Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Ekologinen elämä – niin helppoa, mutta niin vaikeata

Kari Keskitalo
Blogit Megafoni 16.5.2009 10:40

Vuosi sitten herättiin kylmään totuuteen, ilmastonmuutokseen. Alettiin tehdä äkkinäisiä muutoksia ja saatiinhan sentään päästöihin perustuva autoverotus aikaan.

Uudistuksen seurauksena Priukset alkoivat mennä kuumille kiville samalla kun citymaasturit ja perus-Volvot jäivät varastoon pölyttymään. Itse espoolaisena keskiluokkaisena nuorena tiedän kuinka helppo on ajaa isolla työsuhdeautolla joka syö suuria määriä polttoainetta, no mitä väliä, kun kaikkihan kuuluu hintaan, mutta entä ympäristö?

Nuorille on itsestäänselvyys kulkea julkisilla kouluun, treeneihin ja milloin minnekin. Vanhemmat pitävät joukkoliikennettä hyvänä asiana ja toimivana. Tosin harva yli 30-vuotias työssä käyvä ”maalainen” käyttää joukkoliikennettä. Nykyisin monien suosioon noussut liityntäparkki on kasvattanut junien ja metrojen käyttöä autoilevan kansan joukossa. Liityntäparkkeja vaan saisi olla enemmän ja niiden mainontaa pitäisi lisätä saadakseen lisää asiakkaita.

Kierrättäminen on tullut yhä helpommaksi ja edullisemmaksi julkisten keräyspisteiden ansiosta. Monissa taloyhtiöissäkin on laaja valikoima keräysastioita, joita on lehdestä pariston kierrätykseen, taloyhtiöillä on kylläkin pakko pitää keräysastiat jos yhtiöön kuuluu yli 5 taloutta. Kuitenkin kierrättäminen pitäisi olla helppoa ja mukavaa, mutta sitä se ei ole omakotitalossa asuville, jotka joutuisivat maksamaan suunnilleen yhtä paljon biojäteastiastaan lisää kuin normaali jäteastia maksaa.

Kari Keskitalo

Keskustelu

Olen samaa mieltä. Jos halutaan, että ihmiset tekevät ekologisia valintoja, niistä on tehtävä helppoja. Edelleen erittäin harva on valmis näkemään ylimääräistä vaivaa suojellakseen ympäristöä, jos on tottunut ajamaan sillä citymaasturilla ja viemään kaikki roskat samaan roskikseen. Onneksi ainakin Helsinki on ottanut monta askelta ekologisempaan suuntaan esimerkiksi uusimalla kaupungin polkupyörät.

Helsingin pyörät ovat mielestäni upea keksintö, valitettavasti turhan moni ottaa pyörän itselleen eikä palauta sitä. Itse en ymmärrä miksi Espoossa ei tueta biojätteen keräystä edes asuinalueilla jossa on paljon talouksia lähekkäin, toisaalta se olisi taas epäreilua niille jotka asuvat esim Nuuksiossa jossa talot ovat toisistaan kaukana.

Mun mielestä on ihan kauhean järkyttävää miten siis ihan niinkin perus asia kuin biojätteiden lajittelu on niin vieras asia toisille. Monet kaverini asuvat sellaisissa talo-yhtiöissä joissa ei ole biojäteastiaa ja silloin he vetoavat siihen ja heittävät banaaninkuoret normiroskikseen. Voin kertoa että PAHAA TEKEE KATSOA! :s Itse en voisi ikinä heittää biojätettä sekaroskikseen, koska siis se on vaan niin tyhmää ja ne muuttuu kaatopaikalla ihme metaanikaasuiksi jne.

Mielestäni on ihan hyvä syy vedota siihen, että taloyhtiössä ei ole biojäteroskista. Mihin ne biot sitten pitäisi kärrätä? Vai alkaa itse kerrostalohuoneistossa pitää omaa kompostia?
Useat tuttavani juuri harmittelevat sitä, että he haluaisivat kyllä kierrättää enemmän, mutta kun se ei aina ole niin helppoa. Pahvit, maitotölkit ja lehdet on helppo kierrättää, mutta juuri biojätteet tuottavat monille hankaluuksia, koska yhtiöissä ei ole niille roskiksia.

Ai että vuosi sitten herättiin, vaikka ilmastonmuutoksen todisteet ja seuraukset ovat olleet tiedossa 15 vuotta? Eikö tästä jo voisi päätellä etteivät vapaaehtoisuuteen perustuvat päästörajoitukset yksinkertaisesti toimi…

Näitä luetaan juuri nyt