Erilainen vai samanlainen?

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Oletko koskaan syrjinyt erilaisuutta? Oletko tämän tekstinkin jälkeen varma, että et ole?

Kukaan ei ole samanlainen. Ei Suomen sisällä, eikä sen ulkopuolella. On kuitenkin olemassa tietynlainen massa. Suomessakin on yksi iso oma massansa kulttuurillisesti.

Lähivuosina Suomeen on tullut tavallista enemmän pakolaisia ja maahanmuuttajia. Heillä on erilainen kulttuuri kuin meille tutulla massalla, ja kaikki eivät välttämättä ymmärrä sitä.

Suomessa on paljon ihmisiä, joiden mielestä on ihan hyvä, että Suomeen tulee enemmän pakolaisia, mutta on myös ihmisiä, jotka eivät hyväksy sitä. Tietenkään ne eivät ole ainoat kaksi mielipidettä koko Suomessa, on kaikkea myös siltä väliltä.

Katukuvaan on ilmestynyt ihmisiä, jotka eivät syö samanlaista ruokaa kuin me, eivät pukeudu samalla tavalla kuin me tai eivät puhu samaa kieltä kuin me. On ymmärrettävää, että se hämmentää. Kannattaisi kuitenkin muistaa, että olemme kaikki erilaisia. Maailmassa on erilaisia kulttuureja. Ajattele, jos kaikki kulttuurit olisivat samanlaisia? Millainen maailma silloin olisi?

Kaikki ihmiset eivät ota erilaisuutta vastaan kunnioittavasti. Jos tunnistat itsesi henkilöksi, joka bussissa ei mene istumaan tummaihoisen viereen, koska ajattelee häntä terroristiksi, tai valitsee ennemmin sen lääkärin, jonka nimi on Maija, kuin sen jonka nimi on Aisha, mieti, toimitko oikein?

Kuvittele, millaista itse olisi olla jossain muussa maassa, kaukana kotoa. Aivan eri kulttuurissa oleminen olisi vaikeaa. Kuvittele, että kotia ei enää ole, ei ole enää paikkaa, minne mennä. Kuvittele, että joudut todennäköisesti jäämään uuteen paikkaan – jos et loppuelämäksesi, niin ainakin pitkäksi aikaa. Se on jo tarpeeksi iso kulttuurishokki, mutta silloin sinulla on kuitenkin paikka, jossa olla. Voit olla jo hyvin kiitollinen siitä, että sait jäädä sinne. Nyt sinulla on uusi kulttuuri edessäsi. Miltä tuntuu, jos kukaan ei tule viereesi istumaan tai saat mulkoilevia katseita joka suunnasta? Auttaisiko se sopeutumistasi? En usko.

Seuraavan kerran kun meinaat syrjiä erilaisuutta, mieti, onko se oikein. Muista, että me kaikki olemme ihmisiä, huolimatta siitä missä päin maapalloa asumme.