Eettinen, vaikea kuluttaminen

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Minä haluan kuluttaa eettisesti, tehdä hyviä valintoja ja tukea luonnollisuuteen, ympäristö-, eläin- ja ihmisystävälliseen tuotantoon keskittyviä yrityksiä. Haluan ostaa luomua ja käyttää vaatteita, joiden valmistusolosuhteet ovat hyvät.

Mitä enemmän asioita tutkin, sitä enemmän kohtaan ties minkälaisia rikkeitä. Nestlé, H&M ja monet yritykset ovat boikotin kohteena, ilmeisesti aivan syystä.

Internetistä löytää helposti tietoa muun muassa siitä, miten H&M:n vaatteet syntyvät kyseenalaisissa työympäristöissä, tai Nestlén surullisenkuuluisasta äidinmaidonkorvikekohusta. Tässä eivät ole kaikki yritykset, joiden tuotannossa on eettisiä ongelmia. Näitä yrityksiä on paljon.

Epäilyttävien yritysten määrä vain kasvaa, kun mukaan lasketaan viherpesun mahdollisuus. Kaikki ympäristöystävällisyydestä kertovat merkit ja sopimukset voivat hyvinkin olla vain pinnallisia, itse asetettuja koristuksia, joiden tarkoitus on antaa yritykselle hyvä maine ja kääntää eettisyyden valvojien epäilevät katseet muualle.

Voi hyvinkin olla, että vihreys on mainostyötä ja toimistohommaa samalla, kun tuotteet valmistetaan yhä kyseenalaisissa olosuhteissa. On yritykselle huomattavasti halvempaa pistää käyntiin kampanja ja sanoa valvovansa työoloja ja ympäristötyötä, kun oikeasti varmistaa, mistä raaka-aineet hankitaan.

Eettisyys näkyy myös hinnoissa. Eettisemmät tuotteet ovat kalliimpia, sillä ympäristöystävällisyys, työolojen kohennus ja kaikenlainen tuotannonvalvonta oikeasti vaativat rahaa.

Halvemmilla tuotteilla on suuri riski olla tuotettu kyseenalaisissa olosuhteissa. Hintakaan ei tosin ole eettisen tuotteen merkki. On noussut pinnalle tapauksia, joissa kalliiden merkkivaatteiden valmistuskustannukset ovat hyvin pienet.

On siis paljon asioita, joihin tulisi kiinnittää huomiota ostaessaan uusia kenkiä, hankkiessaan ruokaa pöytään tai sisustaessaan kotia. Kuluttajilta vaaditaan vastuuta. Parhaana tapana vaikuttaa moni näkee boikotit.

Voisin kuitenkin väittää, että suurin valta vaikuttaa työolosuhteisiin ja tuotteiden eettisyyteen on yrityksillä ja valtioilla. Jos ihminen päättää hiljaa itsekseen jättää Ikean tuotteet hyllylle, eivät ainakaan tämän ihmisen rahat mene Ikealle, mutta en usko, että se muuttaa mitään.

Mielestäni paras vaihtoehto olisi yksinkertaisesti keskustella asioista kahvipöytien lisäksi myös politiikassa, lehdissä ja muissa suuremman vaikutusvallan piireissä.

Asioiden nostaminen pöydälle voi hyvinkin kannustaa yrityksiä toimimaan, paremmin ainakin kuin hiljainen boikotointi. Samalla vastuu tuotteiden eettisyydestä tulisi antaa itse yrityksille.

Yrityksiä tulisi vaatia valvomaan paremmin alihankkijoidensa toimia ja työolosuhteitaan. Minä kuitenkin haluan, että vaatteitani kasaan kutonut työntekijä saa itsekin ostaa vaatteita päälleen.

Kuluttamisen monia ulottuvuuksia käsiteltiin 20. toukokuuta Nuorten Kuluttajafoorumi -tapahtumassa, jossa Nuorten Ääni -toimitus vieraili.

Foorumin järjesti Eettisen kaupan puolesta -yhdistys yhteistyössä ulkoasiainministeriön, Finnwatchin, Luonto-Liiton, Reilun kaupan edistämisyhdistyksen, Suomen nuorisovaltuustojen liiton sekä Tikkurilan lukion kanssa.