Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Graffitiseinä Helsinkiin: uusi harrastus kulttuuritädeille

Jalmari Sarla
Blogit Megafoni 5.5.2009 08:32

Helsingissä on vihdoin tehty myönteinen graffitikulttuuriin liittyvä päätös.

Kahden viikon päästä nimittäin perustetaan kauan odotettu laillinen seinä graffiteille. Jokainen voi käydä seuraamassa maalauksen valmistumista tai maalaamassa itse.

Helsingin katutaidepolitiikkaa pari viimeistä vuotta seuranneelle päätös on suorastaan uskomaton. Seinä merkitsee sitä, että graffiti-ilmiön ei enää tarvitse olla vaarallinen, laiton tai kaukainen. Kaikille kaupunkilaisille avoin aita toivottavasti avaa kaupunkilaisten asenteita katutaidetta kohtaan.

Satametrinen betonimöhkäle kuvastaa asenteiden muutosta. Nyt myös katutaiteilijat ovat osa yhteiskunnan hyväksymää taide-elämää. Toivottavasti katutaide saa jatkossakin kehittyä entistä vapaammassa ja sivistyneemmässä Helsingissä.

Koska kyseessä on kokeilu, ei maalareiden ja taideharrastajien kannata tyriä tilaisuuttaan. Viereisiin taloihin maalaaminen saisi pahimmassa tapauksessa aikaan vain paluun entiseen aikaan eli kalliiseen nollatoleranssipolitiikkaan, josta ei hyödy kukaan.

Jalmari Sarla

Keskustelu

No vihdoinkin, tätä on odotettu jo kauan! Kauankohan muilla kaupungeilla menee…

Lyön vetoa, että töhryt eivät pysy luvallisella alueella. Stop töhryille oli ja on hyvä periaate.

Hieno myönnytys kieltämättä, mutta mahtaneeko toimia. On varmaan paljon sellaisia ihmisiä, joita graffitien teko miellyttää juuri siksi, että se on kiellettyä. Mitä jännää on julkisessa ja luvallisessa graffitiseinässä?

Toisaalta on jännä nähdä, millaista vinkumista tämä laillinen seinä aiheuttaa graffitien vastustajissa.

Netta, olen samaa mieltä, luvallisuus tavallaan sotii koko ideologiaa vastaan. Tosin vikaa on kyllä graffaajissakin, tai tägejähän ne oma puumerkin töherrykset kai enemmän ovat. Oikea taiteilija osaa arvostaa myös muuta kauneutta kuin omia teoksiaan, esimerkiksi vanhaa rakennustaidetta. Graffittien tarkoitushan on ”sotia” ankeutta ja tylsyyttä vastaan, sihen tarkoitukseen sopivat parhaiten rumat pinnat. Mielikuvitus, taitavuus ja kantaaottavuuskin olisi toivottavaa sen sijaan että vain spreijataan omaa nimeä koska haluaa leikkiä newyorkilaista pikkugangsteria.
Tästä mallia:
http://www.fist2face.com.au/content/sellers/00862photo.jpg
http://3.bp.blogspot.com/_g25GwijidI8/SDkAJtKNM3I/AAAAAAAAAC8/0A_LVAwwNQ0/s320/i%2Bwant%2Bchange.jpg

Näitä luetaan juuri nyt