Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Junttien vallankumous

Micke Lindholm
Blogit Megafoni 18.4.2011 18:15

Mayaintiaanien kalenterista loppui tila hitusen liian myöhään. Todellinen maailmanloppu ei suinkaan odota maamme kansaa joulukuussa 2012, vaan se on tässä ja nyt.

Tai niin voisi sivistymättömämpi luulla. En itse tiennyt mitä sanoa, kun vaali-iltaa seuraillessani kohtasin välittömästi Facebookissa mitä suunnattomimman hyökyaallon puhdasta vihaa, katkeruutta ja epätoivoa. Perussuomalaisten vaalivoitto näyttää pesevän pahimmatkin luonnonkatastrofit järkyttävyydessään.

Voin nyt itsekin pahoin, mutten suinkaan television ansiosta. Harva päivittelijä on kohtaukseltaan ymmärtänyt, että Soinin poppoon nousun takana, halusi sitä tai ei, on ollut juuri kollektiivinen perussuomalaisten paitsioon telkeäminen. Kaikenlainen kehittävä diskurssi on määrätietoisesti torpattu, sillä tietystihän he ovat aivan väärässä.

Jokainen tietää varmasti, mitä tarkoitan. Useampi persuja nonstoppina sättivä Facebook-sivu, vähättelevä ja moralisoiva blogikirjoittelu sekä epäkypsä suhtautuminen puskaradion tasolla ovat todellakin tehneet tehtävänsä. Heitä ei ole koskaan kunnolla haastettu – varsinkaan Soinin ulkopuolelta – järkevään ja maltilliseen mielipiteiden vaihtoon: julkisen nyrkkeilysäkin rooli on saanut luvan riittää.

Perussuomalaisista tuli politiikan Johanna Tukiainen. Kuvottava rakkikoira, jota potkitaan ringissä tavan vuoksi.

Asetelma oli pitkään ”persut vastaan loput”. Kun muut puolueet eivät miellyttäneet, ovat perussuomalaiset vakiinnuttaneet asemansa äänestäjille ainakin vähiten huonona vaihtoehtona. Marttyyriksi leimautuminen on tehnyt puolueesta lähes itsestäänselvän valinnan turhautuneille kansalaisille. Mitä suuremman gallupkannatuksen persut ovat saaneet, sitä äänekkäämmin moralisointi on kaikunut ja sitä kuuluvampi asema heillä on – noidankehä on ilmeinen.

Mahatma Gandhi sanoi: ”Ensin he ovat välinpitämättömiä, sitten he nauravat sinulle, seuraavaksi he taistelevat sinua vastaan ja lopulta sinä voitat.” Kiitos inhojulkisuuden Tuksu keimailee suhteellisen harmittomana yksin Seiskan keskiaukeamalla. Vaalitaistelu ei toimi samoin: persutpa nettosivat lopulta nöyryytyksestä puolen miljoonan äänisaaliin.

Kysymys kuuluukin: kuinka jatkaa tästä? Sulkeako uudestaan korvat ja jatkaa tilitystä siitä, kuinka nyt niin hävettää olla suomalainen? Suunnitellako muuttoa Ruotsiin? Purkaako vihaa ja kyynistyä maailmaan täysin? Jatkaa totuttuun tapaan Tuksun typeryyksien kummastelua ilman sen syvällisempää ajatusta?

Vai pitääkö silmät ja korvat auki? Pohtia, mitä tehdä ja sanoa ehkä vastaisuudessa toisin? Seurata hallitusneuvotteluja ja katsoa, mitä ohjelmaan lopulta oikeasti päätyy? Jättää laukut pakkaamatta ja keskittyä siihen, miten vaalituloksen puitteissa luodaan paras mahdollinen, salonkikelpoinen Suomi? Rehellisesti kyseenalaistaa itseään ja muita, ilman sen dramaattisempia tunteenpurkauksia?

Kenties oppia jotain?

Micke Lindholm

Keskustelu

Micke Lindholmin juttu eduskuntavaaleista sisältää vääristäviä yksinkertaistuksia ja halpoja sutkautusviittauksia Johanna Tukiaiseen. Ehkäpä vaalit ansaitsevat hieman toisenlaista kommentointia.

Äänestäjä toteuttaa äänestämällä omaa henkilökohtaista edunvalvontaansa – mahdollisen aatteen tukemisen lisäksi. Mikäli arkipäivässä elämisen kannalta täysin välttämättömät hankittavat asiat ylikallistuvat, äänestäjän kriittisyys päättäjiä kohtaan kasvaa. Jos välttämättämyysasioiden hinnan ylikorotuksille olisi ollut taloudellisesti edullisempi ja ympäristön kannalta kestävämpi vaihtoehto, epäily tehtyjen päätösten järkiperäisyydestä kasvaa entisestään. Kun arjessa elämisen hinnan nousulle ja palkkojen sekä etuuksien jälkeenjääneisyydelle ei ollut näköpiirissä tulevaisuudessa korjausta, nykyhallitus ei saanut äänestäjiltä riittävää kannatusta.

Suomalaisten äänestyskäyttäytyminen on muuttunut. Äänestämällä pyritään vaikuttamaan riittävän nopeasti arjessa elämisen taloudellisiin ja todellisiin yksilöityihin epäkohtiin. Aatteeseen perustuvaa ihmisten arkielämän kannalta merkityksetöntä hölynpölyä ei hyväksytä enää entisessä mittakaavassa äänestämisen perusteiksi.

Tästä(kin) vaaleissa oli kysymys!

Persujen kannattajat ja monet muutkin ovat nyt ottaneet asiakseen pilkata niitä liberaaleja jotka reagoivat voimakkaasti äärioikeiston vaalivoittoon. On kuulemma naurettavaa ylireagointia.

Persujen kannattajat, jotka ovat mielestään ’kansan’ asialla, joutuvat nyt hyväksymään, että heidän näkemyksensä Suomesta ei vastaa Suomalaisten valtaosan käsityksiä. Heidän on myös tajuttava, että heidän näkemyksensä poikkeaa niin rajusti valtaosan mielipiteestä, että se herättää huomattavasti suurempaa vastustusta kuin ’vanhojen politiikka’ ikinä. Niin kauan kun he kuvittelevat, että he edustavat kansan enemmistön tuntoja, ja että se oikeuttaa heidän näkemyksensä, menevät he pahasti metsään. Persuilla tulee olemaan Suomen historian suurin ja äänekkäin vastustajakunta, ja hyvästä syystä. Liberaaleja voidaan haukkua ja pilkata, se ei muuta sitä, että he tulevat vastustamaan ääri-arvokonservatismia myös tässä persumuodossa.

Ja lisäksi: natsikortti on aina validi niin kauan kuin poliittisia näkemyksiä lainataan kansallisosialistisesta puolueesta, viittaus on täysin korrekti. Se, että vertausta kutsuu ’kortiksi’ ei ole mikään arguentti – on osattava osoittaa, että tarkoitusperät ovat eri kuin natseilla, vaikka heiltä näin paljon inspiraatiota onkin otettu – persut eivät osaa tätä osoittaa.

Uskomatonta että joku vielä keksii kutsua persujen vastustajia laumasieluisiksi – soinin seuraajien jälkeen…Persut saivat käsittämättömän paljon palstatilaa ja Soini naama-aikaa ttv:ssä enemmän kuin kukaan poliitikko 30 vuoteen. Vieläkö persut inisevät, että heitä on potkittu ja sorsittu?

JA viimeiseksi mutta ei vähiten: Suomen Kuvalehden bloggaajat ovat kyllä uskomattomattomia takinkääntäjiä – kieli käy kun vaalit toivat uuden voittajan. Näin myydään moraalinen integriteetti kahdessa helpossa askeleessa.

En ole eläessäni kuullut mitään niin typerää ja mautonta kuin persujen roolin vertaaminen Mahatma Gandhiin. Nämä bloggaajat ovat aivat holtittomia.

Kuten Naama ja muut yllä toteavat, ei Soini kyllä mikään uhri keskustelussa tai sen puutteessa ole ollut.
Siis Gandhi..? Ei huhhu.

Epäilemättä on totta, että ps:n voitto ilmentää yleistä sulkeutumishakuista henkistä ilmapiiriä ( ja sille on hyvätkin syynsä eikä missään tapauksessa rajoitu vain ko. puolueen sisään), mutta mistä sitten kertoo tämä ”sivistyneistön” sulkeutuminen omiin, perussuomalaisvastaisiin bunkkereihinsa?
Se, mikä nyt näyttäytyy joillekin liberaalisuutena on toisille ollutkin ahdasmielistä, ylimielistä ja välinpitämätöntä puoluedikdatuuria, kolmen vuorollaan toisiaan tukevien puolueiden vallantäyteisyyttä. Ja vastaavasti monelle perussuomalaisuus on heille ainoakin henkireikä, intellektuaalinen vaihtoehto.

Valitettavaa on, jos tämä kulttuurinen eriytyminen jatkuu ja voimistuu, ja valitettavasti suomalaisen yhteiskunnan, yhden totuuden keskusteluilmapiirin tietäen ennuste on melko huono. Osa mediastakin tuntuu jo aivan päreensä polttaneen. Ehkä ne siitä tosin rauhoittuu kun tulee kevät ja pääsevät ulos tuulettumaan.

Edelliselle kirjoittajalle. Kiitos puheenvuorosi asiallisesta sävystä, olen kuitenkin eri mieltä kanssasi.

Persujen kannattajat hyvin usein vetoavat siihen että heidän vastustajansa väittävät olevansa suvaitsevaisia, mutteivät sitten suvaitsekaan sellaista erilaisuutta, jota persut edustavat. On totta, että lähtökohtana on kehä: kaikkea pitää suvaita paitsi suvaitsemattomuutta. Se koskee sekä uskonnollista (evankelista, islamilaista tai vaikkapa buddalaista) että nationalistista suvaitsemattomuutta.

Onko siis kehässä kyse loogisesta virheestä? No, eipä olekaan, sillä persujen esittämän ’politiikan’ ongelma ei niinkään ole että mielipide sinänsä on väärä (vaikka se on minusta sitäkin), vaan se, että he eivät suostu puhumaan asioista, ottamaan tutkimustieto huomioon ja keskustelemaan sivistyneesti. Sen sijaan poimitaan harhaanjohtavia tilastoja irti kontekstistaan, puhutaan iskulausein ja luvataan että kaikki ongelmat ratkeavat kun vaan ollaan rehellisesti ’tavallisia’. Vastustajien viha syntyy siitä, että kun yksi osapuoli yrittää oikeasti sanoa jotain, toinen haluaa vain villitä ihmisten tunteita, ja lisäksi ikävästi heikkoja vastaan samalla kun tämä verhotaan herravihaan.

Kuvailit liikuttavasti, miten perussuomalaisuus voi olla jollekin ainoa ’intellektuaalinen’ henkireikä. Vaikka yksilötasolla voin toki ymmärtää sellaista ihmistä, eikä minulla ole tarvetta lytätä sitä, yhteiskunnallisella tasolla on erittäin vaarallista, että relativisoidaan tieto näin perusteellisesti. Samat ihmiset jotka haukkuvat kulttuuri-relativismia, harrastavat itse tieto-relativismia. Perusteellinen argumentti ja sanalasku eivät ole samanarvoisia keskustelussa.

Kulttuurinen eriytyminen, jopa kahtiajako, alkaa olla peruuttamatonta, katso Yhdysvaltain poliittista kenttää ja mediaa: arvokonservatiivit ja liberaalit ovat nokakkain kaikessa. Näin käy meilläkin, enemmän tai vähemmän. Säälihän se on, mutta on asioita, joita en voi hyväksyä missään muodossa, kuten kansallismielistä lietsontaa. Se päivä kun minä en saa kova-äänisesti vastustaa konservatiivi-populismia, sinä päivänä tiedän eläväni pahoja aikoja. Tiedän, että kaltaisiani on paljon Suomen kauniissa maassa.

Siinä ulkomaille muuttamisessa on vain sellainen pieni käytännön ongelma että sossun luukku toimii siellä vieläkin huonommin kuin täällä kotosuomessa ;-)
”Willing and able” ovat jo lähteneet ja muille tuo suuri maailma on turhan tyly paikka.

Sorvailija.
Mites nyt suukki pannaan? Jaiko persujen kannatus iihen mita sina Kaikkien Alojen Erikosasiantuntijana pidit varmana?

Noin viidenneksen aktiivista kansalaisoikeuttaan käyttävästä kansanosasta sanominen juntiksi on halventavaa. Juntti merkitsee talonpoikaa ja yleiskielessä sitä voidaan käyttää toisen tyhmäksi, hitaaksi ja yksinkertaiseksi leimaamisessa. Tällainen leimaaminen on arvolehdelle sopimatonta. Asiattomista viesteistä kehotetaan ilmoittamaan toimitukselle, mutta toimitusko saa heitää asiattomuutta ilman kenenkään puuttumista. Persujen läpimenijöissä on maisteria ja muuta oppinutta kuten heidän kannattajissakin on varakattaita, sivistyneitä kansalaisia, joten tuntuu kummalta, että osa äänestäjistä saa olla pilkan kohteena.

minua kyllä rauhoittaa kokoomuksen läsnäolo seur. hallituksessa enkä moittisi edes väistyvän hallituksen tekemää työtä Oy Suomi Ab:ssä. Vuosisadan rajuimman globaalin laman aikana maamme tärkeimmät mittarit (valtionvelan määrä, sen korko, koulutuksen taso, tuloerojen määrä, poliisin tehokkuus, ymp.suoj. toimenpiteiden taso, korruption määrä jne jne) ovat hyvällä tolalla verratvna mihin tahansa länsimaahan Euroopassa tai USA ja Japani mukaan lukien. On totta että valtion velkaa ei ole pystytty vähentämään tai että tuloerot ovat jonkin verran suuremmat kuin 10v sitten. Niitä ei ole pystytty globaalissa lamassa VÄHENTÄMÄÄN mutta ei ole pystynyt kukaan muukaan tässä tilanteessa, monella tilanne on kestämätön ed.mainittujen asioiden kohdalla. Meillä ei ole, sillä asioita on hoidettu vastuullisesti ÄÄRIMMÄISEN haastavana aikana. Minulla ei ollut protestitarvetta lainkaan. Hyvin olisi voinut sama hallitus jatkaakin.

hauska kirjoitus sr.se:
”Rauhouttukaa,
Kuulkaas nyt, hysteeriset ruotsalaiset.
Suomessa teille nauretaan tänään.
Eniten nauretaan Carl Bildtille. Voisiko joku antaa suomalaisten puolesta hänelle läimäyksen poskelle, niin hän rauhoittuisi, täältä kun emme ylety?
Voimme kertoa hänelle ja teille muillekin, että ei, vaikka perussuomalaiset saivat 19 % äänistä, ei ryssä ole tulossa ovelle, olkaa huoleti, prinssit ja muut voivat nukkua rauhassa.
Ruotsinkielisiä ei myöskään hakata Helsingin kaduilla, ei ole koskaan hakattu. Ruotsinkieliset nuoret kävelevät ihan rauhassa kaduilla, vaikka vaali häviöstään katkeroitunut Donner sellaista teille kertoisikin.
Älkää uskoko kaikkea mitä Rkp teille syöttää. RKP:llä on liikaa rahaa ja liikaa kiintiöissä koulutettuja ihmisiä, jotka elävät Rkp:n apurahoilla.
Saman kohtelun kuin Bildtille voisi antaa saman tien Maria Wetterstrandille, tuolle lempiminiällemme, joka huusi kuin riivattu vaalivalvojaisissa, suoni otsalla pullistuen. Fru Niinisto voi olla ihan rauhassa, Suomesta ei tule natsivaltiota.
Samoin kaikki te muut median kiihkot, TV 4, Expo ja mitä teitä onkaan, nyt jäitähattuun ja olkaa vähän aikaa hiljaa, syökää marenki ja hävetkää, että sekaannutte itsenäisen valtion omiin asoihin.
syökää vaikka marenki,2011-04-19 16:15”

Siis minäkään en pidä (taloudellisesta) uusliberalismista, en kaiken kattavasta, ihmisen läpäisevästä markkina-ajattelusta, en suomalaisesta sosiaalisesta eriarvoisuudesta enkä 1990-luvulla ryöpsähtäneestä syrjäytymiskehityksestä, kaikkein heikoimmassa asemassa olevien pysyvästä taloudellisesta jälkeenjääneisyydestä (jota minkään väriset hallitukset eivät ole toiseksi kääntäneet) enkä edes äänestänyt, mutta jos ja kun joku ollessaan huolissaan esim. yllämainituista äänesti perussuomalaisia, niin en häntä juntiksi nimittäisi. Enkä edes väittäisi, etteikö hänellä noiden asioiden toteamiseen olisi runsaastikin tilasto- ja tutkimustietoa apunaan.

Ja seuramalla kansainvälistä mediaa ja tieteellistä kirjallisuutta olen havainnut, etteivät ps:t aivan yksinään ajatuksineen ole. Puuttumatta nyt siihen, miten se tieteellinen tieto heillä reprodusoituu.

Tuolla eriytymiskehityksellä tarkoitin lähinnä sitä, että minusta Suomi on kulttuurisestikin jakautumassa kansainvälisyyteen orientoituviin ihmisiin ja sitten niihin, jotka suojaavat maailmankuvaansa ja identiteettiään käpertymällä aivan toisenlaisiin elämismaailmoihinsa. Ja minusta tuntuu, että eliitin ja sitä tukevan lukeneiston nykyinen hallitseva asenneilmasto tukee tuotakin jakautumaa.

En äänestänyt perussuomalaisia, mutta ymmärrän hyvin heitä, jotka äänestivät. Suomessa on jo 20 vuotta hallituspohjan muutoksista riippumatta harjoitettu politiikkaa, jota juuri kukaan tavalinen kansalainen ei ole kannattanut, ja nyt tuli mitta täyteen. Julkispalvelut ovat heikentymistään heikentyneet. Pääjohtajat vetävät miljoonaoptioita samaan aikaan kun leipäjonot sen kuin kasvavat. Keinottelijat rahastavat jättiosinkoja, mutta työntekijät joutuvat kilometritehtaalle silloinkin kun yritys on toiminut täysin kannattavasti. Moraali on täysin kadonnut lähes kaikilta elämänaloilta. Jos tähän menoon ei nyt saada muutosta, niin ennen pitkää olemme menossa kohti uutta sisällissotaa. Tämä pitäisi vähitellen tajuta myös Etelärannassa.

Hyvä jutta, tuliko mieleen että Micke ei välttämättä puhunut perussuomalaisista mainitessaan juntit?

Kun vaalikäyttäytymistä tutkitaan, selviää varmaankin, että nuoret eivät käyneet vaaliuurnilla. Perussuomalaiset ovat vanhojen ja keski-ikäisten miesten porukka, joka ei tiedä kansainvälisyydestä juuri mitään. Heidän aatteensa on katkeraa ja negatiivista niin maahanmuuttajia kuin kaikkia vähemmistöjäkin kohtaan. Jos Kokoomus pehmoilee, edessä on paluu vuosikymmenten taakse, aikaan, jolloin Suomi oli eristäytynyt ja suvaitsematon.

Suomi tarvitsisi lisää innokkaita yrittäjiä, kasvuyrityksiä ja riskin ottajia, jotta 10 vuoden kuluttuakin pärjätään, kun 100 000 työntekijää on siirtynyt eläkkeelle ja eläkepotti tulee seuraavan sukupolven maksettavaksi. Se ei voi olla oikein.

Lukekaapas nyt kaikki uudestaan ylläoleva M Lindblomin kirjoitus. Kärkkäitä sanankäänteitä kyllä, mutta minun mielestäni rivien välistä paistaa näkemys siitä, että vaalitulos pitää mukisematta hyväksyä, koska elämme edustuksellisessa demokratiassa.

Eihän politiikka ole hallituksessa sitä, että huutamalla ja järkähtämättömällä asenteella saadaan omia haluja toteutettua, vaan kyseessä on jatkuva poliittinen kaupankäynti. Hallituspuolueen on joustettava itselleen vähemmän tärkeissä asioissa saadakseen tärkeät asiat läpi. Näinhän sen tulee toimiakin ja Perussuomalaisetkin joutuvat ottamaan tässä suhteessa lusikan kauniiseen käteen.

Jos ajattelee viime vuosikymmenien kehitystä, niin kyllä pahin ongelma suomalaisen demokratian rapautumiselle on ollut (erityisesti ”kolmen suuren”) harjoittama konsensuspolitiikka, jossa ollaan hymistelty asiat keskenään valmiiksi kysymättä tai keskustelematta niistä sen enempää. Ei ihme, että äänestysprosentti laski tällä vuosituhannella uhkaavasti, kun mitään kanavaa ei eri mieltä asioista oleville ollut olemassa.

Minä pidän Perussuomalaisten nousua kärkikastiin tervetulleena, sillä jonkun on oltava se taho, joka vaatii keskustelua ja selityksiä asioille, joita on vireillä. Olisi suotavaa, että äänestäjät eivät hylkäisi tätä monenkirjavaa joukkoa yhden vaalikauden jälkeen, sillä heille on olemassa tilaus. Parhaimmillaan tilanne johtaa siihen, että kolme vanhaa suurta puoluetta alkavat tekemään selkästi toisistaan poikkeavaa politiikkaa ja puhumaan ajamistaan asioista rohkeasti ja selkokielellä. Sitähän kansan syvät rivit luultavasti haluavat.

On se jännää: Kiviniemen puolue kärsi rökäletappion eli menetti 16 edustajapaikkaa ja Mari näyttää kuvissa kärsivältä Neitsytmarilta. Kokoomus hävisi 7 paikkaa ja Katainen tanssii rietasta bakkanaalia puoluesihteerin kanssa kuin Euroopan (osa)omistaja!!

Olen Robilarin kanssa samaa mieltä, samoista syistä. En itse äänestänyt Persuja.

Vanhojen suurten puolueiden kolmen kimppa on varmaan ollut ”paremmin tietävän” puolue-eliitin mielestä ”vastuullista” politiikkaa Ahon ja Lipposen hallituksista alkaen. Sillä saatiin aikaan ennätysmäiset sosiaaliset ongelmat, joita nyt maksetaan ja liian monien passivoituminen, koska äänestämällä ei voinut enää vaikuttaa.

Kun nyt väistyvän hallituksen suhteen kansalaisille lopulta selvisi, millaisen frankenstainin he äänestämällä olivat saaneet aikaan, oli tuhotyöitä mahdoton pysäyttää, koska Vihreilläkin oli erittäin tiukka puoluekuri eduskunnan äänestyksissä.

Väistyvän hallituksen selkein tunnusmerkki oli täydellinen epäpätevyys ja ylimielisyys. Surkein hallitus kautta aikojen.

Oikeistohallitushan pääsi myös protestiäänillä valtaa. Monet halusivat antaa Demareille opetuksen. Nyt pääsemme näkemään tajusivatko Demarit yhtään mitään oppositiossa ollessaan, vai toistavatko he lipposmaiset virheensä.

Olen hyvin pettynyt siitä ”paremman väen täysin ala-arvoisesta ja hämmästyttävän agressiivisesta Persujen mustamaalauksesta, johon on valjastettu kaikki tiedotusvälineet ja EU-kaverit mitä löytyy.

Myös RKP toteuttaa tahallista kieliryhmien välien kärjistämistä, tehdäkseen tyhjäksi kohtuulliset ja tervejärkiset muutokset kielipolitiikkaan. Ehkä nyt lopulta tulisi hallitus, johon ei tarvita RKP.tä.

Toivon mukaan politiikkaan tulee nyt politiikkaa.

Vihdoinkin toimittajalta analyyttisesta ja rehellistä pohdiskelua, miksi tähän tulokseen vaaleissa tultiin. Hyvä kirjoitus!

Näitä luetaan juuri nyt