Kaipasimme EU-nuorisokonferenssiin nuoria

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Zeinab Karimi

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkoi heinäkuussa Allianssin ja Opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämällä EU-nuorisokonferenssilla Helsingissä. Koolla oli nuorisotyöntekijöitä, nuorisotutkijoita, virkamiehiä ja edustajia kaikista Euroopan unionin jäsenmaista.

Teemana oli nuorisotyön tulevaisuus. Tätä käsiteltiin erilaisissa työpajoissa pienissä ryhmissä. Ryhmät pohtivat nuorten tarpeita ja miten nuorisotyöntekijät voisivat vastata näihin tarpeisiin. Työpajat olivat:

  1. Kestävä kehitys ja nuorisotyö
  2. Monikulttuurinen nuorisotyö
  3. Digitalisaatio ja nuoret
  4. Työn tulevaisuus ja nuorten työllistyvyys
  5. Saavutettavuus

Nuorten Ääni -toimitusta konferenssissa edustivat Zeinab Karimi, Hanna Oskarsson ja Zahra Karimy.

Maanantai alkoi tuoreen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon tervetuliaispuheella. Päivän aikana kokoonnuttiin pienryhmiin, joiden tulokset käytiin yhdessä läpi. Kaikki olivat samaa mieltä siitä, että nuorten omat näkemykset pitäisi ottaa vakavasti.

Illalla menimme illalliselle Suomenlinnaan, jossa meille myös kerrottiin Suomenlinnan mielenkiintoinen historia.

Tiistaina puhujina olivat julkisoikeuden professori Jukka Viljanen, Euroopan komission ja Euroopan neuvoston nuorisoyhteistyön koordinaattori Marta Medlinska ja Euroopan nuorisopolitiikan professori Howard Williamson. Williamson juonsi pienen paneelin, jonka puhujiksi oli pyydetty kolme nuorisotyöntekijää.

Iltapäivällä kaikki osallistujat pääsivät opintoretkelle johonkin kaupungin nuorisotyön hankkeeseen tai toimintamuotoon. Nuorten Ääni -toimitus tutustui Aseman Lapset ry:n toimintaan Walkers-talolle. Opintoretken jälkeen jokaisesta ryhmästä valittu edustaja kertoi, missä kävi ja mitä oppi. Aseman lapset ry:n esittely liittyi saavutettavuuden teemaan. Illalla meidät kutsuttiin Helsingin kaupungintalolle illalliselle. Siellä meille kerrottiin muun muassa Helsingin nuorisoneuvoston toiminnasta.

Keskiviikkona päivä alkoi lehdistötilaisuudella, jossa puhuivat nuorisoasioiden komissaari Tibor Navracsics, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ja Euroopan nuorisofoorumin puheenjohtaja Carina Autengruber.

Seminaarin antia oli pyydetty summaamaan kaksi tutkijaa, Tomi Kiilakoski Nuorisotutkimusseurasta ja EU:n seuraavan puheenjohtajakaupungin Zagrebin sosiaalitutkimuslaitoksen instituutista Marco Kovacic. He kertoivat omasta näkökulmastaan seminaarin annista. He kertoivat, millaisia ominaisuuksia nuorisotyöntekijöillä on hyvä olla sekä puhuivat koulutuksen tärkeydestä.

Konferenssin kohokohta oli paneeli, johon osallistuivat ministeri Annika Saarikko, komissaari Tibor Navracsics, Euroopan neuvoston nuorisotoimialan johtaja Antje Rothemund ja Euroopan nuorisofoorumin puheenjohtaja Carina Autengruber. Paneelin teemana oli nuorisotyöntekijöiden koulutuksen tulevaisuus. Ministeri Saarikko kertoi, että konferenssin tulokset ovat tärkeitä, sillä Suomessa nuorisotyöllä on vielä kehitettävää. Hän sanoi, että hyvä koulutus edesauttaa nuorisotyön laatua. Saarikko korosti myös rahoituksen merkitystä.

Odotin, että viimeistään konferenssin lopussa paneelissa päästettäisiin vihdoin oikeasti nuoret ääneen, mutta yksikään konferenssissa puhuneista ei ollut nuori. Tätä pettymystä myös kommentoitiin paikan päällä.

Tuli keskustelua myös siitä, kuka on nuori. Itse olen 16-vuotias ja aloitin juuri lukion. Ajattelin, että konferenssissa olisi suurinpiirtein minun ikäisiäni ihmisiä, mutta konferenssin nuorimmat olivat yliopisto-opiskelijoita, eikä heitäkään oltu pyydetty esiintymään lainkaan. Nuorten ääneksi jäi melkeinpä vain tämän asian esiin nostaminen: nuoret todella puuttuivat siltä puhujakorokkeelta, jossa nuorten osallistamisesta eniten puhuttiin.

Konferenssissa puhuttiin nuorisotyöstä ammattina. Olisi ollut kiva kuunnella lisää nuorten omia ideoita ja ajatuksia nuorisotyön tulevaisuudelle. Itse pidin komissaari Navracsicsin kommentista, jonka mukaan Erasmus+-rahoitusta yritetään voimakkaasti lisätä. Oli kiva kuulla, että komissiossa yritetään todella tehdä jotain nuorison hyväksi.