Kosmetiikan ainesosaluettelo voi paljastaa mahdollisen syöpävaaran

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Nykypäivänä ihmiset kiinnittävät todella paljon huomiota ulkonäköön ja hygieniaan. Käytetään paljon meikki- ja hygieniatuotteita, joilla jokaisella on omat vaikutuksensa. Varsinkin monet nuoret käyttävät meikkejä ja muita tarpeettomia hygieniatuotteita näyttääkseen omasta mielestään paremmilta ja vanhemmilta. Syynä voi olla myös muiden painostus niiden käyttöön. Erilaisia tuotteita ostetaan niiden vaikutuksen, suositusten tai merkin perusteella.

Suurin osa ihmisistä, jotka ostavat kauneus- ja hygieniatuotteita, eivät lue niiden ainesosaluetteloita tai tutustu ylipäätänsä tuotteiden sisältöön. Tai jos he tutustuvat, niin heidän on vaikea ymmärtää ainesosien nimiä. Tästä syystä voi olla vaikeaa hahmottaa, mitä tuote sisältää.

EU määrää, että kaikkien tuotteiden on oltava turvallisia, eivätkä ne voi sisältää kiellettyjä aineita. Kosmetiikka-asetuksen mukaan kategoriaan kaksi kuuluviksi luokiteltujen CMR-aineiden, (syöpävaarallisten, sukusolujen perimää vaurioittavien ja lisääntymiselle vaarallisten aineiden) käyttö on kiellettyä kosmeettisissa valmisteissa. Kategoriaan 2 kuuluvaksi luokiteltua ainetta voidaan kuitenkin käyttää kosmeettisissa valmisteissa, jos kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitea on arvioinut ja todennut sen käytön turvalliseksi.

Yksi mahdollisesti haitallisista aineista on polyaminopropyl biguand eli PHMB. Vuonna 2015 se luokiteltiin EU:n kemikaalisäädännössä mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi. Sen käyttö tuotteissa on sallittua, koska aine on edelleen listattuna Kosmetiikka-asetuksen liitteessä V. PHMB:tä saa käyttää ainoastaan säilöntäaineena ja silloinkin sen enimmäispitoisuus saa olla 0,3 prosenttia.

Kosmetiikkatuotteita ei kuitenkaan hyväksytetä missään ennen niiden myyntiin tuloa eikä niille ole kansallista rekisteriä. Vastuu markkinoilla olevista tuotteista on tuotteen vastuuhenkilöllä, eli tuottajalla tai maahantuojalla.

Miten voimme tietää tarkasti, mitä tuote sisältää, jos tuotteen sisällöstä on vastuussa tuotteen valmistaja, jonka tavoitteena on saada tuotteesta voittoa?

Suomalaiset ovat ovat kehittäneet Cosmethics-sovelluksen, jolla voi kaupassa käydessä tarkistaa, onko tuote enimmäkseen turvallinen vai ei. Sovelluksessa voi skannata tuotteen viivakoodin ja sovellus kertoo tuotteen ainesosat. Näin voi myös tarkistaa jo kotona olevat tuotteet ja heittää haitalliset pois.  

Sovellus ei  kerro koko totuutta tuotteesta vaan se kertoo vain sen, mitä tuotteen valmistajat haluavat siitä kertoa. Se auttaa kuitenkin karsimaan kaikkein haitallisimmat tuotteet pois.

Omasta ulkonäöstä ja hygieniasta voi ja pitää huolehtia, mutta liian monien haitallisten tuotteiden käyttöä pitäisi rajoittaa. Haluan herättää ihmiset, jotka käyttävät melkein jokaista kaupan hyllyltä löytyvää tuotetta ilman niihin tututumista. Tuote voi sisältää myös iholle haitallisia aineita. Ihmisten pitäisi tutkia tarkemmin, mitä he ostavat ja mitä tuotteet sisältävät.

Jenni Ilmarinen