Kirosanat kunniaan

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Kiroilu rikastuttaa kieltä ja antaa muille sanoille voimaa, miksi sitä siis pitäisi paheksua?

Kirosanat ovat ennemminkin tehostesanoja kuin syntisiä sanoja. Kirosanojen yltiömäinen käyttö vie tietenkin sanomalta tehoa, mutta joskus tilanteet vaativat kovempia sanankäänteitä ja kirosanoja ei voi korvata mitenkään. Asiat vaan ovat joskus vitun siistejä, helvetin hienoja, saatanan kauheita tai menevät päin persettä.

Suomen kielessä kirosanat ovat tehokkaampia ja vahvempia kuin monessa muussa kielessä. Kirosanoja pitäisikin hyödyntää enemmän arjessa.
Erityisesti poliitikkojen olisi suotavaa käyttää kirosanoja: tärkeät ja ei-tärkeät asiat korostuisivat ja päätöksentekokin sujuisi sukkelammin.

Kiroilu auttaa myös ilmaisemaan tunteita – niin fyysisiä kuin henkisiäkin. Jos jotakin esimerkiksi tippuu lattialle tai päätä särkee ihan perkeleesti, niin on hyvä ilmaista tunteensa juuri sellaisina kuin ne tuntuvat. Jos jokin asia ärsyttää vitusti, niin se kannattaa ilmaista juuri näin – ehkä asia joskus muuttuu, jos sen sanomisessa käyttää voimaa. Turha kaunistella ja pidätellä tunteitaan. Sitä tehdään jo muutenkin ihan tarpeeksi.

Koska olemme itse keksineet sanoillemme merkitykset, voimme näitä merkityksiä myös muuttaa. Merkitykset muuttuvat myös itsestään. Vaikka esimerkiksi sana vittu tarkoittaa mitä tarkoittaa, niin minulle se merkitsee enää vain viittä tehokasta kirjainta, jotka on mukava joskus päästää suustaan. Se on yksinkertaisesti tehokas sana!

On ärsyttävää, jos kirosana tulee suusta aivan spontaanisti mitään pahaa tarkoittamatta ja se tulkitaan heti huonoksi käyttäytymiseksi. Itse en haluaisi ainakaan kauheasti koko ajan miettiä, mitä sanoja niin sanotusti saa ja ei saa käyttää. Eihän kuitenkaan ole olemassa mitään kiellettyjen sanojen listaa?

Loukkaavatko kirosanat joitakin oikeasti? Varmasti silloin, jos ne kohdistuvat ihmiseen itseensä, mutta useimmiten kirosanoja käytetään kuitenkin joitakin asioita ja esineitä kohtaan tai sattumusten ja tapahtumien yhteydessä.

Läski, ruma, laiska, saamaton ja sosiaalipummi voivat puolestaan olla todella loukkaavia sanoja, vaikka eivät kirosanoja olekaan. Se johtuu siitä, että ne ovat kuvailevia ja yleensä negatiivisia. Ovatko kirosanat siis loppujen lopuksi niin pahoja sanoja?