Hyvä paha talvi

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Aamuauringon säteet kimaltelevat kauniisti lumessa. Kaikki puut ja tiet ovat yön aikana saaneet valkoisen sokerikuorrutteen. Pihalta kuuluu iloisten lasten kiljahduksia ja pulkan kolinaa. Iltaan mennessä pihalle on kohonnut useampi lumiukko. Odottamani talvi on vihdoin saapunut.

Ensilumen ja talven tulo jakaa mielipiteet usein kahtia. Toiset ovat onnessaan ja muuttuvat leikkisiksi, kun taas toiset vetäytyvät koteihinsa ja kääriytyvät vällyjen alle odottamaan lumen sulamista ja kesää. Mikä talvessa ja lumessa sitten niin inhottaa? Vastaukseksi saan yleensä valitusta siitä, miten masentavaa lumi onkaan ja kuinka se pilaa kampauksen. Talvisin on aina niin kamalan kylmä! Eikö sitten puolen vuoden pimeys ja vesisade ole masentavaa? Ja tihkusade pilaa kampauksen herkemmin kuin satunnaisten hiutaleiden putoileminen taivaalta. Loskan kastelemat märät kengät eivät myöskään ole mukavimmasta päästä. Kylmyyskin on voitettavissa kunnon talvitakilla. Lumi myös valaisee Suomen pimeyttä ja hiljentää autojen meteliä.

Monet haikailevatkin ikuisen kesän perään. Olen kuullut, kuinka jotkut hehkuttavat ilmastonmuutosta perusteluinaan, että se ”tuo tänne Pohjolaan ympärivuotisen kesän”. Ajatus saa minut raivon partaalle. Tosiasia on, että ilmastonmuutos vain pidentää Suomen pimeää loskakautta ja tekee kesistäkin kylmempiä ja sateisempia.

Koska lumi ja pakkanen kuuluvat Suomen talveen halusi sitä tai ei, on aika lopettaa valittaminen ja nauttia talvesta, sillä se ei ole katoamassa minnekään. Talvesta ja lumesta ruikuttaminen on myös inhottavaa kuunneltavaa. Toivon, että saamme kokea vielä monen monta oikein kunnon lumista talvea – ja neljä vuodenaikaa.