Helsinki sotkee nuorten kesätyökuviot

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Taskurahaa, ajanvietettä, työtodistus. Kuka ei haluaisi kesätöitä? Toisaalta kesätöiden hakeminen voi tuntua hyvinkin stressaavalta ja ahdistavalta. Eikä Helsingin kaupungin 16–17-vuotiaiden nuorten kesätyöhaun poikkeava ajankohta helpota asiaa. Muita kesätöitä haetaan tammikuussa, mutta Helsingin haku aukeaa vasta maaliskuussa. Sitä paitsi haku on auki alle kaksi viikkoa ja sulkeutuu perjantai-iltana, vaikka työntekijät kuitenkin lukevat hakemukset vasta maanantaina.

16- tai 17-kesäisellä nuorella on mustavalkoisesti katsottuna kaksi perusvaihtoehtoa: mennä Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman kautta kahdeksi viikoksi lähikauppaan hyllyttämään 350 euron palkalla tai hakea maaliskuussa kaupungilta monipuolisempaa työtä kuukaudeksi tonnin palkalla.

Kehtaatko hakea lähikauppaan ollenkaan, jos mahdollisesti joudut irtisanoutumaan paremman työn takia myöhemmin? Antaako se hyvän kuvan työnantajalle tulevia kesiä ajatellen? Eikä kauppa välttämättä palkkaa sinua, jos käy ilmi, ettet ole varma, pääsetkö töihin ollenkaan. Jos taas jätät tammikuun haut välistä eikä maaliskuussakaan onnista, niin jäät ilman kesätyöpaikkaa.

Onko kaupungin tarkoitus tarjota nuorille kesätöitä vai hankaloittaa niiden saamista?

Kaupungin mukaan myöhäinen hakuaika johtuu kaupungin omasta hitaudesta. Koska kaupunki on iso, jaetaan kesätyöpaikat eri yksikköjen kesken, mikä vie oman aikansa. Mielestäni perustelu on naurettava: senkun aloittaisivat suunnittelun aikaisemmin.

Haun aikaistaminen auttaisi paitsi nuoria, myös muita työnantajia. Kaupunki on iso työnantaja, joten sen vaikutus nuorten kesätöihin on suuri. Jos kaupungin tarkoitus on auttaa ja tarjota meille kesätyöpaikkoja, oletan, että toiveemme huomioidaan. Onhan asia jo ensi vuonna toisin?

Nita Koivisto