Kiljuvat tytöt, tappelevat pojat

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Olen huomannut usein, miten poikia ja tyttöjä kohdellaan jo vauvasta pitäen eri tavalla.

Tyttöjä pidetään sylissä tukevasti ja heille puhellaan heleällä äänellä siitä, miten nättejä heistä tulee. Poikia pidetään pystyasennossa, puhutaan möreämmällä äänellä ja kerrotaan, miten kovia miehiä heistä kasvaa. Sitten mediassa keskustellaan naisten ja miesten epätasa-arvosta. Eroja kuitenkin valetaan jo pienestä pitäen.

Pihallamme asuu paljon alle kouluikäisiä lapsia ja suurin osa heistä on poikia. Yhtenä päivänä alkoi todella ärsyttää, kun yksi poika kiljui, johon hänen äitinsä kommentoi: ”vaan tytöt saavat kiljua. Eivät pojat kilju”. Miksi tytöt saisivat kiljua? Henkilökohtaisesti en pidä kiljumisesta. En Tyttöjen enkä poikien. Toinen yleinen ilmiö on, että kun pojat riehuvat jossain yhdessä, niin saattaa jonkun kuulla sanovat ”pojat ovat poikia”. Leikkitappeleminenhan on poikien erioikeus. Jos taas tytöt riehuvat, heille sanotaan esimerkiksi, että hienot tytöt eivät käyttäydy tuolla tavalla. Eikö tämä ole jo sukupuolisyrjintää?

Vanhemmat voisivat yrittää kasvattaa lapsistaan ihmisiä sukupuolta painottamatta. Tytöllekin voi ostaa sinisiä vaatteita ja hänkin voi leikkiä autoilla. Pojat voivat pukea punaista ylleen ja jos he haluavat, leikkiä kotia ja hoivata lapsia. Tarhassa ja koulussa voisi enemmän painottaa tasapuolisuuteen myös näissä asioissa. Kun seuraa omaa käytöstään lapsen lähellä, niin saattaa huomata äänensävyssään ja sanomisissaan tyttöä ja poikia luokittelevaa puhetta.

Ehdotankin, että kaikilla Suomen hiekkalaatikoilla jokaisella lapsella ja aikuisella on oikeus kiljua tai olla kiljumatta – sukupuolesta riippumatta.