Ekologisissa bootseissa

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Onko nahka tekonahkaa ekologisempi vaihtoehto? Millaisissa kengissä askel kävisi ympäristöystävällisesti?

Kun minulla viimeksi hajosi parin kuukauden käytön jälkeen tekonahkaiset kengät ja laukusta katkesi hihna, sanoin, että nyt riittää! Miksi ostaisin enää tekonahkaa? Sehän on muovia, joka valmistetaan rajallisesta ja epäekologisesta luonnonvarasta: öljystä. Öljynjalostus vie rutkasti energiaa, eikä se maadu. Käyttökelvottomiksi hajonneet tekonahkatuotteet päätyvät kaatopaikkojen täytteiksi. Öljyn lisäksi tekonahan valmistukseen kuluu useita muita ympäristöä tuhoavia kemikaaleja. Harvat tekonahkatuotteet kestävät hoidettunakaan muutamaa kuukautta pidempään ja hajonneiden tilalle on hankittava uusia tiuhaan tahtiin.

Nahka taas on luonnontuote ja ylijäämää maito- ja lihateollisuudesta. Niin kauan kun ihmiset syövät lihaa, on järkevää käyttää eläimestä kaikki mahdollinen, eikä viskata tunkiolle. Aito nahka myös kestää useita vuosia, mikä vähentää kulutusta. Tosin nahan käsittely on ympäristöä kuormittavaa. Nahan parkitukseen, eli prosessiin, jossa nahka muutetaan pysyvään muotoon, tarvitaan muun muassa paljon vettä, suolaa ja kemikaaleja. Kemikaalit tekevät nahasta huomattavasti huonommin maatuvaa, mutta lisäävät sen kestoa. Usein hieman hajonneet nahkatuotteet kiikutetaan suutarille, eikä niitä heitetä roskikseen ja sännätä kauppaan ostamaan uusia. Nahan kemikaaliselle parkitukselle löytyy myös ympäristöystävällisempi kasviparkitus. Ikävä kyllä, käsittääkseni kasviparkitusta ei juurikaan käytetä ketjutuotannossa, sillä se on hitaampaa ja todennäköisesti kalliimpaa. On harmi, että tuotantonopeus ja rahallinen voitto laitetaan ekologisuuden edelle.

Etsiessäni tietoa tähän blogiin netissä törmäsin termiin vegaaniset kengät . Niissä ei käytetä yhtään eläinperäistä raaka-ainetta. Ne valmistetaan hamppukuidusta, luonnonkumista ja vanhoista autonrenkaista. Tämä on aivan loistavaa – kengät, joiden valmistamiseen käytetään kierrätysmateriaaleja! Ekologisuuteen on panostettu kaikin puolin. Esimerkiksi Ecolutionin käyttämä hamppu on luomusertifioitu, eli todennettu luomuviljellyksi. Ja vaikka hamppukuidun jalostus ei ole täysin myrkytöntä sen takia, että sen omat sidosaineet ovat myrkyllisiä, kuormittaa se ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin monet muut materiaalit. Sidosaineiden hajoituksen voi suorittaa miedoilla kemikaaleja kuten soodatuhkalla. Hamppukenkiä kehuttiin myös erittäin kestäviksi. Vaikka kengät ovatkin ekologiset, en itse niistä välitä. Haluan ostaa kivannäköisiä kenkiä ja toistaiseksi hamppukengät eivät istu tyyliini. Vaikka kengät olisivat ekologiset en halua niiden huutavan sitä kilometrin päähän. Epäilen myös, kuinka hyvin kuitujalkineet soveltuvat kosteaan ja kylmään talveen.

Nykyään on hieman vaikeaa löytää tuotetta, joka ei kuormittaisi ympäristöä kaiken maailman kemikaaleilla. Tämä takia haluan panostaa kestävyyteen. Niin voin ainakin hillitä jatkuvaa shoppailua. Esimerkiksi, jos ehdottomasti haluaa tekonahkaiset bootsit, kannattaa tutkiskella pienemmissä ketjuissa myytäviä kestävämpiä kenkiä. Tekonahkaa on pyritty kehittämään ympäristöystävällisempään suuntaan, mutta se ei ole vielä rantautunut suuriin tuotantoketjuihin. Nahkatuotteita ostaessa voisin kiinnittää huomiota parkitsemismenetelmään. Valitsemalla kasviparkitut kengät säästää ympäristöä turhilta kemikaaleilta. Hamppukuidusta valmistetuissa kengissä taas voi kiinnittää huomion hampun jalostus- ja kasvatusmenetelmiin. Kannatan myös kirpputorien suosimista. Olen löytänyt kirppikksiltä hyväkuntoisia, täysnahkaisia kenkiä, johin edellinen omistaja on kyllästynyt. Useinmiten kengissä on uusittava vain kantalaput.