Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Kärpäsiä suussa

Lassi Häkkinen
Blogit Megafoni 30.3.2009 12:11

Finnkino rahoittaa lapsille suunnattua propagandaa.

Kävin taannoin elokuvateatterissa katsomassa Kärpäsenä kuuhun -elokuvan. Odotin kevyttä puolitoistatuntista, sillä olihan kyseessä lapsille suunnattu animaatio ja syy sen valitsemiseen olikin 3D-esitysmuoto.

Tarinan lähtiessä käyntiin ja arkkivihollisen tullessa ilmi ryhdyin hieman epäileväksi. Kukapa muukaan paljastui amerikkalaisen ydinperheen nurkissa asuvan kärpässuvun viholliseksi kuin silloinen idän punainen uhka, Neuvostoliitto. Ilkeiden ja epämiellyttävien neuvostokärpästen ryhtyessä puhumaan tässä suomeksi dubatussa versiossa, oli allekirjoittaneen olo kuin päähän olisi suun kautta syöksynyt valtava määrä propagandakärpäsiä. Njeuvostokjärpäset pjuhuivat hjuvin tjeennäisellä ja irvailevan kjuuloisella aksentilla, mutta yllätys yllätys, minkään näköistä texasilaista vääntöä ei länsimaisten amerikkalaisten suomen kielessä ollut.

Tällaisella teennäisellä irvailulla on varmasti positiivinen vaikutus niin paljon puhuttuun muukalaisvihaongelmaan. Onhan erittäin viisasta suoltaa tällaista jo pienille lapsille, jotteivät monikulttuurisuus ja suvaitsevaisuus suinkaan valtaisi alaa MEIDÄN Suomessamme.

Miksi elokuvateattereissamme pyöritetään näin yksipuolisen länsimaista, amerikkalaista perheidylliä ihannoivaa ja itävastaista propagandaelokuvaa? Suomalaiset lapset ansaitsevat parempaa kuin tällaista törkeää piiloviesteilyä, jonka voisi luokitella jopa aivopesuksi!

Jään odottamaan vähemmistöryhmään kuuluvasta kärpäspariskunnasta kertovaa lastenelokuvaa, jossa Afrikan savanneilta, Ural-vuorten juurelta ja New Yorkin pilvenpiirtäjän nurkasta kotoisin olevat kärpäset ratkovat yhteistyössä jotain hieman ”soveliaampia” ongelmia. Tai no, mihin me muka avarakatseisuutta tarvitsemme, maa on valkeana ja kaikki hyvin!

Lassi Häkkinen

Keskustelu

Samanlaista ”propagandaa” ja konservatiivisia asetelmia esitellään lähes kaikissa lastenohjelmissa ja -elokuvissa. On todella vastenmielistä, miten lasten maailmankuvaa muovataan jo pienestä pitäen juuri tällaisilla stereotypioilla murtaen puhuvista ulkomaalaisista, hyvistä ja pahoista jne.

Katsopa joskus animaatio Kirikou ja paha noita, siinä vasta erilainen piirretty!

Satu: mielettömän fiksuja kommentteja erilaisiin asioihin. Ihmettelen myös, että kenen edun mukaista turhien vastakkainasetteluiden tekeminen on? Nuorisoelokuvissa on myös ihannenuori usein kohtuullisen yksipuolisesti esitetty. On tärkeää, että kaikki lapset, nuoret ja aikuiset saavat olla ihania ihmisiä juuri sellaisinaan. En myöskään miellä ihmisten loukkaamisen miellekkyyttä esimerkiksi ilkeillä kommenteilla. Suvaitsevaisuutta voidaan myös vahvistaa elokuvilla.

Oheisilta sivuilta voi hakea rahoitusta mielekkäiden lastenfilmien tekemiseksi

Suomen elokuvasäätiö
http://www.ses.fi

”Lastenelokuva ja elokuvakasvatus erityishuomion kohteena”
http://www.minedu.fi/OPM/Kulttuuri/lastenkulttuuri/lastenelokuva/ ”Suomen Elokuva – Finlands Film.

”Selvitys elokuvan julkisesta rahoitusjärjestelmästä”
http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2008/Suomen_Elokuva.

”Kulttuuri ja taide”
http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/aiheet/kulttuuri_ja_viestinta/kulttuuri_ja_taide/index.html

Kehityskysymykset ja kansainvälisyyskasvatus
http://www.global.finland.fi.

Elokuvat, kuten maailma eurolla hanke
http://www.global.finland.fi/public/default.aspx?searchtext=elokuva&app=4&ThisIsQuickSearch=1&contentlan=1&culture=fi-FI&showmode=1&x=0&y=0

Onneksi on myös paljon myönteistä vuorovaikutusta vahvistavia elokuvia, myös Finnkinolla,
jotka lisäävät ihmiset ymmärrystä ihmisyydestä ja erilaisuudesta. Oheista kehitystä voisi vahvistaa tulevaisuudessa viestintävälineissä ja elokuvissa. Erityisesti lastenohjelmissa.

Nykyään lasten animaatioelokuvat on osittain suunnattu myös vanhemmille. Syynä varmaa se, että kakaran vieminen leffaan olisi mahdollisimman pieni kynnys vanhemmille. Sekaan heitetään vitsiä molemmille. Minusta tuntuu, että ne neukkariläpät olivat suunnattu juuri niiden lasten vanhemmille. Lapselle kyseessä on se ainainen hyvä paha eikä sen kummempaa. Kävin katsomassa pikkusiskoni kanssa möröt vastaan muukalaiset leffan. Pikkusiskoni nauroi niille möröille ja sille kuinka hassulta se joku toukka näytti kun se söi talon. Itse nauroin Al Gore ja ilmastonmuutosvitseille. Molemmille joitain omaa ja hyvä niin sillä nyt voisin mielelläni viedä siskoni uudestaan leffaan ja oikeasti nauttia itse myös elokuvasta enkä pelkästään yhteisestä ajasta.

Näitä luetaan juuri nyt