Kammottava kirjallisuus kiehtoo

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.
Erittäin hyvä esimerkki kirjakauppojen historia osastoista
Erittäin hyvä esimerkki kirjakauppojen historia osastoista. Kuva: Artjom Toikka

Astuessani kirjakauppaan suuntaan suoraan tietokirjaosastolle, jossa katseeni vangitsee suhteellisen suuri kokoelma diktatuuriaiheista kirjallisuutta. Hitler ja Stalin löytyvät aina, mutta viime aikoina on näkynyt jonkin verran myös Pohjois-Korean hallitsijaperhettä.

On ilmiselvää, että meidän on opittava menneisyyden erehdyksistä, jotta emme erehtyisi samalla tavalla tulevaisuudessa. Ihmettelen kuitenkin, miksi näitä historiallisia erehdyksiä ehkäiseviä teoksia ilmestyy kilokaupalla, ja jos niitä ilmestyy, niin niitä myös luetaan. Mikä saa ihmiset lukemaan (ja ostamaan!) tälläistä kirjallisuutta? Mikä ihmeellisempää, nämä diktaattoribiografiat keskittyvät enemmän ja enemmän diktaattorin perheenjäseniin, Stalinin tyttäriin ynnä muihin.

En kykene ymmärtämään, mikä tekee niin kauheista asioista niin suosittuja. Ja olen itsekin syyllinen tähän: jos kirjan kannessa näkyisi musta hakaristi valkoisella pohjalla, niin kiinnittäisin siihen enemmän huomiota kuin kirjaan, jonka kannessa lukisi: M. A. Bulgakov, Saatana saapuu Moskovaan. Tästä huolimatta rakastan Bulgakovia, toisin kun natsisymboliikkaa.

Yhtä lailla uutiset, jotka kertovat terroristi-iskuista ja muista kammottavista tapahtumista, ovat paljon suosituimpia kuin uutisjutut, joiden aiheet ovat positiivisempia. Meille ihmisille on siis luonnollista suosia uutisia traagisista tapahtumista. Sama sääntö näyttää pätevän myös kirjallisuuden kohdalla.

Koin suurimman hämmennyksen, kun erään kirjakaupan verkkosivujen top 20 myydyimpien kirjojen listalla oli Adolf Hitlerin kirjoittama Mein Kampf – My Struggle. Älkää ymmärtäkö minua väärin, olen varma siitä, että Mein Kampf on luettava ainakin kerran, jos aikaa ja halua riittää. (Vaikka itse en sellaista etuoikeutta ole saanut – äiti ei ymmärtäisi.) Tästä huolimatta en kykene ymmärtämään, kuinka tämä kirja nousi top 20 myydyimmän joukkoon. Itse en ainakaan pystyisi laittaa sitä kirjahyllylle Hemingwayn ja Huxleyn väliin. Mielestäni kirjakaupasta saa hankittua paljon parempia lukukokemuksia kuin Mein Kampf. Itse en tahtoisi viettää kesälomaani näiden kammottavuuksien parissa!