Google löytää sinutkin

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Googletin itseni muutama viikko sitten. Aluksi yllätyin positiivisesti: netistä löytyi muun muassa muutama musiikkiharrastustani koskeva teksti. Klikatessani palvelun kuvahakua hyvä mieli katosi kuitenkin murtosekunnissa.

 Löysin Googlen kautta itsestäni kaksi vanhaa kuvaa, joista toinen oli mielestäni äärimmäisen nolo. Kyseinen kuva on lähikuva laulamistilanteesta, jossa silmäni ovat puoliauki, ryhti on huono ja suu venynyt vaakasuunnassa. En haluaisi, että kirjoittamalla nimeni Googlen kuvahakuun, ensimmäisenä löytää niin epäedustavan kuvan. Myös kaverini ovat tehneet vastaavia löytöjä. Iltalehden mukaan joka kymmenes lapsi on löytänyt netistä noloja kuvia itsestään.

 Nolot kuvat päätyvät verkkojulkisuuteen yleensä niin, että kaveri laittaa nettiin kuvia jostakin yhteisestä matkasta tai illanvietosta. Usein tähän ei kysytä lupaa, jolloin nettiin päätyy otoksia, jotka eivät anna kovin mairittelevaa kuvaa niissä esiintyvästä henkilöstä. Oma nolo kuvani on otettu eräästä kulttuuritapahtumasta, jossa esiinnyin. Mitä luultavimmin minulta on ennen tapahtumaa kysytty lupa kuvien julkaisemiseen, joten kuvan laittaminen nettiin oli luvallista. Se kuitenkin harmittaa, että kuva tulee olemaan netissä ikuisesti, ellei joku onnistu sitä poistamaan.

 Viime päivinä on käyty aktiivista keskustelua Googlen katunäkymäkuvista. Ihmiset ovat valittaneet siitä, että kuvista voi tunnistaa esimerkiksi humaltuneita tai seksikaupan edessä seisovia ihmisiä. Suuri osa ihmisistä ei halua, että kuvat, joista näkee, missä käy tai mitä ostaa, ovat kaikkien nähtävissä. Google onkin jo joutunut poistamaan verkossa levinneitä katukuviaan.

 Haluaisin, että kenellä tahansa olisi valtaa vaikuttaa siihen, millaisia kuvia Googlen kuvahausta omalla nimellään voi löytää. Asian järjestäminen olisi kieltämättä hankalaa, muttei ainakaan hyödytöntä. Monien niin sanotusti tavallisten ihmisten kuvat poistuisivat netistä mitä todennäköisemmin kerralla kokonaan. Heidän kuvansa tuskin päätyvät kovin monen tuntemattoman ihmisen tietokoneelle, mistä niitä voisi levittää alkuperäisen kuvan poistamisen jälkeenkin.

 On hankala ennustaa, aiheutuuko jostakin tietystä kuvasta harmia tulevaisuudessa. Ärsyttävintä on, jos ongelmia aiheuttanut kuva on päässyt nettiin jonkun toisen ihmisen toimesta.