Vanhempien tulee hellittää lapsesta silloin kun lapsi on heidän mielestään tarpeeksi kypsä, mutta viimeistään silloin kun hän saa äänestää

ja hänen pitäisi saada äänestää silloin kun hän saa käydä töissä ja maksamaa veroja

eli 16-vuotiaana.

Näitä luetaan juuri nyt