Ei anneta pikkuliikkeiden kadota katukuvasta

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Astelen sisään pieneen, persoonalliseen kahvilaan Punavuoressa. Aistin lämpimän ilmapiirin. Monessa pöydässä näyttää olevan itsetehty terveellinen smoothiebowl. Lempeä puheensorina täyttää tilan. Viikonlopun kiireettömyys valtaa minutkin. Olen pitkästä aikaa tullut ketjukahvilan sijasta yksittäiseen kahvilaan. Teekuppi kädessä mietin, miksen käy useammin.

Usein keskustassa liikkuessa huomaan suurten kahviloiden ja vaatekauppojen olevan täynnä. Keskeinen sijainti, suuri valikoima ja vetävä markkinointi houkuttelevat kuluttajia. Samaan aikaan muutaman korttelin päässä uinuu monia pieniä liikkeitä, jotka kitkuttelevat pystyssä.

Entä jos helsinkiläisestä katukuvasta häviäisivät pienet yksityiset putiikit kokonaan? Yritykset luovat työpaikkoja, kasvattavat tuloja ja parantavat Suomen kilpailukykyä. Yksityiset liikkeet tuovat kuluttajille mahdollisuuden valinnanvaraan.

Politiikassa on keskusteltu ja korostettu paljon suomalaista yrittäjyyttä. Sitä halutaan tukea ja vahvistaa. Yrittäjyys voi tuntua nuorille kaukaiselta ajatukselta, jos siitä ei kerrota tarpeeksi kouluissa, ja esimerkkiä ei saa lähiympäristöstä. Mikäli ympäristöstä ei löydy pienempiä yrityksiä, eivätkä nuoret näe niiden toimintaa, luottaminen omiin mahdollisuuksiin toimia yrittäjänä voi olla heikkoa.

Huomaan usein itse tukevani suuria massayhtiöitä. Tiedostan asian. Mutta entä jos tarjolla on samaa tuotetta opiskelijaystävällisempään hintaan, valikoima on laajempi, saatavana on monipuolisemmin eri merkkejä ja sijainti on lähempänä? Suuret liikkeet tekevät yleensä suuria hankintoja kerralla, jolloin ne pystyvät painamaan hintoja alaspäin.

Pienten liikkeiden tuotteet voivat olla kalliimpia, koska menoja on paljon. Suuria menoeriä tulee toimitilan vuokraamisesta, tavarahankinnoista ja vakuutuksista. Työntekijän palkkaaminen on kallista, mutta usein välttämätöntä. Tuotteet voivat olla eettisemmin tuotettuja tai jopa itse tehtyjä. Meidän suomalaisten käsissä on suuri vastuu. Hallituksella myös rahoituksen ja tukemisen osalta.

Miksi ketjupaikkoja sitten suositaan? “Ketjuliikkeitä löytyy lähes joka kulmalta ja niihin on helppo mennä. Kun tekee mieli kahvia, en ala etsiä kauempaa eksoottista pientä kahvilaa, vaan menen ensimmäisenä vastaantulevaan”, sanoo helsinkiläislukiolainen.

Pieniä liikkeitä täytyisi saada siis enemmän esille ja näkyvämmille paikoille, niin tämä ongelma voitaisiin ratkaista. “Jos liike on suosittu, sinne on helpompi mennä ilman paineita. Jos kaverit käyvät siellä ja suosittelevat tarjontaa, tulee itsekin helposti mentyä”, toteaa toinen lukiolainen.

Tulevaisuudessa toivon isojen yhtiöiden ottavan enemmän vastuuta niiden suuren yhteiskunnallisen merkityksen takia. Olisi hienoa, jos tuotteen voisi ostaa pienestä tai isosta liikkeestä ja luottaa siihen, että sen taustalla on ekologiset ja ihmisarvoja kunnioittavat työolosuhteet.

Otan viimeisen siemauksen teekupistani. Illan hämärtyessä kahvilan omistaja laittaa tunnelmavalot päälle ja hiljentää taustamusiikkia. Saan lämpimät kiitokset käynnistä, ja lähden kotia kohti raikkaassa kevätillassa uusien ajatusten kera.

– Sandra Malmström