Koulussa on liian vähän tilaa oppilaille

Kouluni on oppilaiden määrään nähden aivan liian pieni.

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Kouluni on oppilaiden määrään nähden aivan liian pieni. Tilaa ei yksinkertaisesti riitä kaikille. Käytävät ovat aina täynnä oppilaita ja pahimmassa tapauksessa myöhästyy tunnilta, koska ihmisvirran läpi ei pääse tarpeeksi nopeasti luokkaan. Varsinkin tuntien alkaessa luokkien edessä on usein ihmissuma. Missään ei mahdu istumaan, sillä penkit ovat aina täynnä.

Toinen esimerkki tilan puutteesta on kouluruokailu. Ruokalassa on hirveä meteli, kun puolet koulusta puhuu samaan aikaan pienessä tilassa. Ruokajono jatkuu monta metriä, eikä meinaa ehtiä syödäkään, kun jonotukseen menee lähes kaikki ruokailuun varattu aika.

Kouluumme on otettu viime vuosien aikana enemmän oppilaita, kuin sinne alunperin mahtuisi. Edellisenä vuonna ylimääräisiä oppilaita otettiin 30, tänä vuonna sama määrä ja ensi vuonna taas 30 lisää. Vain tämäkin lisäys on muuttanut tilannetta huonommaksi. Koulumme on nimittäin hyvin pieni, vaikka oppilaita on huomattavan paljon.

Monissa muissakin kouluissa on tämä sama ongelma, että koulurakennus ja luokkatilat eivät vain tilan puolesta riitä.  Toisaalta joissakin kouluissa on aivan päinvastainen ongelma. Kouluissa on liikaa tilaa ja oppilaista on puutetta. 

Koulumme on yrittänyt muuttaa asiaa. Esimerkiksi koulun tietokoneluokka muutettiin ”normaaliksi” luokaksi ottamalla tietokoneet pois. Nyt käytössämme ovat vain läppärit. Uskonnonluokasta ja tietokoneluokasta tehtiin kolme luokkaa kesän aikana. Osa oppilaista opiskelee muun muassa teatterinäyttämöllä.

Kun ahtaassa tilassa on paljon ihmisiä, on useimmiten huono sisäilma. Juuri huono sisäilma on tällä hetkellä paljon puhuttu aihe ja monien koulujen ongelma. Suuri ihmismäärä lisää entisestään huonoa sisäilmaa ja tuottaa päänsärkyä, väsymystä ja muuta opiskelua haittaavaa. Varsinkin käytävillä ja aulassa tämä on suuri ongelma. Onneksi meidän koulumme luokissa voi avata ikkunat, mutta kaikissa kouluissa ei näin voi tehdä – eikä talvella ole mukavaa värjötellä kylmässä.

Koulurakennusta voisi suurentaa, mutta se on aikaa vievää ja vaatii paljon rahaa, enkä tiedä, mistä tarvittavat rahat saataisiin. Sen sijaan oppilaita voitaisiin ottaa vähemmän; sen verran mitä kouluun mahtuu.

Oppilaiden suuren määrän vuoksi on mietitty lähellä sijaitsevan nuorisotalon hyödyntämistä opiskelussa, mahdollisuuksien salliessa.  Toisaalta muualla kuin koululla opiskelu voi hankaloittaa keskittymisestä tai aiheuttaa ylimääräistä hämminkiä, kun siirrytään koulun rajojen ulkopuolelle.

Helsinkiin pitäisi rakentaa tarpeeksi kouluja ja ennen kaikkea tarpeeksi tilavia kouluja, nykyisen tilanteen välttämiseksi.

– Noora Kapanen