Autiotaloista asuntoja niitä tarvitseville?

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Taloja unohdetaan. Ne voivat olla vuosia asuttamattomana. Tuloksena on talojen rappeutuminen, jolloin ne samalla keräävät nuorisoa ja epämääräistä porukkaa sisäänsä. Taloista tulee seudun häpeäpilkkuja. Tämän jälkeen talot on purettava.

On älytöntä, että Suomessa annetaan talojen luhistua. Taloa rakennettaessa kuluu rahaa, työvoimaa ja luonnonvaroja. Varmasti Suomella olisi parempiakin kohteita rahalle kuin talojen rakentaminen ja purkaminen ilman mitään järkevää syytä.

 Suomessa omaisuuslaki estää toisen tontille menemisen ja taloon tunkeutumisen, vaikka talo olisi autioitunut. Autioitunutkin talo katsotaan kuuluvan jonkun omaisuudeksi.

 Esimerkiksi Hollannissa laki tyhjilleen jääneistä taloista on erilainen. Lain mukaan kuka tahansa voi vallata itselleen yli vuoden tyhjillään olleen talon. Käytännössä esimerkiksi asunnoton voi saada tyhjästä talosta katon päänsä päälle.

Jos joku voisi vallata itsellensä talon ennen sen pahinta rappeutumista ja huolehtia esimerkiksi mahdollisista kosteusvaurioista sekä muusta kunnostuksesta, talosta voisi olla jollekin oikeasti hyötyä.

Suomessa unohdetuissa taloissa käy porukkaa, vaikka se ei ole laillista. Ei ole mitään järkeä odottaa vuosia, että luvattomat vierailijat saavat asunnon räjähtäneen näköiseksi, jonka jälkeen talon purkuun on hyviä syitä. Ihminen, joka omistaa talon, mutta ei huolehdi siitä, voisikin lahjoittaa sen jollekin asuntoa tarvitsevalle, koska muuten talo puretaan.

Suomen omaisuuslakia pitäisi uudistaa tavalla joka velvoittaisi jokaisen huolehtimaan omaisuudestaan. Samalla säästettäisiin luonnonvaroja ja ehkäistäisiin myös asunnottomuutta.