Ihmisten oikeuksia ja homojen oikeuksia

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Homot eivät saa mennä naimisiin, koska se ei vaan käy päinsä. Piste, pilkku ja huutomerkki vielä loppuun.

A-talk toi jälleen esiin Suomessa vallitsevan homoavioliittokeskustelun tilan. Mikään ei näytä muuttuneen lyhyen radiohiljaisuuden jälkeen: homoliittojen vastustajat perustelevat väitteitään itsestäänselvyyksinä. Avioliitto nyt vaan on miehen ja naisen välinen instituutio, lapsi nyt vaan tarvitsee sekä isän että äidin, sitä paitsi nykylainsäädäntö nyt vaan on aivan riittävä.

Avioliiton kaltaisella yhteiskunnallisella instituutiolla on toki oma paikkansa maailmassa. Myötä- ja vastoinkäymisiin uppoaa niin mahdottomasti aikaa, että peruste liitolle ei voi olla heppoinen.

Parempaa ajanvietettä ei taida olla, sillä avioliiton tarkoitus on ollut jälkikasvun tasapainoisen kasvuympäristön turvaaminen. Jo aikoina ennen rakkausavioliittoa, kauempana kuin minne historiankirjat ylettävät, on ymmärretty, että yhteisö tarvitsee mekanismin varmistaakseen vanhempien pysyvyyden lapsen kasvatuksessa.

Isän ja äidin.

Enää kuvio ei ole niin yksinkertainen. Lapsi, joka joutuisi ensimmäisessä kodissaan heitteille, voi nykyään löytää adoption kautta uuden mahdollisuuden. Rakastavat ja kykenevät vanhemmat, jollaiset jokainen ansaitsee; eikä ole pienintäkään väliä, jos he sattuisivatkin olemaan pelkkää kukkaa tai mehiläistä. Ihmisestä kasvaa sateenkaaren kupeessa todetusti täysin samalla tavalla tasapainoinen ja terve.

Ainoaksi eroksi jäisi homoliittojen sallimisen jälkeen se, että ehdokkaita turvallisten kotien rakentajiksi olisi jatkossa enemmän. Se on ainakin minun mielestäni tavoittelemisen arvoista, eikä nykylainsäädäntö riitä siihen.

Homoparien jo olemassaoleva mahdollisuus rekisteröidä parisuhde ei eroa avioliitosta adoptio-oikeutta lukuunottamatta muutoin kuin nimellisesti. Homopari ei saa ottaa yhteistä sukunimeä, minkä lisäksi homoparien tapauksessa ei puhuta avioliitosta vaan kylmän teknisesti ”rekisteröidystä parisuhteesta”. Eikö saman sukupuolen rakkautta haluta tunnustaa yhtä sitovaksi ja oikeutetuksi kuin sukupuolten välistä?

Se nyt vaan on epäreilua.