Kaksinaismoralismia isolla K:lla

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

”Tämän työaseman käyttöä valvotaan. Ylläpito voi seurata näytön kuvaa reaaliajassa.”

Havahdun historianopettajan ääneen, joka kertaa päässäni viime tunnin sisältöä.

Stasi valvoi ja tiesi kaiken kansalaisistaan, eivätkä edes henkilökohtaiset kirjeet olleet turvassa postilaitoksessa. Stasin toiminta loppui vuonna 1990, jolloin Saksa yhdistyi ja kylmän sodan aikaiset toimet leimattiin laittomiksi ja törkeiksi ihmisoikeusloukkauksiksi.”

Jos ylläpito voi todellakin seurata näytön kuvaa reaaliajassa, eivätkö he valvo silloin sähköpostianikin kuin Stasi kansalaistensa kirjeitä? Kyllä valvovat.

Kaikki kauhistelevat Lex Nokiaa ja pelkäävät oikeuksiensa puolesta yhä enemmän ja enemmän. Julmasta ja todennäköisesti läpimenevästä Lex Nokiasta olisi lyhyt matka yhä suurempaan valvomiseen. Mutta keneltä jäi huomaamatta, että ilman Lex Nokiaakin on aikaansaatu törkeitä oikeuksien loukkauksia täällä Suomessa?

Me nuoret olemme tietysti ilkeitä, pahaa tarkoittavia tulevan yhteiskunnan rapistuttajia, jotenka on ihan sama, jos joku valvoo MEIDÄN tietokoneenkäyttöämme tai lukee MEIDÄN sähköpostiamme. Mutta jos joku pystyy näkemään, kenelle aikuiset konttoristit lähettävät työsähköpostia, asiasta on nostettava suuri kansallinen mylläkkä. Onko siis reilua, että meidän toimiamme valvotaan vieläpä laajemmin kuin teidän toimianne edes tultaisiin valvomaan?

Lähdin selvittämään, mikä tai kuka on tällaisen vakavan loukkauksen takana. Sain yksinkertaisia vastauksia: meitä valvotaan, koska tietokoneet kuuluvat koululle. Päättäjien mielestä tällainen järjestelmä on hyvä sekä toimiva. En voinut olla samaa mieltä.

Kirjoitin artikkelin asiasta Helsingin Sanomiin, eikä kulunut aikaakaan, kun Keravan kaupunki kiisti kaikki toimet. Viesti oli heidän mukaansa vain pelottelua, eikä mitään valvontaa koskaan ollutkaan. Minä olin käsittänyt asian väärin. Minä olin nuori ja tyhmä. Minulla on silti järki ja moraali, eikä tietämisen tai ymmärtämisen ehto ole aikuiseksi kasvaminen. En ole ymmärtänyt mitään väärin. Kerava tahtoi vain syyllistää nuorta toimittajaa, kun paljon keskustelua herättänyt artikkeli sai heidät kiinni itse teossa.

Helsingin Sanomien internetsivuilla käytiin keskustelua aiheesta ja oppilaat keroivat, että Kerava ei suinkaan ole ainoa paikka, missä tällaista valvontaa on toteutettu. Jossain jopa opettaja oli lukenut oppilaiden sähköpostia ääneen. Voin vain kuvitella, miltä sellainen tuntuisi. Inhottavalta, häpeälliseltä ja raivostuttavalta.

Vielä vuonna 1989 toimivaksi kuvailtu järjestelmä katosi yhdessä päivässä, kun Berliinin muuri sortui. Ihmisoikeuksia korostettiin, käytiin oikeudenkäyntejä ja annettiin tuomioita. Mutta vaikka vielä pari päivää sitten toimivaksi kuvailtu järjestelmä katosi yhdessä päivässä, kun valvonnasta kertova viesti muuttui taustakuvissa Keravan koulujen tietokoneilla, kukaan ei puhunut sanaakaan.

Miksi ei? Eikö tässäkin tapauksessa vastuuhenkilöt olisi saatava vastuuseen?