Ja roskat nousivat haudoistaan 30 vuoden päästä

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Nyt tuli se surun aika, joka tulee jokaisen luo. Olit meille aina avuksi. Olit aina lämmin sisimmässäsi. Olit uskollinen kymmenen vuotta. Nyt tuli aika päästää sinusta irti. Raskasmetallien, CFC:n ja pyhän PVC:n nimeen laskemme sinut maahan. Sinut muistetaan vuosien päästä, kun seurauksesi tulevat esille, sinä 23-litrainen sulatustoiminnolla varustettu mikroaaltouuni.

Äsken osallistuitte mikroaaltouunin hautajaisiin. Mutta miksi mikro vietiin sekajätteeseen, josta se haudattiin maan alle? Miksi aikuiset tekivät niin? Ovatko he liian laiskoja viedäkseen sen kierrätyskeskukseen? Tietävätköhän he, että tämän teon seuraukset tulevat esille, ja ne siirtyvät meidän, nykynuorten, ongelmaksi. Ehkä heidän on helppo tehdä niin, koska ongelma ei ole enää heidän. Ehkä he ajattelevat: ”No se on vain yksi mikroaaltouuni.”

Kuvitelkaa, jos voisitte tehdä mitä vain, koska se ei vaikuta teihin enää mitenkään. Tuolla perusteella minä voisin päästää valloilleen zombie-viruksen, kun olen erittäin vanha. Se aiheuttaisi zombie-maailmanlopun, jota varten varmaan tulemme olemaan valmiita. Onhan jo olemassa valmentavia kursseja, ja The Walking Dead tulee TV:stä. Mutta eikö se ole moraalitonta ajatella vain itseään tänään ja nyt ja olla piittaamatta tulevista sukupolvista?

Itse yritän aina kierrättää, mutta välillä sorrun ajattelemaan, että eihän yksi muovinpalanen mitään tee. Näyttää siltä, että me ihmiset annamme lähes automaattisesti asioiden vain olla. Jos mikron viereen haudataan vielä paristot ja muut, on meillä koko ongelmajäteperhe samassa haudassa. Kannattaako se?

Yritetään olla hautomatta niitä jätevainajia nyt perinteiseen kristilliseen tapaan. Ainakin oikeaoppinen ”tuhkaus” tepsisi joihinkin esineisiin aiheuttamatta mitään hirveitä seurauksia. Patterit esimerkiksi voi kasata pieneen laatikkoon ja viedä vaikka kerran vuodessa oikeaan paikkaan, jossa niitä osataan käsitellä. Kännyköillä voi jopa tienata, kun kerää talteen niiden arvometallit.

Mutta nyt kelataan meidän mikromme hautajaisia taaksepäin ja katsotaan, mitä oikeasti olisi pitänyt tapahtua. Se olisi pitänyt viedä kierrätyskeskukseen. Voisin nyt moraalin vastaisesti kaivaa kyseisen mikron takaisin maan pinnalle ja viedä sen oikeaan paikkaan. Ei ylöskaivetun, haudan levosta häirityn mikron piinaava haamu ole varmaan niin paha kuin sen ympäristölle aiheuttamat sairaudet.