Krusifiksikapina

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina 3.11.2009 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksestä kehoittaa Italiaa poistamaan kouluista krusifiksit. Asian oli vienyt tuomioistuimeen suomalaissyntyinen Soile Lautsi, joka katsoi krusifiksien loukkaavan hänen lastensa uskonvapautta ja julkisten koulujen maallisia periaatteita.

Suurin osa italialaisista otti nokkiinsa, eikä mikään ihme. Ristiinnaulittu puolialaston mies seinällä symboloi heille turvaa ja rakkautta. Okei, ehkä krusifiksit luokkahuoneen seinillä eivät ole paras mahdollinen vaihtoehto edesauttamaan uskonvapautta ja uskontojen tasavertaisuutta, mutta en usko että tyhjää seinää tuijottamalla lasten maailmankuva yhtäkkiä laajenee räjähdyksenomaisesti.

Ehdottaisin, että uskonnollisia symboleita ei poistettaisi, vaan niitä lisättäisiin. Jokaisesta luokasta voitaisiin varata kokonainen seinä kaikkien eri uskontojen symboleille. Ne laitettaisiin nätisti vieri viereen samankokoisina, niin että kukaan ei saa alemmuus- tai ylemmyyskomplekseja daavidintähtensä tai buddhapatsaansa koosta. Näin lapset voisivat koulunpenkillä istuessaan funtsia, että kuinka monta eri tapaa onkaan hahmottaa maailmaa. Lapset saataisiin suvaitsevaisemmiksi. Tai ahdistuneimmiksi. Tai molempia. Ja sitten veikattaisiin, kuinka kauan kestää ennen kuin joku valittaa kuvien järjestyksestä.