Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Kesätuki on useiden hakemusten ja todistusten takana

Joonatan Malinen
Blogit Megafoni 2.6.2011 17:03

”Mikset sä mene kesätöihin?” Tuota kysymystä olen kuullut kymmeniltä eri ihmisiltä. Ehkä 70-luvulla pääsikin kesätöihin kun vain haki, mutta nykyään vaaditaan työkokemusta, suhteita, kiinnostusta alaa kohtaan ja mahdollisuutta jatkaa töitä syksyllä.

Hienoa että toiset ovat ajatelleet minun puolestani, että voisin tehdä töitä sen kuukauden, mitä minulle jää kesälomaa kesäkurssien ja kesällä suoritettavan työssäoppimisjakson jälkeen. Mutta kuka työnantaja ottaisi työntekijän vain kuukaudeksi. En ainakaan minä, mikäli olisin esimiesasemassa. Niinpä päätin kymmenien työhakemusten jälkeen turvautua Kelaan.

Hain itselleni kesätukea kesäkuuksi ja odotin päätöstä kolme ja puoli viikkoa. Kelalla hakemusten keskimääräinen käsittelyaika on kaksi viikkoa, joka tuntui odottaessa kovin pitkältä. Saatuani vihdoin vastauksen siihen, elänkö kesän tyhjätaskuisena opiskelijana vai saanko muutaman kympin opintotuen, revin kuoren äkkiä auki ja luin kirjeen, jossa pyydettiin toimittamaan lisää todistuksia koulultani. Onneksi kouluni opintotoimisto on auki vielä kesäkuussa, joten saan tarvittavat todistukset. Tuen saaminen on siis vielä mahdollista, mutta sitä saa odottaa ainakin muutaman viikon.

Tiedän. Mitä vanhempiensa luona asuva opiskelija tällaisista raha-asioista valittaa. Mutta kummasti vain oletetaan, että opiskelijalla olisi varaa tehdä sitä sun tätä kesällä, kun ei ole opiskelun kaltaisia menoja. Mutta ei ole tulojakaan, kun opintotukea ei saa kesällä ja mahdollisuus saada kesätukea on useiden hakemusten ja todistusten takana.

Joonatan Malinen

Keskustelu

Vuokrani nousee joka vuosi, ja joka vuosi toimitan Kelaan paperit sitä varten, että he maksaisivat minulle ja avopuolisolleni 10 euroa enemmän kuussa. Opiskelijalle tämäkin on tärkeä raha. Joku palkkaa saava henkilö ne todistukset sitten lukee ja käy lävitse.

Kelan tsaarinaikainen byrokratia on kaiken typeryyden huippu. Tästä syystä kannatan kaikkien nykyisten perusturvan muotojen yhdistämistä perustuloksi.

Päätin lakkauttaa osan opintotuestani palkallisen työharjoittelun vuoksi. Koulu ei ilmoita harjoittelusta KELAan, joten monet opiskelijat jatkavat tukien nostamista laittomasti. Kyse on siis pelkästä omantunnon asiasta. Luulisi, että on helppo asia saada vähemmän rahaa, mutta KELA vaati minulta sekä koulun että työnantajan todistuksen harjoittelusta. Käsittelyssä meni aikaa reilusti yli kuukausi, tarkkaa aikaa en muista. Joku tosiaan saa palkkaa siitäkin. Onko tässä mitään järkeä?

Näitä luetaan juuri nyt