Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

”Ehkä pitäis vaan alkaa myymään itteensä”

Alli Mattila
Blogit Megafoni 14.9.2009 17:25

Useampi tänä syksynä omilleen muuttanut ystäväni rypee rahahuolissa.

Yhden opintotuki on viivästynyt, toisella ei ole oikeutta moisiin opiskellessaan aikuislukiossa ja kolmannen asumisjärjestelyt ovat niin hämäriä, että asumislisää Kelalta on turha edes yrittää anoa.

Täytettyjä työhakemuksia on lähetetty moniin paikkoihin, mutta hakijoita lähes joka työhön on enemmän kuin tarpeeksi.

Näillä nuorilla ei ole minkäänlaisia tuloja. Asunnon vuokra olisi silti maksettava sekä oma, ja pahassa tapauksessa myös koiran eläminen kustannettava.

Tällaisten nuorten ystävänä en ihmettele ruotsalaisnuorten sallivaa suhtautumista seksin myymiseen.

Kerran jos toisenkin olen ollut todistamassa rahasta huolestuneen ystävän sanoja:
”Ehkä pitäis vaan alkaa myymään itteensä, ni sais ees jostain jotain rahaa.”

Tällaisten elämäntilanteiden sivusta seuraaminenkin tuntuu pahalta. Itselläni on oma jalka vielä kodin ovenraossa ja kaikki mainiosti: en joudu tienaamaan itse rahaa ruokaani saati maksamaan katosta pääni päällä.

Voin siis vain kuvitella, miltä tuntuu joutua edes harkitsemaan vaihtoehtoa kehonsa muuttamisesta rahasammoksi.

”No jos puolelt tunnilt saa joku 150 e, ni eihän sitä tarvis ees usein tehä et sais vuokran maksettuu.”

Alli Mattila

Keskustelu

Australialaisen tutkimuksen mukaan jopa n. 60% naispuolisista yliopisto-opiskelijoista on työskennellyt opiskeluaikanaan seksialalla. Eivät tosin yleensä prostituoituna, vaan erilaisina esiintyjinä. Suomessa ja näköjään Ruotsissakin tämä työllisyyden alue on valitettavasti niin kehittymätöntä, että nuoret todella joutuvat myymään sadallaviidelläkympillä itse seksiä fantasioiden sijaan.

Inhottava tilanne, sekä kaveriesi kannalta että yleisemmin. Kenenkään ei pitäisi joutua huoraamaan olosuhteiden pakosta. Tuleepa vain mieleen, että tässä on taas yksi argumentti sen puolesta, että liian varhainen kotoa muuuttaminen ei juuri koskaan ole fiksu valinta, ei nuorelta eikä vanhemmilta.

Itse aion soveltaa omiin jälkeläisiini sellaista vastuuttoman aikuisuuden mallia, jossa 18-20-vuotias asuu vielä kotona mutta saa vapauden huseerata, miten tahtoo, vanhempien puuttumatta hänen elämäänsä. Pientä ruokarahaa voisi vanhemmille ehkä maksaa, että se realiteetti pysyy jotenkin mielessä. Parikymppisen elämäntilanne alkaa sitten jo olla selvempi ja tolkkukin on jo kasvanut, kun koulusta on riittävän pitkä aika.

Täyttä vastuuta omasta elämästä on turha yrittää ottaa, ennen kuin on siihen oikeasti valmis. Hieman oudolta kuulostaa myös monien lukiolaisten tapa muuttaa pois vauraiden vanhempien lihapatojen ääreltä ja seruaavaksi hakea toimeentulotukea sossusta. Jostain syystä tällaista pummaamista pidetään Suomessa itsenäisyytenä.

Totta, mutta toisaalta tilanteessa, jossa
a) vanhemmilla ei ole varaa elättää täysi-ikäistä lastaan
tai
b) opiskelupaikka on yli 100 km päässä vanhempien kotoa
tai
c) sukset menevät vanhempien kanssa ristiin jo pelkästään sen LIHApadan takia, on omilleen muuttaminen yleensä se kaikkein luontevin vaihtoehto.

Yhteiskunnalle tulee halvemmaksi tukea opiskelua ja nuorten alkuaskelia, kuin antaa edes ajatuksia huoraamiseen. Pojat eivät huoraa vaan ryhtyvät muuhun, kuten erillaiseen vilunkiin, se tulee vielä kalliimmaksi.

No ei minulla kyllä ollut koskaan opiskeluaikoina sellaista tilannetta, että opintotuki olisi kokonaan finito eikä tietoa, milloin seuraava tulisi.

Kannattaisi varmaan vähän tarkistaa niitä omia rahankäyttötaipumuksiaan.

Alli Mattilalle: Jos vanhemmilla on ollut varaa elättää lapsi 17-vuotiaana, heillä on siihen varaa vielä pari vuotta pidempäänkin. Ei täysi-ikäinen sen enempää syö kuin seitsentoistias.

Opiskelu toisella paikkakunnalla on harvoja hyviä syitä varhaiseen kotoa muuttamiseen. Alaikäisen kohdalla miettisin kuitenkin tarkkaan, kannattaako esim. erikoislukion takia ottaa riski nuoren joutumisesta hunningolle ja rahahuoliin. Tavallinen yleislukio tarjoaa paljon lahjakkaillekin.

Lihapadoista sen verran, että on vanhempien tehtävä antaa tilaa nuoren aikuisensa erityisruokavalioille. Tätä juuri tarkoitan sillä, ettei nuoren aikuisen elämään puututa. Nuori taas voi oppia sopeutumaan olosuhteisiinsa sen sijaan, että odottaa yhteiskunnan (sossun) tarjoavan nuorelle mieluisen elämän.

Peesailen kyllä ex-opiskelijaa ja suosittelen tarkastamaan niitä omia rahankäyttötottumuksiaan, jos pitää alkaa itseään myymään elääkseen. En usko, että kukaan on siihen pakotettu Suomessa.

Olisi kyllä toivottavaa, että jos hankitaan lapsia, niin olisi varaa niitä elättää. Ymmärrän toki, että tässä taustalla on yleensä työttömyys yms.
Ja jos nuori muuttaa esimerkiksi erikoislukion perässä useiden satojen kilometrien päähän, on mielestäni vanhemmilla silloinkin velvollisuus tukea rahallisesti. Lukioikäiselle on vielä aika rankkaa käydä töissä koulun ohella niin, että saa kaikki kulut maksetuksi. Sitten on eri asia, kun ikää alkaa olla yli 18 tai 20 vuotta. Eikä vanhempien tarvitse automaattisesti unohtaa lastensa huoltamista kun se maaginen 18 vuoden ikä täyttyy. Sellaistakin näkee.
Ja opintotuesta. Sillä pelkästään ei vaan elä, jos aikoo syödä muutakin kuin nuudelia. Jos ei saa töitä, pärjääminen on vaikeaa. En tässä kuitenkaan puolustele seksin myymistä, toivon todella, ettei kenenkään tarvitsisi siihen ryhtyä, vaikka kyllähän sitä kuulee tapahtuvan.

Kouluaikoina oli kulutuskin vielä melko vähäistä joten satunnaisilla pikkuhommeleilla kyllä kustansi sekä vaatteet että huvitukset. Koulun loputtua lisääntyi tiettyjen nautintoaineiden käyttö siinä määrin että pikkusen tuli myytyä itteensäkin. Tämä kyllä kauniilla kasikytluvulla. Nykyisin ei miespuolisille niin paljon kysyntää kai olisikaan kun seksuaalisuus on jo hieman suvaitumpaa.

Monet aikuisetkin on Suomessa tajunnu, kuinka paljon helpommin on mahdollista tienata huoraamalla, kuin ”oikeella” (paska)duunilla. Jotenkin kyllä ymmärrän tälläseen vaihtoehtoon turvautumisen, jos on vailla töitä, opintotuet ei riitä eikä vanhemmat ei auta.
Tälläseen ryhtyvän moraali on kuitenkin pakko kyseenalaistaa, varsinkin jos sillä havitellaan pelkästään ylimäärästä rahaa…

Näitä luetaan juuri nyt