Ihmisiä tässä vain ollaan

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Viime aikoina olen todennut, että moni asia ei minua miellytä. Kun kuulin, ettei äidinkielen ylioppilaskokeen esseetä tarvitse kirjoittaa puhtaaksi, hermostuin. Olinhan kolme vuotta tottunut toiseen ajatukseen. Uutta kännykkääkään en edes harkitse, koska tarvitsen vain mahdollisuuden soittaa ja lähettää viestejä. Kännyköiden uudet ominaisuudet pitäisi opetella, jotta niistä hyötyisi. Käteisestä en aio maksuvälineenä luopua.

Kaikkeen, mikä muuttui, olin jo tottunut. Voiko tälläisestä närkästyksestä puhua vanhemmille sukupolville, vanhemmilleen tai isovanhemmilleen?

Usein eri sukupolvia vertaillaan esimerkiksi termeillä lamasukupolvi tai sotasukupolvi, jotka ohjaavat jo itsessään keskustelua. Sitten väitellään siitä, kenellä oli ”vaikeampi” tai ”helpompi” lapsuus. Olen syntynyt laman aikana, joten vanhempani elivät nuoruutensa laman varjossa. Näin ollen heillä on kai ollut lähtökohtaisesti ”vaikeampaa” kuin minulla. Ihmekös, jos vanhemmilleen tai isovanhemmilleen ei puhu asioista. Enhän minä kai edes ymmärrä heitä.

Jos sukupolvilla ei ole välillään mitään vertailtavaa, mitkä muut kuin sukulinjat silloin yhdistävät sukupolvia? En tiedä. Jo pari vuotta minua nuoremmilla on erilainen kasvuympäristö. He ovat saaneet tietokoneet nuorempina käyttöönsä, pelanneet eri pelejä ja käyvät yläkoulua. Minä kävin yläasteen. Muutoksia on nykypäivässä niin paljon, että ne pirstaloivat kokemusmaailmojen yhtenäisyyttä.

Muuttuva ympäristö suosii eläinten tiettyjä käytösmalleja, mitä kutsutaan sopeutumiseksi. Sama pätee ihmiseen. Yleensä nuoremmat ihmiset sopeutuvat helpommin uuteen kuin vanhemmat ihmiset. Luonnonvalinnassa heikosti sopeutuva ei jatka sopeutumista, vaan poistuu näyttämöltä. Ihmisten kohdalla on toisin: me ryhmittäydymme. On teknologiaan hurahtaneita, sen hyötykäyttäjiä ja totaalikieltäytyjiä. Teknologia on ihmisen uniikki ympäristö, jonka muutos määrittää käyttäytymistämme. Nuo muutokset määrittävät kunkin sukupolven.

Kuitenkin lukion oppikirjassa lukee, että evoluutio on vähittäin kehittymistä. Sama pätee ihmiseen. Esimerkiksi meillä ei ole vieläkään kenkiin kuuluvia luita, vaan valitsemme kenkämme luiden mukaan. Siksi en usko, että ihmiset ovat todella niin erilaisia muutoksien keskellä. Meillä ihmisillä on varmasti enemmän yhteistä kuin luulemme, mutta emme osaa tätä totuutta löytää. Perustarpeemme on yhä samat: hyvän elämän tavoittelu on kaikille yhteistä.

Jos todella on niin, että sukupolviero ei ole railo, toivoa on. Sukupolvien pitäisi vain ymmärtää, että toinen sukupolvi on pinnalta erilainen mutta pohjimmiltaan samanlainen. Vanhempien ei tulisi sanoa lapselleen, että ”sinulla on helpompaa kuin meillä”. Lapsien ei pitäisi tiuskaista takaisin, että ”te ette voi ymmärtää mua”, eikä vanhuksien todeta ”nykyaika ei miellytä minua”. Jos sanoisin vanhemmilleni, että muutos ahdistaa, he voisivat ehkä ymmärtää, mitä tarkoitan. Silloin he ymmärtäisivät, että minulla on täysin samoja huolia kuin heillä itsellään. Olemmehan vain ihmisiä.