Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Entäs meidän mielipiteemme?

Heta Lampinen
Blogit Megafoni 16.3.2009 15:47

Nuorten asioista ja niiden edistymisestä tehdään nykyään paljon päätöksiä, mutta otetaanko nuorten omat ideat ja ajatukset suunnitelmiin mukaan?

Mediassa puhutaan paljon nuorten masennuksesta, sen havaitsemisesta ajoissa ja hoidosta. Omassa koulussanikin Vantaalla asia on otettu huomioon: kahdeksasluokkalaisten terveystarkastuksessa oli kyselylomake, jossa kysyttiin nuorten ajatuksista itsestään.

Idea oli sinänsä hyvä, mutta kysymykset oli mielestäni muotoiltu tökerösti. Muun muassa kysymyksessä, jossa kysyttiin itsetuhoisista ajatuksista, vastausvaihtoehtoina oli: A) Minulla ei ole itsetuhoisia ajatuksia, B) Haluaisin satuttaa itseäni, C) Olen suunnitellut itsemurhaa, D) Tekisin itsemurhan, jos voisin.

En usko, että kovin moni vastasi vaihtoehdon C tai D, vaikka siltä tuntusikin. Asia olisi pitänyt muotoilla toisin ja hellävaraisemmin. Parempi olisi, jos terveydenhoitajat voitaisiin kouluttaa keskustelemaan näistä asioista nuorten kanssa ilman kyselylomakkeita.

Kyselylomakkeista tulee ainakin minulle semmoinen olo, että paperit laitetaan mappeihin hyllyille ja sinne ne sitten jäävät. Miksei nuorilta itseiltään ole kysytty millä tavalla he itse kokisivat helpoimmaksi avautua terveydenhoitajalle?

Nuorten kuuluisi saada enemmän kuuluvuutta. Mielipiteilemme ja ehdotuksillemme pitää antaa enemmän sijaa kouluissa mediassa ja kotikaupungeissamme, varsinkin meitä nuoria koskevissa kysymyksissä.

Meidän mielipiteemme pitäisi ottaa huomioon lähes yhtä arvokkaana kuin aikuisenkin. Meillä nuorilla on uusia ja usein tuoreita ideoita, joita aikuinen ei aina edes ajattele. Koska meissähän se tämän maan tulevaisuus on. Eikö niin?

Heta Lampinen

Keskustelu

Fiksu nuoren ihmisen blogikirjoitus. Minkälaisia ideoita, ajatuksia ja ehdotuksia nuorilla on aiheeseen ja nuorten omiin asioihin?

Ohessa on tietopaketti nuorille http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/nuorille/index.html. ”Suomen väestöstä alle 30-vuotiaita on noin kaksi miljoonaa, josta noin puolet on 15-24-vuotiaita. Nuorisolaki, jonka tarkoitus on edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja sosiaalista vahvistumista, koskee alle 29-vuotiaita. Sivuilla on julkishallinnon tuottamia, nuorten elämän ja arjen kannalta tärkeitä tietoja ja palveluja. Asiaa löydät niin asumisesta, opiskelusta kuin parisuhteesta. Myös työelämätieto ja kansalaisen perusoikeudet ovat helposti ulottuvillasi. ”

Miten nuorten erilaisia asioita, kuten hyvinvointia voitaisiin vahvistaa nuorten mielestä?
Sivuilla http://www.otakantaa.fi voivat aikuiset ja nuoret kommentoida erilaisia julkishallinnon hankkeita, jotka ovat valmisteluvaiheessa. Esimerkiksi vanhempien kanssa voi keskustella ja tehdä yhdessä ehdotuksia erilaisista asioista.

Mielenterveys ei ole pelkkää agressiivista häiriökäyttäytymistä vaan ihan normaali asia ja jokaisen ihmisen oikeus. Kuinka oheisista asioista olisi nuorten ihmisten mielestä helppo keskustella? Yhtä psykologikäyntiä osana terveydenhuoltoa oli ehdotettu eräässä kunnassa helppoa kontaktia varten, mikäli joskus tarvitsee tukea. Onko oheinen mielekäs ehdotus? Miten nuoret neuvoisivat vanhempia oheisissa asioissa esimerkiksi kyselylomakkeen tyylin lisäksi?

Esimerkiksi masennus, ahdistus, väsymys ja ovat yleisiä ilmiöitä elämässä, joita monilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää on, ja joista voi hyvin toipua. Mielenterveyttä ei tarvitse pelätä. Tarvittaessa neuvoa voi kysyä erilaisilta ihmisiltä myös, mikäli esimerkiksi ystävillä ja perheessä on ongelmia, joihin suhtautumisessa tarvitsee apua, mikäli esimerkiksi terveydenhoitajan luona tuntuu vaivauttavalta. Palvelussa http://www.secure-tukinet.net voi keskustella aikuiset ja nuoret, kun tarvitsevat apua esimerkiksi arkielämän asioissa.

Internet viestintävälineenä on normaalia vuorovaikutusta nuorille, mutta uusi asia monille vanhemmille. Nuoret voivat myös neuvoa vanhempia erilaisissa asioissa, kuten vanhempien ja nuorempien lasten Internet vuorovaikutuksessa http://www.mll.fi on keskustelua aiheesta.

Lastenoikeuksien sopimuksessa todetaan, että ”Ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle iästä riippumatta. YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus on tehty turvaamaan lapsen erityisiä tarpeita ja etua. Sopimus koskee jokaista alle 18-vuotiasta. Sopimuksessa sanotaan myös, että esimerkiksi viranomaisten on kuunneltava lapsen mielipidettä” http://www.lapsiasia.fi

Tuntuu, ettei esim. kahdeksasluokkalaisia vielä edes pidetä aikuisina, vaan heitä ennemminkin kohdellaan tottelemattomana, öykkäröivänä teinilaumana, jolla ei ole sananvaltaa edes omiin asioihinsa. Muistan itse yläasteelta sen, että terveydenhoitaja ei ainakaan ikinä suhtautunut ongelmiin vakavasti – ei, vaikka rohkaistuin ja kerroin hänelle ystävääni koskevista huolista.

Oppilaitokset tuntuvat välillä olevan valovuosien päässä nykynuorten kommunikointitavoista. Miksei voisi vaikka perustaa yhteisöä Second Lifeen tai Facebookkiin? Ehkä siellä nuoretkin rohkaistuisivat tuomaan omat, viisaat mielipiteensä esiin :)

Olkaa nuoret kiitollisia, että meillä on kolme Presidenttiä, jotka ovat keskustelemassa erilaisista Suomeen ja tulevaisuuteemme liittyvistä asioista, jotka arvostavat teitä, kuuntelevat mielipiteitänne ja kysymyksiänne sekä varmasti ovat tehneet ja tekevät parhaansa. Kiitos.
Kuunnelkaa myös oheisia ihmisiä, vanhempia, kuten Suomen Presidentit, julkinen sektori sekä yritykset ja erilaiset organisaatiot kuuntelevat teidän mielipiteitänne. Oheinen Megafoni blogihan on esimerkiksi nuorisoasiainkeskuksen ja Opetusministeriön rahoittama julkinen sähköisenviestinnän hanke, joka on toteutettu mielipiteitänne varten.

Olen aika samoilla linjoilla Railin kanssa. Oma teini-ikä on vielä sen verran tuoreessa muistissa, että muistan miten kaukana aikuiset olivat meidän nuorten maailmasta.

Mieleen palaa elävästi muunmuassa se, kuinka koin jonkinasteisen hermoromahduksen joskus lukion alkumetreillä. Koulupsykologi senkuin kohautteli olkapäitään ja jossitteli. Jo silloin tajusin, että on eri asia kuunnella ja ymmärtää. Vähän samalla tavalla kuin olla paikalla kuin olla läsnä.

Internet voisi tosiaan olla yksi tapa kohdata nuoria, ongelmilla tai ilman. Esimerkiksi http://www.tukinet.net -sivustolla näin jo tehdäänkin. On mahdollisuuksia saada vertaistukea sekä aivan henkilökohtaistakin ohjausta.

Nimimerkille Lempi – ja miksei muillekin lukijoille – pitää kertoa, että Megafoniin kirjoittava Nuorten Ääni -toimitus on ennen kaikkea nuorten itsensä perustama ja johtama hanke.

Apuna on toki nuorisoasiainkeskuksen työntekijöitä ja tällä hetkellä Opetusministeriön rahaa, mutta näitäkin asioita nuoret ovat itse olleet järjestämässä alusta saakka. Siinä on nimittäin vissi ero: nuoret eivät ole pyytäneet, että perustakaa meille, vaan ovat itse tehneet kaiken työn, vapaaehtoisina toimituksen jäseninä.

Valitttavasti aika usein monilta kohdin yhteiskuntamme on rakennettu niin, ettei tällainen nuorten oma-aloitteinen aktiivisuus ole mahdollista. Joko sille ei anneta tilaa tai se tuomitaan vääränlaisena. Yhtä kaikki tulos on, ettei sitä tueta. Tätä epäkohtaa Hetankin kirjoitus minusta hyvin kuvaa. Järjestelmät on tehty (aikuisten ehdoilla) niin valmiiksi, että ei jää tilaa niille nuorille, jotka haluaisivat järjestelmää kehittää.

Kiitos Ismo Kiesiläiselle tarkennuksesta. Oheinen vahvistaa entisestään mielipidettä, että on fiksu blogi Heta Lampisella. Hyvä nuoret. Kertokaa ihmeessä mielipiteenne ja vuorovaikutuksessa aikuisten kanssa kaikki voivat viisastua. Järjestelmät on tehty ihmisiä varten ja niitä voi kehittää. Viranomaisilla on lakisääteinen velvollisuus kuunnella ja osallistaa nuoret. Oheinen on lasten ja nuorten ihmisten oikeus. Ja sitäpaitsi myös aikuisille mielekästä moniarvoisuutta erilaisissa yhteiskunnallisissa asioissa.

Mielestäni on oleellista, että aikuiset mieltävät lasten ja erityisesti nuorten aikuisten aktiivisuuden ja vastuullisuuden oleva hieno asia. Ja nuoret, että kyllä aikuiset koittavat mieltää, miten nuorten hyvinvointia voitaisiin vahvistaa ja nuoria osallistaa. Aikuiset voivat joskus olla ihmeissään kuinka vuorovaikutusta kehitetään siten, että vanhemmat hyväksytään nuorten keskusteluun. Kaikki eivät ole nuorten jutuissa ihan messissä ja oheisesta voi harjoitella.

Kaikkia siis tarvitaan ja ohessa on mahdollisuus. Eikö ole mieluisaa, että lapset, nuoret, aikuiset ja vanhukset kommunikoivat vilpittömästi? ja myös hyväksyä se, että aikuiset ovat varttuneempia. Olisi varmasti monen aikuisen ja nuoren mielestä mielenkiintoista lukea lisää nuorten ihmisten konkreettisia ehdotuksia ja käydä keskustelua erilaisista ehdotuksista aiheeseen? Hyviä ideoita?

Miten nuoret mielestänne ihmisten hyvinvointia voidaan edistää? Mitkä asiat ovat nuorisolle tärkeitä? Kuinka mielestänne terveydenhoitajalle olisi helppoa avautua? Minkälaisia ideoita nuorilla olisi sanottavava asioistaan? Nuorten mielipiteitä koulunkäynnistä? opiskelusta? laista ja oikeusturvasta? lastenoikeuksista? matkustamisesta? turvallisuudesta? järjestyksestä? varusmiespalveluksesta? siviilipalveluksesta? työstä? eläkkeistä? verotuksesta? rahoituksesta? kulttuurista? urheilusta? luonnosta? taantumasta? uutisista? viestinnästä? politiikasta? hyvinvoinnista? terveydestä? tulevaisuudesta? palveluista kuten? http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/nuorille/index.html

Näitä luetaan juuri nyt