Kielivapautta kaikille

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Demokratia, kilpailukyky, tasa-arvo, kansainvälisyys, taloudelliset säästöt, nykyaikaisuus, eurooppalaisuus, koulutuksen taso. Esimerkiksi näitä asioita haluavat kuulemma edistää niin Suomen poliittinen johto, liike-elämän huiput kuin yliopistojen professoritkin.

Samalla nuo samat tahot kuitenkin törkeästi ja tietoisesti ylläpitävät Suomen koulujärjestelmässä vääristymää, joka laajasti vahingoittaa kaikkia edellä lueteltuja ja on kansan selvän enemmistön tahdon vastainen. Tuo vääristymä on, yllätys yllätys, pakkoruotsi.

Pakkoruotsillehan ei ole nykymaailmassa yhtään mitään järkiperusteita. Sen tuottamaa (erittäin puuttellista) kielitaitoahan ei esimerkiksi kotimaassa enää ikinä tarvita, sillä ruotsinkieliset osaavat miltei poikkeuksetta suomea vähintäänkin sujuvasti. Ulkomailla taas ruotsi on täysin käyttökelvoton kieli, ja vain Pohjoismaissa siitä on yhtään mitään hyötyä. Tosin nykyään englanti on suomalaisille kätevämpi kieli jopa itse Ruotsissa, koska sitä miltei kaikki suomalaiset osaavat suorastaan radikaalin paljon ruotsia paremmin.

Myöskin kulttuuristen tai historiallisten syiden hokeminen on aika lailla naurettavaa puuhaa. Miten Suomen kulttuurin laatuun tai historian kunniotukseen muka vaikuttaa se, mitä kieliä Suomen peruskoululaiset lukevat koulussa? Eiköhän olisi jo aika siirtyä 1800-luvun hämäristä sekoiluista nykypäivään, ja sen sijaan, että yritetään pitää ruotsia keinotekoisesti Suomen (valtion, ei maan) valtakielenä, yritettäisiin oikeasti luoda suomalaisille kansainvälistä ja valoisaa tulevaisuutta?

Toisin kuin usein kuulee väitettävän, ruotsin opiskelu ei suinkaan paranna muiden kielten oppimista, vaan heikentää sitä. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että ruotsinopiskelulla on vaihtoehtoiskustannus: kun opiskelee ruotsia, ei opiskele jotain muuta kieltä. Jos käyttää kaksi tuntia viikossa ruotsinopiskeluun, ne ovat kaksi tuntia pois jonkin muun kielen opiskelusta.

Kuten ministeri Stefan Wallin Ylen vaalitentissä sanoi: kukaan ei osaa liian montaa kieltä. Se, mitä arvon ministeri ei joko tajunnut tai sitten halunnut myöntää, on kuitenkin paljon oleellisempaa: aivan liian moni osaa tyystin vääriä kieliä. Suomalaisille ruotsi on turha kieli niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mutta esimerkiksi ranska, espanja, venäjä tai kiina avaisivat aivan uusia ovia maailmalla niin työnhaun, matkustamisen kuin liiketoiminnankin kannalta.

Sen lisäksi, että pakkoruotsissa ei ole mitään järkeä, se myös asettaa kielivähemmistöt eriarvoiseen asemaan ja kiihdyttää kielisotaa sekä suomenruotsalaisia kohtaan tunnettua vihamielisyyttä. Näitä tasa-arvo-ongelmia, samoin kuin muita nyt vallitsevan wanna-be -kaksikielisyyden ongelmakohtia, vähentäisi ruotsinopiskelun vapaaehtoistaminen kaikissa oppilaitoksissa, virkamiesruotsin poistaminen ja ruotsin aseman virallisena kansalliskielenä vaihtaminen virallisen vähemmistökielen asemaan. Se olisi todellinen askel kohti parempaa, modernimpaa Suomea.