Entäs meidän mielipiteemme?

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Nuorten asioista ja niiden edistymisestä tehdään nykyään paljon päätöksiä, mutta otetaanko nuorten omat ideat ja ajatukset suunnitelmiin mukaan?

Mediassa puhutaan paljon nuorten masennuksesta, sen havaitsemisesta ajoissa ja hoidosta. Omassa koulussanikin Vantaalla asia on otettu huomioon: kahdeksasluokkalaisten terveystarkastuksessa oli kyselylomake, jossa kysyttiin nuorten ajatuksista itsestään.

Idea oli sinänsä hyvä, mutta kysymykset oli mielestäni muotoiltu tökerösti. Muun muassa kysymyksessä, jossa kysyttiin itsetuhoisista ajatuksista, vastausvaihtoehtoina oli: A) Minulla ei ole itsetuhoisia ajatuksia, B) Haluaisin satuttaa itseäni, C) Olen suunnitellut itsemurhaa, D) Tekisin itsemurhan, jos voisin.

En usko, että kovin moni vastasi vaihtoehdon C tai D, vaikka siltä tuntusikin. Asia olisi pitänyt muotoilla toisin ja hellävaraisemmin. Parempi olisi, jos terveydenhoitajat voitaisiin kouluttaa keskustelemaan näistä asioista nuorten kanssa ilman kyselylomakkeita.

Kyselylomakkeista tulee ainakin minulle semmoinen olo, että paperit laitetaan mappeihin hyllyille ja sinne ne sitten jäävät. Miksei nuorilta itseiltään ole kysytty millä tavalla he itse kokisivat helpoimmaksi avautua terveydenhoitajalle?

Nuorten kuuluisi saada enemmän kuuluvuutta. Mielipiteilemme ja ehdotuksillemme pitää antaa enemmän sijaa kouluissa mediassa ja kotikaupungeissamme, varsinkin meitä nuoria koskevissa kysymyksissä.

Meidän mielipiteemme pitäisi ottaa huomioon lähes yhtä arvokkaana kuin aikuisenkin. Meillä nuorilla on uusia ja usein tuoreita ideoita, joita aikuinen ei aina edes ajattele. Koska meissähän se tämän maan tulevaisuus on. Eikö niin?