Hullut Päivät sekoittaa mun pään

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Perjantai-iltapäivänä se tulee – Hullujen Päivien katalogi. Aamupalapöydässä pohdimme todennäköisesti alennuksessa olevien velurihousujen hintaa. Myös macaronsit ja tuttu käsivoide lienevät tarjouksessa.

Hullut Päivät on kuin ajanlaskutapa. Joka kevät ja syksy tiettyyn aikaan alkaa ilmaantua ylimääräistä säpinää. Jotkut hakevat töitä, lentoreittejä arvaillaan ja sitten lopulta ihmiset sekoavat täysin.

Vaikka oma keltainen vihkoseni onkin hiirenkorvilla, en silti kuulu fanaattisimpiin hulluttelijoihin. Aiemmasta viisastuneena tiedän, että muutamat henkilöt ”sairastuvat” mystisesti parahiksi keskiviikkoaamuna. On jollain tasolla sallittua jonottaa tiettyjä alennustuotteita arkivelvollisuuksien kustannuksella.

Muillakin tavarataloilla on omat alennuspäivänsä, kuten Sokoksen 3+1 Päivät ja Sellon Sembalot. Stockmann kuitenkin hallitsee alennushuumaa. Kukaan ei sano, että ”olipa taas kadulla vaaleanpunaisia kasseja”. Sen sijaan ”keltaiset kassit” ja ”kummitusmunkit” ovat jo arkisanastoa. Brändiä varjellaan tarkasti. Viime vuonna helsinkiläinen pikkuputiikki erehtyi mainostamaan tarjoustaan samankaltaisesti Hullujen Päivien kanssa. Stockmann kaatoi liikkeen oikeussalissa.

Tuotteiden hinnat tai laatu eivät ole etusijalla. Tuote kuin tuote, mutta onpahan Hulluilla Päivillä. Monet tuotteista ovat halvempia muualla – siis ilman alennusta. Esimerkiksi muutaman kympin maksava shampoo on alennuksessa viisi euroa erään toisen kaupan vastaavaa tuotetta kalliimpi.

Keskustelin Hullut Päivät -huumasta jonkin aikaa sitten ystävieni kanssa. Heidän mukaansa Hullut Päivät mullistaa tavallisen elämän Stockan maineen vuoksi. Ensimmäinen mielikuva kyseisestä tavaratalosta on kuulemma rikas eiralaisrouva käsilaukkunsa kanssa. Kun keltainen alennushuuma vyöryy kaupungin yli, on kuka tahansa tervetullut maistamaan hetkeksi tavaratalon arkea. Stockmann nettoaa avoimilla ovillaan valtavia summia rahaa.

Huomenna huomaan kotona, että laukkuni on täynnä turhia ostoksia. Keltaiset linssit päässään ihmiset hamstraavat alennustuotteita, joita eivät tule koskaan kaipaamaan.