Blogit

Helsingin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni –toimituksen blogi.

Kekkoslovakian jäänteet

Blogit Megafoni 15.10.2009 16:11
Robert Sundman
Robert Sundman - avatar

Tallinna saa pian patsaan, joka esittää entistä Suomen tasavallan presidenttiä, Urho Kekkosta. En ole elänyt Urho Kekkosen elinaikana, mutta minulle on muodostunut vaikutelma karismaattisesta presidentistä, joka oli kuitenkin ei-diktaattorimainen diktaattori.

Vanhimmat historianopettajat kertovat, että Kekkonen oli komea, karismaattinen ja ennen kaikkea vahva johtaja, jollaista Suomi tarvitsisi edelleenkin. Uskalsin kerran kyseenalaistaa tämän kysymällä, että eikö tällaista valta-asemaa kutsuttu Itä-Euroopan maissa yksinvallaksi. Se oli kuulemma ihan eri asia.

Todellinen oppositio katosi maasta noottikriisin seurauksena. 1970-luvulla Kekkonen nimitti itse itsensä ehdokkaaksi niin SDP:lle kuin Keskustallekin, runnoi kansanrintamapuolueet hätätilahallitukseen ja kärsi henkisen vireen vaihteluista. Valtaa hän ei silti antanut pois.

Jos puhuttaisiin kenestä tahansa muusta henkilöstä, suomalaiset pitäisivät häntä diktaattorina ja sekavana huru-ukkona. Onko Kekkonen siis tabu? Vai onko kysymys pelkästään entisen presidentin vahvasta henkilökultista?