Kesätyönä oma yritys

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Sandra Malmström

Kesätöiden haku käy kuumana. Moni pohtii omia vahvuuksiaan, mitä kaikkea on tullut tehtyä ja millaisten työtehtävien pariin haluaisi päästä työskentelemään. Nuorille tarjottujen kesätöiden määrä vaihtelee paikkakuntien välillä. Useat nuoret jäävät ilman kesätöitä, vaikka he olisivat motivoituneita työskentelemään. Aloin miettiä mikä tähän voisi olla ratkaisu.

Entä, jos omat taidot ja vahvuudet voisi hyödyntää kaikessa potentiaalissa? Miltä kuulostaisi, jos olisi vapaat kädet itsensä toteuttamiseen ja olisit oma pomosi? Sekin on mahdollista, kun osallistuu esimerkiksi 4H yrittäjyys kurssille, jonka kautta 13-28 vuotias voi perustaa ohjatusti oman yrityksen.

Olen käynyt erilaisissa yrittäjyys aiheisissa tapahtumissa, seurannut kiinnostuneena mitä Slushissa tapahtuu ja kuullut Vuosi yrittäjänä ohjelmasta. Sen lisäksi silmiini on osunut inspiroivia artikkeleita nuorista yrittäjistä, jotka ovat lähteneet toteuttamaan omaa juttuaan tai kehittäneet jotain aivan uutta markkinoille.

22 -vuotias Diego Viinikainen on  pyörittänyt omaa firmaa parin vuoden ajan ja toimii aktiivisesti 4H yrittäjänä. Hän sai minut kiinnostumaan ja innostumaan yrittäjyydestä vielä enemmän.

Diego sai inspiraation yrittäjyyten tehdessään töitä monelle eri työnantajalle. Hän sai ajatuksen, että samoja töitä voisi tehdä oman yrityksen nimissä. Siitä alkoi hänen taipaleensa yrittäjänä.

”Olen sellainen monitoimimies, joka tekee aika lailla laidasta laitaan hommia. Yleisimmät hommat, mitä tulee tehtyä on lastenhoitoa, pihanhoitoa, kodinhoitoa, tietoteknistä tukea, kasettien editointia ja lemmikinhoitoa.”

Diegosta huokuu hyväntuulisuutta, reippautta ja tekemisen iloa. Usko omaan tekemiseen vie jo pitkälle. Millaista on yrittäjämäinen asenne?

“Itsellä se näkyy kykynä ottaa vastuuta ja pitää langat käsissä. Varsinkin tällaisessa palveluyrityksessä pitää kyetä luomaan sellainen aikataulu, joka on valmis joustamaan tarvittaessa suuntaan tai toiseen.”

Yrittäjäasenne on Diegon mukaan myös sitä, että ei lannistuta ensimmäisestä vastoinkäymisestä ja toisaalta ollaan valmiita opettelemaan, jos jotain asiaa ei osaa.

Paikkakuntien välillä on eroja siinä, miten paljon nuoria pystytään työllistämään. Yrittäjyys sen sijaan ei ole sidottu paikkakuntaan. 4H yrityksen voi perustaa missä päin Suomea tahansa. Kannattaa selvittää, onko omalla paikkakunnalla mahdollista käydä yrittäjyyskurssia tai saada yrittäjyys-seteliä, joka helpottaa alkuun pääsemistä.

Näin lukiolaisena katse kääntyy välillä pohtimaan, miltä tulevaisuuden työelämä- ja tehtävät tulevat näyttämään. Luulen, että itsenäinen vastuun ottaminen ja itsensä johtaminen, sekä yrittäjämäinen työote saavat tulevaisuudessa vielä enemmän painoarvoa. Näiden lisäksi verkostoituminen, elinikäinen oppiminen ja into itsensä kehitykseen tulevat varmasti korostumaan kaiken tietotekniikan lisääntymisen ympärillä. Näitä taitoja oman yrityksen pyörittämisessä pääsee kehittämään.

Diego kertoo, että parasta yrittäjyydessä on vapaus tehdä sitä mitä haluaa. Tekemänsä työn voi hinnoitella itse. Siihen sisältyy myös kirjanpitoa ja markkinointia. Itsenäisessä yrittäjyydessä kaikki on omalla vastuulla. Se tuo työhön haastetta ja kehittää oma-aloitteisuutta.

”Kannattaa tarttua tilaisuuteen, jos yrittäjyys kiinnostaa. Se ei ole ainoastaan rajatonta rahantuloa eikä se myöskään vaadi loputonta ajan käyttöä. Tiivistetysti voi sanoa, että yrittäjyys on kunkin yrittäjän näköistä. 4h yrittäjyys on todella helppo tapa kokeilla yrittäjyyttä.” Diego kannustaa.