Hiustenleikkuiden hinnat ovat häpeällisen epätasa-arvoisia

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Rauha Suitiala

Pitkien hiuksien omistajana olen käynyt jonkun verran elämäni aikana parturi-kampaamoissa. Niissä asioidessani olen törmännyt ongelmaan, joka tuntuu todella vanhanaikaiselta: parturi-kampaamojen hiustenleikkuiden hinnat ovat erilaisia riippuen sukupuolesta, ei suinkaan hiusten pituudesta. Naisten hiustenleikkuu voi maksaa jopa kaksinkertaisesti miesten leikkuuseen verrattuna.

Tämä asia tuntuu turhauttavalta; miten me voimme selvitä isommista tasa-arvokysymyksistä, kun jopa hiustenleikkuu on jaoteltu näin rankasti? Miksi miesten leikkuu sitten on huomattavasti halvempaa? Oletus on, että miehen hiukset ovat lyhyemmät ja siksi helpompi leikata, eli leikkaus maksaa vähemmän. Tämä jaottelu on todella vanhaa perua ja sen uudistuminen on pahasti jälkijunassa. Kaikki me varmasti tiedämme, että sukupuolemme ei määrittele hiustemme pituutta. Ja missä ovat kaikki muut sukupuolet? Miltä esimerkiksi muunsukupuolisesta tuntuu mennä leikkaamaan hiukset paikkaan, jossa omien hiusten leikkuulle ei ole edes olemassa hintaa? Ehkä se ei sitten maksa mitään, vai kuinka?

Ongelma juontaa juurensa menneisyyteen. Ei tarvitse mennä montaakaan vuosikymmentä taaksepäin, kun vain harva olisi edes huomannut tässä asiassa mitään sen suurempaa pulmaa. Myös nimellä on paljon vaikutusta; jos parturi kerran on miehille ja kampaamo naisille niin mitäs sitä sitten kyseenalaistamaan?

Parturi-kampaamojen myötä sama ongelma kuitenkin jatkuu. Näissä paikoissa leikataan sekä miesten että naisten hiuksia. Yhdistämisessä on kuitenkin tapahtunut tasa-arvon kannalta mittava virhe. Miksei paikalle, jossa hoidetaan kaikkien hiuksia keksitty kokonaan uutta nimeä? Silloin oltaisiin ehkä paremmassa tilanteessa hintaerojenkin suhteen ja alettu hinnoittelemaan hiusten leikkuuta suhteessa niiden pituuteen ei sukupuoleen.  

Hyvät uutiset ovat ne, että tämä ruohonjuuritason ongelma on korjattavissa ja hiustenleikkuun hintaerot ovat tasattavissa. Siihen tarvitaan vain epäkohdan huomaaminen ja kyltin vaihto. Tällä pienellä ja yrittäjälle helpolla korjauksella voi muuttaa ihmisten käsitystä ja normeja. Siksi se on niin tärkeä tehdä.