Huoriin vai pössyttelemään?

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Viikko Amsterdamissa antaa kiinnostavan näkökulman suomalaisen yhteiskunnan normeihin.

 

Lähdin syyslomalla kahden ystäväni kanssa Amsterdamiin. Suunnitellessamme kaupunkimatkaa lähes kaikkien reaktiot tuntuivat olevan samanlaisia. Amsterdamiin on mahdollista mennä kahdessa tarkoituksessa: käyttämään kannabista tai maksullisten naisten palveluita.

Kun kävelin ystävieni kanssa Amsterdamin kyseenalaisen maineen luoneella kuuluisalla Punaisten lyhtyjen alueella, tajusin mielenkiintoisen seikan: voisin matkan jälkeen naureskella ja vitsailla jopa perheen ja sukulaisten kanssa ikkunoiden naisista, mutta ajan viettäminen kannabista myyvissä coffee shopeissa tuomittaisiin heti. On mielenkiintoista, että prostituutiota pidetään Suomessa viime kädessä pienempänä pahana kuin pössyttelyä.

Amsterdamin keskusta, jossa kannabiksen käyttö ja prostituutio ovat suurelta osin näkyvää ja laillista, on ensitunnelmaltaan Helsingin usein väkivaltaista keskustaa huomattavasti turvallisempi ja rauhallisempi. Amsterdamissa kyseisten palveluiden välittäminen ei ole rikollisten käsissä niin kuin Suomessa, jossa humalaisten ja agressiivisten viikonlopunviettäjien ennalta arvaamattomia päänliikkeitä saa varoa alituisesti.

Matkustaminen opettaa, että oman yhteiskunnan normeja saa, pitää ja kannattaa kyseenalaistaa. Vaikka kotipuolessa kuitenkin oltaisiin mitä mieltä, Amsterdamin kävijän ei kannata omistaa matkaansa kaupungin kuuluisimpien tuotteiden parissa irstailuun. Sellaiset turistit kun erottaa joukosta heti.

Jalmari Sarla