Halpenikohan se todella?

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Taas löysin itseni eräänä päivänä K-Supermarketista keräämästä ruuan hintatietoja. Päähäni muistui ruuan arvonlisäveron laskeminen ja se, kuinka ruuasta piti tulla edullisempaa. Kuinka väärässä taas oltiinkaan.

Ennen viisi pakettia nuudeleita sai eurolla – nyt hinta on noussut useissa kaupoissa puoleentoista. Sama pätee moniin muihinkin tuotteisiin. No, keskusteltiinhan tästä, että kauppiaat ottaisivat itselleen enemmän taskuun kun vero laskisi, mutta olisi voinut ajatella, että alvin vähennys näkyy edes jossain.

Asiaa kuulemma valvotaan jotenkin, mutta loppupeleissä on kauppiaalla on oikeus päättää tuotteidensa hinta.

Voisi kuvitella tapauksen esiintyvän vain yhdessä kaupassa, mutta todellisuus on karu. Itselleni ei juurikaan ole väliä maksanko yhdestä karjalanpiirakasta 40 vai 50 senttiä, mutta heille, jotka ostavat suuria määriä ruokaa, se näkyy. Samoin köyhille tai ihan normaalituloisillekin, jotka joutuvat miettimään, ostaisivatko lapsilleen yhden mikropitsan vai terveellisiä mutta kalliita kasviksia ja tuoreita raaka-aineita.

Ajatuksenahan alvin laskeminen on hyvä ja monet kaupat siinä ovatkin mukana, mutta osa ei halua vetää yhtä köyttä. Onko oikein, että ihmiset pakotetaan tinkimään ruuan laadusta ja ostamaan terveellisen ruuan sijaan halpaa teollisuusruokaa, josta suurin osa tuodaan eri puolilta maailmaa?