Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Ekologisissa bootseissa

Daniela Hassinen
Blogit Megafoni 14.10.2010 10:20

Onko nahka tekonahkaa ekologisempi vaihtoehto? Millaisissa kengissä askel kävisi ympäristöystävällisesti?

Kun minulla viimeksi hajosi parin kuukauden käytön jälkeen tekonahkaiset kengät ja laukusta katkesi hihna, sanoin, että nyt riittää! Miksi ostaisin enää tekonahkaa? Sehän on muovia, joka valmistetaan rajallisesta ja epäekologisesta luonnonvarasta: öljystä. Öljynjalostus vie rutkasti energiaa, eikä se maadu. Käyttökelvottomiksi hajonneet tekonahkatuotteet päätyvät kaatopaikkojen täytteiksi. Öljyn lisäksi tekonahan valmistukseen kuluu useita muita ympäristöä tuhoavia kemikaaleja. Harvat tekonahkatuotteet kestävät hoidettunakaan muutamaa kuukautta pidempään ja hajonneiden tilalle on hankittava uusia tiuhaan tahtiin.

Nahka taas on luonnontuote ja ylijäämää maito- ja lihateollisuudesta. Niin kauan kun ihmiset syövät lihaa, on järkevää käyttää eläimestä kaikki mahdollinen, eikä viskata tunkiolle. Aito nahka myös kestää useita vuosia, mikä vähentää kulutusta. Tosin nahan käsittely on ympäristöä kuormittavaa. Nahan parkitukseen, eli prosessiin, jossa nahka muutetaan pysyvään muotoon, tarvitaan muun muassa paljon vettä, suolaa ja kemikaaleja. Kemikaalit tekevät nahasta huomattavasti huonommin maatuvaa, mutta lisäävät sen kestoa. Usein hieman hajonneet nahkatuotteet kiikutetaan suutarille, eikä niitä heitetä roskikseen ja sännätä kauppaan ostamaan uusia. Nahan kemikaaliselle parkitukselle löytyy myös ympäristöystävällisempi kasviparkitus. Ikävä kyllä, käsittääkseni kasviparkitusta ei juurikaan käytetä ketjutuotannossa, sillä se on hitaampaa ja todennäköisesti kalliimpaa. On harmi, että tuotantonopeus ja rahallinen voitto laitetaan ekologisuuden edelle.

Etsiessäni tietoa tähän blogiin netissä törmäsin termiin vegaaniset kengät . Niissä ei käytetä yhtään eläinperäistä raaka-ainetta. Ne valmistetaan hamppukuidusta, luonnonkumista ja vanhoista autonrenkaista. Tämä on aivan loistavaa – kengät, joiden valmistamiseen käytetään kierrätysmateriaaleja! Ekologisuuteen on panostettu kaikin puolin. Esimerkiksi Ecolutionin käyttämä hamppu on luomusertifioitu, eli todennettu luomuviljellyksi. Ja vaikka hamppukuidun jalostus ei ole täysin myrkytöntä sen takia, että sen omat sidosaineet ovat myrkyllisiä, kuormittaa se ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin monet muut materiaalit. Sidosaineiden hajoituksen voi suorittaa miedoilla kemikaaleja kuten soodatuhkalla. Hamppukenkiä kehuttiin myös erittäin kestäviksi. Vaikka kengät ovatkin ekologiset, en itse niistä välitä. Haluan ostaa kivannäköisiä kenkiä ja toistaiseksi hamppukengät eivät istu tyyliini. Vaikka kengät olisivat ekologiset en halua niiden huutavan sitä kilometrin päähän. Epäilen myös, kuinka hyvin kuitujalkineet soveltuvat kosteaan ja kylmään talveen.

Nykyään on hieman vaikeaa löytää tuotetta, joka ei kuormittaisi ympäristöä kaiken maailman kemikaaleilla. Tämä takia haluan panostaa kestävyyteen. Niin voin ainakin hillitä jatkuvaa shoppailua. Esimerkiksi, jos ehdottomasti haluaa tekonahkaiset bootsit, kannattaa tutkiskella pienemmissä ketjuissa myytäviä kestävämpiä kenkiä. Tekonahkaa on pyritty kehittämään ympäristöystävällisempään suuntaan, mutta se ei ole vielä rantautunut suuriin tuotantoketjuihin. Nahkatuotteita ostaessa voisin kiinnittää huomiota parkitsemismenetelmään. Valitsemalla kasviparkitut kengät säästää ympäristöä turhilta kemikaaleilta. Hamppukuidusta valmistetuissa kengissä taas voi kiinnittää huomion hampun jalostus- ja kasvatusmenetelmiin. Kannatan myös kirpputorien suosimista. Olen löytänyt kirppikksiltä hyväkuntoisia, täysnahkaisia kenkiä, johin edellinen omistaja on kyllästynyt. Useinmiten kengissä on uusittava vain kantalaput.

Daniela Hassinen

Keskustelu

Samaa mieltä, suositaan ennemmin nahkaa kuin tekonahkaa! Noista hamppukengistä tuli mieleen tuttavani kertomus kanadalaisesta yhden naisen cupcake-leipomosta. Nämä leivonnaiset olivat juuri tulleet muotiin ja samassa kaupungissa aloitti samoihin aikoihin monta samanlaista liikettä, monien mainostaessa itseään ”100% vegan:ina”. Kyseisen naisenkin cupcaket olivat täysin vegaanisia, mutta hän päätti olla erikseen mainostamatta asiaa. Leivokset olivat herkullisia, sana levisi ja leivokset vietiin ja viedään edelleen käsistä. Asiakkaina on kaikenlaisia ihmisiä, myös vegaaneja jotka ovat tietysti tarkastaneet ja huomanneet pienen ”100% vegan” -merkinnän pakkauksissa. Eli eivät ihmiset vegaaniutta karsasta, vaan sitä leimaa/hypetystä/tyyliä, joka vegaanituotteissa usein on. Jos joku alkaisi tehdä hyviä ja erityylisiä hamppukenkiä niin niille varmasti löytyisi ostajia, mutta niin kauan kun ekohipit hallitsevat suunnittelupuolta niin minunkin jalkani kävelevät muihin kenkäkauppoihin (yleensä netti-sellaisiin).

Onhan tuota luonnonmukaisemmin käsiteltyä nahkaa alkanut näkyä ihan kivasti jo hieman kalliimmassa hintaluokassa, joten olettaisin sen jatkossa yleistyvän yhä enemmän. Tietysti kaikkein edullisimpaan massatuotantoon se ei välttämättä ole oikea vaihtoehto. Tosin kannatan laadukkaiden nahkakenkien ostamista: ne kestävät pidempään ja ovat paremmat jalassa.

Laadukkaat nahkakengät kestävät oikein huollettuna ja hoidettuna jopa kymmeniä vuosia. Erityisesti shell cordovan -nahka on todella pitkäikäistä ja oikeastaan paranee vanhetessaan.

Kuulemma ne kaupan biohajoavat pussitkaan eivät ole niin ekologisia kuin väitetään. Maatuvat niin monta vuotta, ettei sitä voi enää oikein ekologiseksi sanoa. Lisäksi hajoavat jo ennen kuin tavarat on saatu kotiin asti. Olen vielä ostanut tavallisia muovikasseja silloin, kun ei ole kangaskassi sattunut mukaan kauppaan.

Monet heittävät korkokengät roskiin, kun kantalappu kuluu. Ensimmäiset laput kuluvat tosi nopeasti. Suosittelen vaihdattamaan laput ennemmin kuin ostamaan uusia. Viimeksi kun hain kengät suutarilta sain iloisesti yllättyä, että kengät olivat kuin uudet, olivat laittaneet jotakin ainetta pintaan niin että se kiilsi ja kulumat olivat peittyneet.

Näitä luetaan juuri nyt