Hölmöläiskansa sijoittamaan!

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Asuuko Suomessa maailman hölmöin kansa? Nyt en puhu turpeesta vaan rikastumisesta: Suomalaisten pankkitileillä makoilee 87 miljardia euroa käyttökelpoista rahaa. Joulukuun loppupuolella näille rahoille sai selkeästi alle yhden prosentin talletuskorkoa, jolla ei inflaation ansiosta rikastu. Marraskuussa inflaatio pyöri 1,3 prosentissa , mikä tarkoittaa nykyisillä talletuskoroilla rahan arvon pienenemistä, sillä inflaatio syö arvoa nopeammin kuin se ehtii nousta.

Sen sijaan sijoittaminen on oiva keino ylläpitää ja jopa kasvattaa säästössä olevien rahojen arvoa. Osakkeet ovat tuottaneet vuosittain noin seitsemän prosenttia, kun luvusta on vähennetty inflaation vaikutus. Myös korkoihin sijoittamalla on voinut päihittää inflaation, kun tarkastellaan vuosien 1993 ja 2017 välistä aikaa. Sijoittaminen ei ole ainoastaan keino ylläpitää rahojen arvoa, vaan myös päihittää kunnolla inflaatio ja saada itselleen tuottoa. Tästä huolimatta vain 11 prosenttia suomalaisista hyväksyy sijoittamisen keinona rikastua. 

Siis mitä ihmettä? Sijoittaminenhan on ehkä yksi todennäköisimmistä, tasa-arvoisimmista ja helpoimmista keinoista rikastua. Historiallisesti sijoitusten arvo on kasvanut huimasti, vaikka pelottavan suuria laskukausiakin on ollut. Maltillisella odottamisella sijoitettu summa kasvattaa arvoaan heikommista ajoista huolimatta.

Pelaapa peliä, ja sijoita kaikki rahasi sokkona valitsemaasi yritykseen. Kuinka todennäköisesti osuisit konkurssiyritykseen? Konkurssiyritykseen sijoittaminen on melko epätodennäköistä, sillä viimeisen 40 vuoden aikana Helsingin pörssissä on tapahtunut kymmenen konkurssia. Tämä ei ole paljon, sillä Helsingin pörssiin on yhteensä listautunut 129 yhtiötä. Riskiä voi toki pienentää  hajauttamalla rahansa useisiin sijoittamiskohteisiin.

Koska sijoittamiseen ei tarvita suuria summia, se on myös hyvin tasa-arvoista: Köyhällä opiskelijallakin on varaa sijoittaa. Olen itse sijoittanut joskus johonkin rahastoon alle kympin, mikä voi kuulostaa naurettavan pieneltä summalta. Kertomukset pursuilevilla setelisalkuilla varustetuista pukumiessijoittajista ei oikein pidä paikkaansa, sillä Suomessa oli vuoden 2017 syyskuussa yli 800 000 osakkeenomistajaa. Näin suureen joukkoon ei mahdu suuria määriä pohattoja.

Tämän lisäksi sijoittamista voidaan ajatella eräänlaisena hyväntekeväisyytenä kansantalouttamme ja yrityksiämme kohtaan, jotka tuovat Suomeen verotuloja. Saatuja verotuloja voidaan käyttää vaikka vanhusten hoitoon tai sosiaaliturvaan auttamaan vähäosaisia. Ja onhan sitä olemassa eettistä sijoittamistakin: Aina halutessaan voi esimerkiksi tukea kehitysmaiden yritystoimintaa tai ympäristönsuojelua valitsemalla puhtaisiin energiaratkaisuihin nojaavia yrityksiä sijoittamalla.

Miten rakkaat länsinaapurimme ovat asian laidan ymmärtäneet? Ruotsissa on ymmärretty jo pitkään, että rahojen makuuttaminen pankissa ei kannata surkeiden talletuskorkojen aikaan. He ovat säästämisen ja sijoittamisen kautta vauraampia kuin suomalaiset, ja sijoittamista on Ruotsissa politiikalla edistetty.

Ruotsalaisiin verrattuna me suomalaiset olemme todellinen hölmöläiskansa. Suhtaudumme kielteisesti sijoittamiseen, vaikka se on fantastinen keino vaurastua. Emme tajua, että pankkitilillä rahojen makuuttaminen ei kannata. On aika sanoa tällaiselle käytökselle “Seis!”. Tämä hölmöläiskansa voisi vihdoinkin sijoittaa rahojaan kuin ruotsalaiset